UUTISIA VILJAKETJUSTA

Luke: Tilamäärän lasku pysyi tasaisena

Katariina Mattila (katariina.mattila a vyr.fi), 16.2.2018

Luonnonvarakeskuksen maatalous- ja puutarhayritysrekisterin ennakkotietojen mukaan Suomessa oli vuonna 2017 yhteensä noin 48 600 maatalous- ja puutarhayritystä. Tilamäärä laski edeltävästä vuodesta 2016 noin tuhannella tilalla.

Luken tilastojen mukaan vuosittain noin kahdesta kolmeen prosenttia tiloista lopettaa maataloustoiminnan. Lopettamisvauhti on pysynyt vakaana jo pitkään. 

Vuonna 2017 tiloilla oli maatalousmaata käytössään keskimäärin 47 hehtaaria. Kasvua edeltävästi vuodesta tuli hehtaarin verran. Viljelijäkunnan keski-ikä nousi yhdellä vuodella 53 vuoteen. Viljanviljely pysyi yleisimpänä päätuotantosuuntana vuonna 2017, mutta muu kasvinviljely kirii kovaa vauhtia. 

Valtaosa, 86 prosenttia Suomen maatalous- ja puutarhayrityksistä oli edelleen perheviljelmiä. Osakeyhtiömuotoisia tiloja oli alle kaksi prosenttia kaikista tiloista eli alle tuhat. Määrä kasvoi edeltävästä vuodesta vain kymmenellä tilalla. Kuluvan vuoden alusta tilojen yhtiöittämistä on helpotettu vapauttamalla tilat neljän prosentin varainsiirtoverosta, mikä saattaa innostaa tiloja siirtymään osakeyhtiömuotoon.  

                    Luke, Tilamäärä laskee tasaista tahtia