UUTISIA VILJAKETJUSTA

IGC: Maailman viljantuotanto laskee viime kaudesta vain kahdella prosentilla

Katariina Mattila (katariina.mattila a vyr.fi), 19.1.2018

Kansainvälinen viljaneuvosto IGC korotti ennustettaan maailman kokonaisviljantuotannosta 2 100 milj. tonniin kuluvalla kaudella 2017/18. Eniten ennustetta on korotettu vehnän ja maissin tuotannon osalta. Tuoreen arvion mukaan tuotanto jäisikin viime kauden ennätyslukemista vain kahdella prosentilla (2016/17: 2 140 milj. tonnia).

Samalla IGC nosti ennustettaan maailman viljavarastoista 617 milj. tonniin, kun vielä marraskuussa ennuste oli 496 milj. tonnia. Syynä jyrkkään korotukseen on se, että arvioita Kiinan maissivarastojen koosta on korjattu isolla kädellä. Kiina on perinteisesti pitänyt yllä valtavia viljavarastoja ehkäistäkseen potentiaalista elintarvikepulaa. Luotettavia tilastoja, jotka kertoisivat varastojen koon, laadun ja sijainnin, ei kuitenkaan ole. Vaikka läpinäkyvyys on viime aikoina parantunut, kysyntä- ja tarjontaennusteet Kiinan osalta perustuvat hyvin rajalliseen määrään informaatiota.

Maissin ja ohran hinnat vahvistuivat marraskuusta, soijan ja vehnän heikkenivät 

Hintamuutoksia kuvaava IGC:n GOI-indeksi (Grains and Oilseeds Index) laski marraskuusta yhdellä prosentilla. Ohran ja riisin hintojen vahvistuminen on ollut seurausta vakaasta vientikysynnästä maailmalla. Ohran osalta alaindeksi nousi 1,5 % ja on lähes 25 % vuodentakaista korkeammalla. Maissin hintaa sen sijaan on tukenut logistiset ongelmat sekä pitkään jatkunut kuivuus Argentiinassa. Maissin alaindeksi nousi 4,2 %, mutta on 6,7 % viime vuotista alempana. Öljykasvimarkkinoilla on keskitytty Brasilian lupaaviin satonäkymiin, mikä on laskenut soijapavun keskimääräisen hinnan alimmilleen lähes kuuteen vuoteen. Soijan alaindeksi on laskenut 3 % marraskuusta ja 9,5 % vuodentakaisesta. Vehnänoteeraukset ovat pysyneet heikolla tasolla, sillä maailmanmarkkinoilla tarjonta on pysynyt runsaana. Vehnän alaindeksi laski 0,8 %, mutta on lähes 6 % viime vuotista korkeammalla. 

Kauran tuotanto vakaalla tasolla, varastot kutistuvat 

Kauran tuotanto pysyy IGC:n tuoreen arvion mukaan vakaana 23,8 milj. tonnissa. Tuotannon kasvu Venäjällä ja Kanadassa kompensoivat Australian sekä USA:n pienentyneitä satoja. Kauran kokonaiskulutuksen IGC ennustaa pienentyvän 3 % viime kaudesta. Maailman kauravarastojen ennustetaan kutistuvan 15 prosentilla 2,5 milj. tonniin, sisältäen laskun EU:ssa, USA:ssa ja Australiassa. 

IGC on laskenut arvioitaan EU:n kauran tuotannosta 0,5 milj. tonnilla 8,1 milj. tonniin. Skandinaviaan sadonkorjuun aikaan osuneet sateet tekivät odotettua pahempaa tuhoa, mikä on osasyynä ennusteen laskuun. Venäjällä sen sijaan saatiin hyviä satoja. Tuotanto nousi siellä arviolta 5,4 milj. tonniin (2016/17: 4,8 milj, tn.)  

Kauran tuotanto

Rapsin tuotanto ennätyslukemiin 

Rapsin tuotannon IGC ennustaa nousevan uuteen ennätykseen. Kasvua viime kaudesta tulee 4 %. Tuotannon kasvaessa myös varastot kasvavat viime kaudesta, vaikka eivät yllä aikaisempien vuosien huippulukemiin. Kanadassa canolan kylvöala on noussut jyrkästi aina uuteen ennätykseen, ylittäen vehnäalan ensimmäistä kertaa historiassa. 

Rapsifutuurit laskivat Kanadassa 6 % sitten marraskuun raportin, mihin syyksi nähdään odotettua paremmat satonäkymät, vientikysynnän heikkeneminen sekä soijan hinnan lasku. EU:n rapsinoteeraukset puolestaan heikkenivät 9 prosentilla, mihin syynä ovat myös palmuöljyn hintamuutokset.  

  • Lähde: IGC, Grain Market Report, 1/2018