UUTISIA VILJAKETJUSTA

Strategie Grainsilta ennusteita EU:ssa 2018 puitavista vilja-aloista

Katariina Mattila (katariina.mattila a vyr.fi), 17.11.2017

Ranskalainen analyytikkofirma Stategie Grains julkaisi ensimmäiset ennusteensa EU:n vilja-aloista puintien 2018 osalta. Haastavat sääolosuhteet ovat verottaneet erityisesti syysvehnäalaa.

Ranskalainen analyytikkofirma Stategie Grains julkaisi ensimmäiset ennusteensa EU:n maakohtaisista vilja-aloista puintien 2018 osalta. Arviot perustuvat Strategie Grainsin kontakteiltaan saamaan informaatioon, syyskylvöjen aikaisiin olosuhteisiin eri maissa sekä markkinahintojen suhteellisiin muutoksiin viljalajeittain. Huomioon on otettu myös kuluvan kauden 2017/18 kysyntä-tarjonta -tilanne sekä muutokset EU:n sääntelyssä.  Ennusteet ovau vielä hyvin alustavia ja niitä tullaan päivittämään kauden edetessä. 

Vehnä- ja maissialan ennustetaan laskevan ensi vuonna, ohra-alan nousevan 

Vehnän tai ainakaan maissin hinnat eivät ole tasolla, joka motivoi viljelyyn. Strategie Grains ennustaakin vehnäalan laskevan hieman tästä vuodesta. Vaikka vehnä on eurooppalaisen viljelyn ”tukipilari”, on syysvehnän kylvöala laskenut alhaisen hintatason sekä erityisesti Skandinavian ja Baltian huonojen kylvöolosuhteiden takia. Laskua vehnäalaan tuli siitäkin huolimatta, että kylvöolosuhteet olivat monin paikoin huonot myös syysrapsin osalta. Myös Saksassa ja Puolassa syysvehnän kylvösuunnitelmat jäivät monella tilalla täyttymättä, kun sopivia kelejä ei ollut.

Ohran ja erityisesti mallasohran kilpailukyky on jonkin verran parempi. Ohra-alan ennustetaankin nousevan hieman. Kasvu tulee pääosin kevätohran osalta, sillä syysviljojen kylvöolosuhteet olivat haastavat Pohjois-Euroopassa. Ohran hinta on nyt houkuttava. 

Maissialan sen sijaan ennakoidaan kutistuvan hieman, sillä maissin hinta ei ole houkutteleva. Rapsi näyttäisi jälleen nousevan kilpailukykyisimmäksi viljelykasviksi. 

Vilja-alat EU 18

Päivityksiä tuotantoennusteisiin 2017/18

Strategie Grains päivitti tuotantoennusteet kuluvan kauden osalta. Ennuste EU:n kokonaisviljantuotannosta pidettiin viime kuun arvion tasolla 299,5 milj. tonnissa (2016/17: 296 milj. tn). Vehnän tuotantoennustetta laskettiin 0,3 milj. tonnilla 142,5 milj. tonniin (2016/17: 135,7 milj. tonniin). Ohran tuotantoennustetta laskettiin 0,2 milj. tonnilla 58,5 milj. tonniin (2016/17: 59,9 milj. tn). Maissin osalta ennustetta nostettiin 0,3 milj. tonnilla 59,3 milj. tonniin (2016/17: 59,9 milj. tn).

Venäjä vahva toimija myös ohran vientimarkkinoilla 

Mustanmeren alueen maat ovat kuluvan markkinointikauden alussa vieneet ohraa vilkkaasti. Eniten ensimmäisellä kvartaalilla vei Venäjä, joka ylsi ennätyslukemiin. Yksin Venäjällä onkin arviolta 12 % maailman ohravarastoista. Tarve purkaa ennätyssuurta vehnäsatoa on rajoittanut Venäjän kapasiteettiin viedä ohraa. 

Mustanmeren alueen ohran hinnat ovat tässä kuussa nousseet jyrkästi johtuen vilkkaasta kysynnästä. Läntisen Euroopan ohrafutuurit sen sijaan ovat tuskin liikahtaneet. Euroopan ohranoteerauksilla ei enää ole nousupotentiaalia, jos EU ei halua menettää vientikysyntää maailmanmarkkinoilla. 

EU:n hinnat voivatkin nousua vasta, jos Mustanmeren alueen hinnat nousevat. Tämä on kuitenkin hyvin epätodennäköistä, sillä myös eteläisen pallonpuoliskon uutta satoa alkaa pian tulla markkinoille. 

Kovaa kilpailua vehnämarkkinoilla 

Eurooppalainen vehnä kohtaa kovaa kilpailua vientimarkkinoilla. Ranskan osalta vientiennusteet ovat laskeneet jyrkimmin. Ranska on menettänyt kilpailukykyään Algerian markkinoilla Argentiinalle ja Marokon markkinoilla Mustanmeren maille sekä USA:lle. Saksa sen sijaan on onnistunut parantamaan aseminaan Saudi-Arabian markkinoilla. 

Tiukasta kilpailutilanteesta johtuen vehnän hinnoilla ei ole juurikaan nousupotentiaalia. Mustanmeren alueelta viedään tavaraa kiihkeään tahtiin ja Argentiinan sato on tulossa markkinoille.  

  • Lähde: Strategie Grains, Grain Report 16 November