UUTISIA VILJAKETJUSTA

Selvitä viljaeriesi laatu ja siementen itävyys hyvissä ajoin

Katariina Mattila (katariina.mattila a vyr.fi), 2.11.2017

Myöhään venyneiden puintien seurauksena sadon laatu on monin paikoin heikentynyt. Kuitenkin myös hyvälaatuisia viljaeriä on saatu monilla tiloilla. Tänä vuonna onkin erityisen tärkeää, että sadon laatu määritetään hyvissä ajoin ennen käyttöä. Myös tilan oman siemenen itävyys tulee varmistaa mahdollisimman pian.

Puinnit venyivät haastavan kasvukauden seurauksena pitkälle syksyyn. Satoa korjattiin vielä lokakuun loppupuolella. Puintien viivästyminen seurauksena laatutappioiden riski on tänä syksynä suuri, vaikka sato olisi määrällisesti hyvä. Viljasadossa on havaittu tähkäidäntää sekä kohonneita hometoksiinipitoisuuksia. Puintikosteudet ovat olleet tavanomaista korkeammalla. Märkä vilja menettää varastoinnissa nopeasti itävyytensä.

Selvitä siis viljasi laatu hyvissä ajoin ennen sadon käyttöä tai myyntiä, jos et vielä ole sitä tehnyt. Näin osaat tarjota viljaa oikeisiin kohteisiin. Kannattaa olla yhteyksissä viljalaboratorioihin sekä viljaa ostaviin tahoihin. 

Hyvälaatuiselle viljalle riittää kysyntää

Myöhään puitujen kevätvehnäerien sakoluvut ovat lähteneet laskuun. Leipävehnän osalta sakoluku näyttäisi olevan rajoittava tekijä tänä vuonna. Myös alhaisista valkuaispitoisuuksista on raportoitu. Jos kotieläintilalla on puitu myllylaatuista vehnää, kannattaa harkita sen tarjoamista myllykäyttöön ja ostaa rehuksi edullisempaa rehulaatua. Hyvälaatuisille viljaerille riittää kysyntää.

Kaura- ja vehnäerissä on havaittu kohonneita hometoksiinipitoisuuksia. Tilanne on kuitenkin viime vuoteen nähden parempi. Kaupan ja teollisuuden vastaanotossa huonojen erien on havaittu lisääntyvän myöhäisissä korjuissa. Hometoksiinit heikentävät viljan laatua ja turvallisuutta sekä laskevat siemenviljan itävyyttä.

Varaa kylvösiemen ja varmista itävyys

Siemenviljan tuotannossa on tänä syksynä riskinä itävyyksien voimakas heikkeneminen. TOS-siementä käytettäessä siemenvilja tulee varata hyvissä ajoin tilan parhaiten menestyneiltä lohkoilta. Itävyys kannattaa määrittää mahdollisimman pian. Siemenerien laatumääritykset kannattaa tehdä uudestaan vielä parin kuukauden kuluttua, jotta vältytään ikäviltä yllätyksiltä tulevalla kasvukaudella. Jos tilalta löytyy ylivuotista satoa, kannattaa harkita myös niiden erien kunnostamista siemeneksi ja selvittää itävyys.

Myös sertifioitua siementä hankkiessa kannattaa olla liikkeellä hyvissä ajoin. Erityisesti suosituimpien lajikkeiden kysyntä on kovaa.   

Lisätietoja: Max Schulman, VYR hallituksen puheenjohtaja, MTK p. 040 825 2112

Ohjeet edustavan viljanäytteen ottoon: www.vyr.fi/fin/viljelytietoa/huoneentaulut/suomeksi/