UUTISIA VILJAKETJUSTA

Viljojen puinnit finaalissa, öljykasvien ja härkäpavun korjuu onnistuu vielä

Katariina Mattila (katariina.mattila a vyr.fi), 24.10.2017

Viljojen puinnit on lopetettu monin paikoin. Kasvustot eivät ole enää kuivuneet päivällä ja itämistä on havaittavissa runsaasti. Öljykasvien ja härkäpavun puinti onnistuu vielä. Puimatta jää kevätvehnää, kauraa sekä rapsia ja härkäpapuja, alueesta riippuen noin 5-30 % kasvustoista. Tilakohtaiset erot ovat valtavia. VYR puintiseuranta päättyy tältä syksyltä.

Puintien eteneminen, tilanne 23.10.2017

Kymenlaaksossa puinnit ovat vihdoin edistyneet useamman viikon tauon jälkeen. Loppuviikosta puitiin pääasiassa öljykasveja, mutta myös viljoja ja härkäpapua. Viljoihin ei asiantuntijoiden mukaan enää kannata panostaa, sillä niissä laatu on huono ja hometta paljon. Myös pystykaurat ovat itäneet. Viljoja kuitenkin vielä puidaan väkisin, jotta ensi kevät olisi helpompi. 

Yöpakkasten ansiosta härkäpavun puinteihin on lähdetty jopa aamuyöllä, sillä kosteat kasvustot tukkivat seulastoja. Tilakohtaiset erot ovat huomattavia: useimmat ovat saaneet kokonaan valmiiksi, mutta joillain saattaa olla vielä suurin osa puimatta. Peltojen kantavuuksien kanssa on edelleen ongelmia. Korjuukustannukset ovat suuret ja korjuujäljet vaikuttavat ensi vuoden kylvöihin. Puimatta jäänee 15-20 % kasvustoista. 

Uudellamaalla vehnistä yli puolet on nyt rehua, valkuainen alhaalla ja sakoluku kärsinyt. Puimatta jää yhteensä jopa 5 % kasvustoista. Peltoon saattaa jäädä jopa puolet härkäpavuista, öljykasveista 15 %, vehnistä 5-10 % ja kauroista 5-10 %. Päijät-Hämeessä puimatta jää papuja, kauroja, öljykasveja sekä kevätvehnää. Etelä-Savossa peltoon jää vajaa kolmannes sadosta.  

Viimeisiä viedään, loput jätetään peltoon

Varsinais-Suomessa sato on määrän suhteen selvästi keskimääräistä parempi. Myös leipäviljaa ja mallasohraa on saatu. Viimeisen viikon aikana viljat ovat olleet rehulaatua. Pääosin enää öljykasveja on puimatta ja nyt alkuviikosta vielä puidaan viimeisiä. Puimatta jää pahasti ränsistyneitä kasvustoja. Lähinnä kevätvehnää, kauraa ja ihan vähän ohraa. Öljykasvit saadaan pääosin puitua. Kokonaisalasta jää puimatta eri arvioiden mukaan 1 -5 %. 

Viime päivinä viljakasvustot eivät ole enää kuivuneet päivällä. Öljykasvien ja härkäpavunkin puinti kuitenkin onnistuu vielä. Viljat lakoontuivat ja ränsistyivät hiljalleen sateissa. Kosteus nousi korkeaksi ja jyviin on tullut niin paljon ituja, ettei kuivatus ole enää järkevää, vaikka puinti vielä onnistuisikin. Isoilla tiloilla on vielä puimatta lähinnä myöhään kylvettyjä kasvustoja. 

Satakunnassa arvioitiin vielä pari viikkoa sitten, että rehuvehnää tulisi paljon. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että kaikki loput jätetään peltoon eikä loppuja vehniä korjata edes rehuvehnänä. Viime viikon aikana puitiin jonkin verran rypsiä ja rapsia sekä vähän härkäpapua. Puimatta jää kevätvehnää, kauraa sekä öljykasveja, eri arvioiden mukaan noin 5-20 % kasvustoista 

Keski-Suomessa ohrat ja vehnät ovat itäneet pahasti. Laatu on pääsääntöisesti huonohkoa. Kaurasta tulee hyvä sato ainakin määrällisesti, mutta homeita on aika lailla. Lakoviljat jäävät puimatta, yhteensä noin 30 % kasvustoista. Herneet jäävät suurimmaksi osaksi peltoon. Myös härkäpapu meni täysin pommiin. 

Keski-Pohjanmaalla kasvustot alkavat olla siinä kunnossa, ettei enää kannata lähteä puimaan. Joitakin myöhään kylvettyjä lohkoja saatetaan vielä korjata kokoviljasäilörehuksi. Puimureita ei enää lähipäivinä ole nähty pelloilla, sillä sää on ollut kostea, vaikka sateita ei ole milleinä saatu kovinkaan paljon. Viljoista puimatta jää vajaat 5 %, josta suurin osa on kauraa ja vehnää. Yksittäisillä tiloilla puimatta jäävä ala saattaa olla suurempikin, mutta toisaalta suurin osa on saanut kaikki viljansa puitua. Etelä-Pohjanmaalla puimatta jää härkäpapua, rypsiä ja kevätvehnää, yhteensä noin 10 %. Pohjanmaalla puimatta jää 5-15 % kasvustoista.

Tilakohtaiset tappiot nousevat kymmeniin tuhansiin euroihin

Pohjois-Savossa loppukauden sato on ollut laadultaan heikkoa eikä kelpaa enää rehuksikaan. Nyt on satanut myös räntää ja lunta, mikä vaikeuttaa sadonkorjuuta. Osa sadosta on murskattu. Syystyöt ovat vasta alussa ja osa jää tekemättä. Lannanlevityksen kanssa ongelmia. Yksittäiset tilat ovat raportoineet kymmenien tuhansien eurojen tappioista. Ylä-Savon alueella puimatta jää arviolta noin 30 %. Myös Pohjois-Karjalassa sataa jo lunta. Sadon laatu on myöhään puiduissa ollut huono. 

Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Lapin alueella on tällä viikolla ollut yöllä pakkasta jo 10 astetta ja kasvustot ovat aamuisin kuurassa. Ilman lämmettyä kasvustot ovat märät eivätkä ehdi kuivua, kun aurinko ei paista eikä tuule. Tälle viikkoa luvattu aurinkoisempaa säätä, joten vielä puidaan paikoitellen. Loppuviikolle luvatut lumisateet tekevät toteutuessaan lopun puintihommista. Puimatta jää kauraa arviolta vehnää ja öljykasveja. Tilakohtainen hajonta on suurta. 

Puituna 2310 kartta
Puintien eteneminen, tilanne 23 10 2017

Lähde: VYR puintiseurannan asiantuntijaraati 

Vilja-alan yhteistyöryhmä seuraa tuttuun tapaan puintien etenemistä eri puolilla Suomea. Tämä epävirallinen seuranta toteutetaan kootun asiantuntijaraadin voimin. Raatilaisilta kysellään arvioita puintien etenemisestä kunkin viikon alussa ja niiden pohjalta kirjoitettu uutisjuttu julkaistaan VYR sivuilla tiistaisin. Raatilaisina on mm. keskusliikkeiden, viljakaupan ja tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajia sekä viljelijöitä.