UUTISIA VILJAKETJUSTA

Sade pysäytti jälleen puimurit – puinnit eivät ole viikkoon juuri edenneet

Katariina Mattila (katariina.mattila a vyr.fi), 10.10.2017

Sateiden takia puinnit eivät ole juurikaan edenneet viime viikosta. Maiden kantavuus alkaa olla ongelmana jo lähes koko maassa. Jos sateet vielä jatkuvat, on puinnit viljojen osalta puitu monella alueella. Öljykasvien osalta puintisesonki jatkuu pidemmälle.

Puintien eteneminen, tilanne 9.10.2017, ks. taulukko

Kanta-Hämeessä isojakin aloja on vielä puimatta. Viime viikon runsaat sateet ovat tehneet pellolle pääsyn mahdottomaksi lähipäivinä. Nyt näyttää siltä, että satoa jää peltoon. Korjaamatta jäävän sadon määrässä on isoja alueellisia eroavaisuuksia. Päijät-Hämeessä puimatta jää arviolta 10 % maakunnan kasvustoista.

Varsinais-Suomessa puimaan ei juuri ole päästy, sillä sateita varsinkin viikonloppuna erittäin runsaasti. Perjantaina joku ehti puimaan kuivurillisen. Öljykasvien lisäksi puimatta on härkäpapua sekä jonkin verran viljoja. Viljojen osalta tilanne alkaa näyttää huonolta. Maat ovat nyt erittäin märkiä. Peltojen kantokyky alkaa olla jo rajoittava tekijä myös Varsinais-Suomessa. Tähän asti puimurit ovat edenneet vielä hyvin. Myös sokerijuurikkaan nosto on keskeytynyt märkyyden vuoksi. Puimatta jää yksittäisiä lohkoja, arviolta 5 %.

Kymenlaaksossa puinnit eivät menneellä viikolla ole edistyneet lainkaan. Vettä on satanut viikon aikana yli 50 mm, jopa 70-90 mm. Osa tiloista on saanut puintinsa jo päätökseen ja osa on vasta lähtökuopissa. Pellot ovat jo niin märkiä, että syysmuokkauksetkin viivästyvät, jos niitä pääsee edes tekemään. Tämä hankaloittaa myös kevättä ja uutta kasvukautta.

Puimatta jää itäneitä viljoja, härkäpapua sekä öljykasveja, yhteensä noin 15-30 %. Satotaso on jopa erinomainen, laatu lähinnä rehua. Kauraa on mennyt melko paljon hylkyyn toksiinien takia. Jos sateet vielä jatkuvat, puinnit on puitu. 

Öljykasvit kestävät vielä sadetta

Uudellamaalla puimatta jää 10-30 % kaikkia viljoja, öljykasveja, härkäpapua ja hernettä. Itä-Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa lakopaikkoja ajettu yli ja metsän reunoja jätetty puimatta. Ei ole ollut poutaa, joka olisi mahdollistanut puintien sujumisen. 

Muun maan ohella Kymenlaakson ja Itä-Uudenmaan alueella sadon arvo on laskenut merkittävästi. Vehnät kääntyvät rehupuolelle, kun sakoluvut ovat menneet ja DON-pitoisuudet vähentävät elintarvikekauran määrää. Kevätvehniä jää puimatta arviolta 10 %, ohria ja kauroja sekä hernettä pienempiä määriä sekä rapsia noin 10 %. Poutajaksot ovat olleet lyhyitä, joten isommilla tiloilla on vielä puitavaa. Märkä vilja menee jotenkin puimurista läpi, mutta rapsin puinti ei onnistu. Kuluvan viikon sade todennäköisesti pilaa loppujen viljojen laadun. Öljykasvit sietävät vielä sadetta. Alueella on myös vakava DON-ongelma: tilanne on jopa pahempi kuin vuosi sitten. Syyskuun alussa ei ollut toksiiniongelmaa, mutta syksyn edetessä kauppakelvottomien erien määrä on kasvanut.

Myös Satakunnassa sade on nyt keskeyttänyt puinnit täysin eikä kovin suurta edistymistä ole viimeviikkoiseen verrattuna tapahtunut. Pellolla olevat viljat ovat alkaneet sateen painosta ränsistyä sekä lakoutua voimakkaasti. Näin ollen satoa jää epäilemättä peltoon. Pellot paikoin niin pehmeitä, että kulkeminen raskailla koneilla olisi mahdotonta. Heikoin tilanne maan kantavuuden osalta lienee Pohjois-Satakunnan alueella.

Pirkanmaalla tilanne ei juurikaan ole edennyt viime viikosta. Muutama puintipäivä ollut välissä ja ne käytetty hyväksi, mutta edelleen on viljaa pelloilla. Osa tiloista on luopunut jo toivosta ja murskannut satoa peltoon. Puintien eteneminen on kuitenkin hyvin tilakohtaista. Kuivurin kapasiteetti vaikuttaa paljon sekä se, onko kalusto omaa vai urakoitsijan.  

Puimatta jäävän sadon osuus ratkeaa pian

Etelä-Pohjanmaalla puimatta jäävän sadon osuus ratkeaa tämän viikon aikana. Viikkoon ei ole puitu juuri lainkaan. Vehnät ja osa kauroista alkavat tummua siihen tahtiin, ettei niitä enää tämän viikon jälkeen tarvitse juurikaan puida. Öljykasveja puidaan vielä pitkäänkin, kunhan lumi ei tule tielle. Pellavat saattavat jäädä talven alle. Puimatta jää 10-15 %. Myös Pohjanmaan alueella on viimeisen viikon aikana tullut vain pienoista edistystä. Keski-Pohjanmaalla puintiaika jäi lyhyeksi viime viikollakin. Sunnuntaista maanantaihin puitiin yötä myöten. Puimatta jää todennäköisesti noin 10 %.

Keski-Suomessa tähkäidäntä pilaa loput ohrat ja vehnät. Puintikosteudet ovat edelleen todella korkeita, 25-35 %. Osalla alueita pellot eivät enää kanna. Kuivausajat pitkiä johtuen kylmästä ja kosteasta säästä. Kaurasta on vielä saatavissa tyydyttävä sato, jos vaan kelit riittävät. Viljoja on litistetty paljon tuoreena, mikä vaikuttaa kauppaviljojen saantiin. Puimatta jää tämänhetkisen arvion mukaan 30 %.

Etelä-Karjalassa ensimmäiset tilat ovat saaneet kaikki pois, mutta suurella osalla puituna on vasta puolet tai vähän yli. Aivan puintikauden alussa puidut viljat olivat hyvälaatuisia, mutta laatu on heikentynyt syksyn edetessä. Leipävehnää ei maakunnan kevätvehnistä ilmeisesti löydy juurikaan. Öljykasveista on puitu lähinnä syyslajikkeet, kevätlajikkeista lienee puitu vasta maistiaisia. Myös härkäpapua on puitu, mutta suurempi osa on vielä pellolla.

Eniten puinteja on rajoittanut puintipäivien vähyys ja kuivauksen hitaus, ei niinkään valmistuminen. Itämisen takia myös puitujen kasvustojen sato on jäänyt monin paikoin 20 % pienemmäksi. Villisikalaumat ovat sotkeneet kasvustoja ja edistäneet itämistä voimakkaasti. Kaikkia viljoja ja öljykasveja jää puimatta jonkin verran, yhteensä vähintään 10-20 %. Eniten peltoon jää kauraa ja kevätvehnää.

Kuivatusajat tuplasti tavanomaista pidempiä

Pohjois-Karjalassa hehtopainot ovat ohrilla olleet kuudenkymmenen molemmin puolin, kauroilla alhaiset, neljästäkymmenestä ylöspäin. Kauran osalta keveys johtunee pitkälti siitä, että satoa on jouduttu korjaamaan märkänä, puintikosteuden ollessa reilusti yli 30, jolloin ne kuivatessa hupenevat. Lisäksi vihantaa on seassa. Ensimmäisistä ohrista saatu jopa siementä, arvioiden mukaan muista viljoista ei juurikaan. Märän kauran puinnissa puimuri on tukossa parin tunnin jälkeen, vaikka puidaan vain pystyviljaa. Lakoista on turha edes yrittää.  Kuivatusajat yli tuplasti keskivertoon nähden.

Tuoresäilöntä pelasti melko paljon, mutta varastot ovat jo täynnä. Viljaa aletaan nyt murskata peltoon, sillä ne ovat pahasti itäneitä ja märkä keli näyttäisi jatkuvan. Kantavuusongelmat lisääntyvät. Puimatta jää 20-25 %.

Tilanne on nyt Pohjois-Karjalassa katastrofaalinen ja tilakohtaiset tappiot isot. Tilanne tulee kärjistymään vielä loppusyksystä, sillä lannanlevitys ja kyntö viivästyvät. Näihin toimenpiteisiin pitääkin saada jatkoaikaa joulukuulle. Ensi keväänä kaikki kostautuu peltojen kunnostuksien lisätöinä ja hankaloittaa kevätmuokkausta ja kylvöjä. Lisäksi ravinnetasapainon heilahtelut, erityisesti fosforin tilanne huolestuttaa sadon jäädessä peltoon.

Pohjois-Savossa sateet ovat edelleen haitanneet puinteja ja lisää vettä on luvassa. Tämä vuosi onkin maakunnassa katovuosi. Puintikosteudet ovat olleet yli 30 %. Kuivaus-, korjuu ja säilöntäkustannukset ovat vähintään kaksinkertaiset normaalivuoteen verrattuna. Korjatun sadon laatu on heikentynyt viimeisen kahden viikon aikana merkittävästi. Myös sadon tuhoamisesta sekä suojaviljaan perustetun nurmen uudelleen perustamisesta tulee lisäkustannuksia.

Pohjois-Savoon joudutaan ostamaan viljaa merkittävästi enemmän kuin normaalisti. Myyjät ovat nyt olleet pidättyväisiä myynneissä, mikä kertoo odotuksista viljan hinnan nousulle. Viljan tarjonta tuoresäilöntään on puolestaan ollut runsasta. Tuoreviljassa huolena on viljan laatu. Viljoista kannattaakin nyt ottaa näytteet huolellisesti ennen ruokintaa. Lisäksi tiloilla on kuivikepula.

Syysvilja-ala on jäänyt hyvin matalaksi. Ruiskutuksia jää myös tekemättä. Peltoja voi muokata vain kyntämällä. Kevytmuokkaukset eivät onnistu lainkaan. Osa sadosta on jo tuhoutunut ja jää peltoon. Korjaamatta jää 20-25 %, Ylä-Savossa 25-30 % kasvustoista. Satotappiot ovat tätäkin suuremmat.

Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa puintipäivät ovat olleet kortilla, joten puimatta jää 10-15 % kasvustoista. Pohjois-Pohjanmaalla olisi muuten voinut olla hyväkin vuosi. 

Puintien eteneminen, tilanne 9 10 2017 Puituna 9 10 17
  • Lähde: VYR puintiseurannan asiantuntijaraati 

Vilja-alan yhteistyöryhmä seuraa tuttuun tapaan puintien etenemistä eri puolilla Suomea. Tämä epävirallinen seuranta toteutetaan kootun asiantuntijaraadin voimin. Raatilaisilta kysellään arvioita puintien etenemisestä kunkin viikon alussa ja niiden pohjalta kirjoitettu uutisjuttu julkaistaan VYR sivuilla tiistaisin. Raatilaisina on mm. keskusliikkeiden, viljakaupan ja tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajia sekä viljelijöitä.