UUTISIA VILJAKETJUSTA

Puintipäivät kortilla

Katariina Mattila (katariina.mattila a vyr.fi), 17.10.2017

Puintipäivät ovat olleet vähissä myös kuluneella viikolla. Puinteja onkin tehty puoliväkisin. Edistystä viime viikkoon on tullut vain vähän. Lähipäiville on kuitenkin vielä luvassa myös poutaa. Puimatta olevat viljat ovat itäneitä ja myös rapseissa esiintyy itämistä. VYR puintiseurannan tämän syksyn viimeinen katsaus ilmestyy ensi viikolla.

Puintien eteneminen, tilanne 16.10.2017, ks. taulukko

Kymenlaaksossa ja Uudellamaalla ei kuluneen viikon aikana ollut puintikelejä. Väkisin on korjattu pieniä aloja viljaa ja öljykasveja. Vehnä on ollut pääosin rehulaatua. Uudellamaalla puimatta jää ruista 2 % ja muita viljoja arviolta 5 %. Öljykasveista korjaamatta jää 20-50 %, kevätvehnistä 5-20 %, kauroista 0-10 % ja härkäpavuista 20-50 %.

Kymenlaaksossa on lokakuussa satanut reilusti yli 100 mm vettä. Kahteen viikkoon ei ole puinneissa edistytty juuri lainkaan. Vettä on tullut lähes joka päivä, ainoastaan viikonloppuna oli hieman poutaisempaa ja rohkeimmat puivatkin sunnuntaina öljykasveja.

Pakkasta odotellaan, jos jotain vielä saataisiin korjattua. Puimatta jää kevätvehnää arviolta 50 %, härkäpapua jonkin verran sekä mahdollisesti öljykasveja. Korjuukustannukset ovat tänä vuonna suuret. Lannan- ja kalkinlevityksen kanssa ollaan vaikeuksissa.

Määrän suhteen lähes huippusatoja

Varsinais-Suomessa on korjattu määrältään keskimääräistä merkittävästikin parempi sato. Viljoja on vielä vähän puimatta, mutta nyt puitava vilja on suurelta osin itänyttä. Kuivatuskapasiteetti on rajoittanut puintien etenemistä koko syksyn. Kuivatuskustannukset ovat moninkertaiset viime vuoteen verrattuna.

Monella tavoitteena on saada sato edes jotenkin talteen ja pois ensi kevään kylvöjen tieltä. Esimerkiksi eilen maanantaina puitiin läpimärkää viljaa. Osaan vehnää ei ole muodostunut sakoa, sillä vehnä ei ole ehtinyt valmistua. Toisaalta myös leipävehnäksi kelpaavaa viljaa on laareissa. Sokerijuurikkaasta arviolta 30 % on nostettu, mutta nostot olivat viime viikon käytännössä pysähdyksissä sateiden vuoksi.

Puimatta jää pahasti lakoutunutta kauraa ja ohraa sekä mahdollisesti kevätvehnää, joka on täysin itänyttä ja ränsistynyttä, enintään 1 %. Myös härkäpapua ja rapseja jää pieniä aloja puimatta.

Satakunnassa oli koko korjuukautena vain 10-12 puintipäivää. Niistäkin osa menetettiin, kun vilja ei ollut tuleentunutta. Tilakohtaiset erot ovat kuitenkin suuria. Paikoin ja eräillä tiloilla Etelä-Satakunnassa korjattu sato oli määrällisesti tämän vuosikymmenen toistaiseksi paras ja laatukin kauppakelpoista. Puimatta jää kauraa, kevätvehnää, rypsiä ja rapsia, härkäpapua, yhteensä arviolta 10 %.

Kanta-Hämeessä tilanne ei viime viikon aikana kovinkaan paljon kehittynyt. Joitain satunnaisia lohkoja on sateiden lomassa saatu puitua. Jos saadaan poutaa ja vaikka pakkasta, pelloille olisi vielä mahdollista päästä. Päijät-Hämeessä puimatta jäänee loppuja viljoja sekä papuja ja öljykasveja.

Etelä-Karjalassa kaikkia viljoja ja öljykasveja jää puimatta jonkin verran, eniten kauraa ja kevätvehnää. Koko peltoalasta korjaamatta jäänee vähintään 10-20 %.

Peltojen kantavuus heikkenee koko ajan 

Etelä-Savossa puinnit etenivät hieman viime lauantaina ja paikoin myös sunnuntaina. Sen jälkeen on satanut lähes koko ajan, paikoitellen rajustikin. Puimatta jää joka kaikkia viljoja sekä öljykasveja, lajista riippuen 10-80 %.

Etelä-Pohjanmaalla kylmä sää on hidastanut tähkäidäntää. Vaikka olisi kuinka hyvää keliä vielä luvassa, jää ainakin 10 % korjaamatta. Kaikki pellot eivät enää kanna. Puimatta jää kevätvehnää, härkäpapua, rapsia ja kauraa sekä hernettä ja pellavaa, yhteensä noin 15 %.

Pohjanmaalla viikkoon on sisältynyt vain pari puintipäivää. Puimatta jää erikoiskasveja, muun muassa hernettä arviolta 80 %.  Kauroista puimatta jää lakoontuneet kohdat, arviolta 15 %. Öljykasvien osalta tilanne ei vielä ole varmistunut.

Keski-Pohjanmaalla esiintyy huomattavaa hajontaa. On alueita, joilla on kaikki puitu ja toisaalla on jopa 25 % on puimatta. Korjaamatta jää kevätvehnää ja kauraa, arviolta alle 10 %. Viljasadon laatu alkaa heiketä – esiintyy tähkäidäntää, ränsistymistä ja homeita. Kuivausajat ovat pitkiä ja kuivauskustannukset ovat nousseet jopa 80-95 euroon tonnilta.

Osa sadosta tuhoutunut lopullisesti 

Keski-Suomessa tilanne ei viikossa juuri ole muuttunut. Puintisäitä ei ole juuri ollut. Puimatta jää eri arvioiden mukaan 20-40 % kasvustoista.

Pohjois-Pohjanmaalla hehtopainot putoavat ja värit tummenevat. Samalla DON-pitoisuudet ovat jyrkässä nousussa. Puimatta jää 10 % kasvustoista. Kainuussa kauraa jää puimatta 10 %.

Pohjois-Savossa säät ovat jatkuneet sateisina. Osa sadosta on jo tuhoutunut lopullisesti. Öljykasveja ja pystyviljoja yritetään vielä puida, jos talvi ei tule tielle. Pellot ovat todella märkiä, joten kantavuus on heikko. Kuivikkeet jäivät suurimmaksi osaksi peltoon. Lannanlevityksessä on suuria vaikeuksia. Syysviljat jäivät kylvämättä. Lokakuussa korjatun viljan kuivatus on ollut todella kallista.

Korjatun sadon laatu vaihtelee paljon ja huonolaatuista viljaa on normaalia enemmän. Viljelijät ovat tehneet sen, minkä ovat voineet. Taloudellinen tulos on surkea. Puimatta jäänee 20-25 %.

Pohjois-Suomessa puintikelejä ei vain ole tullut. Yöt ja päivät ovat kosteita ja sumuisia. Aurinko ei paista eikä tuule, joten kaikki mitä puidaan, puidaan tavallaan väkisin. Kuivausajat ovat 15-24 tuntia. Tähkäidäntää esiintyy sekä lako- että pystykasvustoissa. 

Puintien eteneminen, tilanne 16 10 2017 Kartta, puituna 161017

Lähde: VYR puintiseurannan asiantuntijaraati

Vilja-alan yhteistyöryhmä seuraa tuttuun tapaan puintien etenemistä eri puolilla Suomea. Tämä epävirallinen seuranta toteutetaan kootun asiantuntijaraadin voimin. Raatilaisilta kysellään arvioita puintien etenemisestä kunkin viikon alussa ja niiden pohjalta kirjoitettu uutisjuttu julkaistaan VYR sivuilla tiistaisin. Raatilaisina on mm. keskusliikkeiden, viljakaupan ja tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajia sekä viljelijöitä.