UUTISIA VILJAKETJUSTA

Vehnän ja ohran puinnit loppusuoralla Euroopassa

Katariina Mattila (katariina.mattila a vyr.fi), 15.9.2017

Vehnän ja ohran puinnit ovat EU:ssa loppusuoralla. Puinteja on vielä jonkin verran jäljellä näiden viljojen osalta Iso-Britanniassa, Baltian maissa, Ruotsissa sekä runsaammin Suomessa.

Ranskalaisen analyytikkofirma Strategie Grainsin mukaan vehnä- ja ohrasadot ovat tuottaneet pettymyksen Saksassa, Itävallassa, Tšekeissä ja Slovakiassa. Iso-Britanniassa ja Puolassa tilanne on kohtuullinen. Tanskassa ja Baltian maissa sen sijaan on saatu hyviä ja jopa erinomaisia satoja.  

Ranskasta puitiin tänä syksynä laadultaan erinomaista vehnää. Valkuaiset ovat Ranskassa jääneet usein alhaisiksi, mutta tänä vuonna ongelmaa ei näytä olevan. Keski-Euroopassa, Baltian maissa ja Skandinaviassa laatu on ollut keskimääräinen. Saksassa ja Puolassa sen sijaan puintiaikaan osuneet sateet heikensivät sadon laatua.  

Mallasohran osalta sadoissa esiintyy enemmän hajontaa ympäri Eurooppaa. Tšekeissä, Slovakiassa ja Saksassa sato on tuottanut pettymyksen. Sen sijaan Ranskassa, Britanniassa ja Skandinaviassa sato on hyvä, Baltian maissa kohtuullinen.  

Maissin puinti puolestaan on alkanut eteläisessä Euroopassa. Sadoissa näyttäisi esiintyvän huomattavaa vaihtelua maittain.  

Tuotantoennusteita nostettu  

Strategie Grains nosti arviotaan EU:n vehnäntuotannosta 1,5 milj. tonnilla viime kuusta 142,5 milj. tonniin (2016/17: 136 milj. tn). Ohran osalta arviota nostettiin 0,4 milj. tonnilla 58,5 milj. tonniin. Maissin osalta ennustetta nostettiin 0,1 milj. tonnilla 59 milj. tonniin (59,9 milj. tonniin). Strategie Grains arvion EU:n viljantuotannon olevan 298,8 milj. tonnia (2016/17: 296,1 milj. tn).  

Kilpailu Mustanmeren alueen maiden kanssa on vientimarkkinoilla tiukkaa, joten EU:n vehnätaseesta voi jälleen tulla raskas. Maailmanmarkkinat ovat siis paineessa myös tänä vuonna. Mustanmeren alue Venäjän johdattelemana on suurin syy tähän paineeseen. Ohran osalta EU:n tase on lähellä tasapainoa, mutta mallasohran osalta raskas. 

  • Lähde: Strategie Grains, Grain Report September 2017