UUTISIA VILJAKETJUSTA

Puinnit käynnistyvät toden teolla elokuun lopussa

Katariina Mattila (katariina.mattila a vyr.fi), 16.8.2017

Satonäkymät ovat määrän suhteen korkealla, mutta laatu on iso kysymysmerkki, arvioi VYR kasvustoseurannan asiantuntijaraati. Myöhäinen sadonkorjuu aiheuttaa laatutappioita. Puinteja on jo aloiteltu muun muassa kuminalla, mutta viljojen puinnit käynnistyvät toden teolla elo-syyskuun vaihteessa. Kasvustot ovat reheviä ja lakoon on mennyt lähinnä ohraa. Puintien viivästymisestä johtuen syyskylvöisiä kasveja kylvetään viime vuosia vähemmän.

Uudellamaalla vettä on tullut epätasaisesti – toisaalla on liian märkää ja toisaalla liian kuivaa. Sato-odotukset ovat määrän osalta korkealla, mutta laatu mietityttää. Ohrakasvustoja on mennyt lakoon jonkin verran, muutoin lakopaikkoja ei juuri näy. Lauantain myrsky aiheutti yllättävän vähän lisää lakoontuneita kasvustoja. Syysviljojen- ja öljykasvien kylvöt näyttäisivät jäävän vähäisiksi.

Epävarmuutta aiheuttaa myös se, ehtiikö kevätvehnä ja rapsi tuleentua ja saadaanko kaikki puitua ajoissa. Tähän mennessä lähinnä kuminaa ja yksittäisiä lohkoja aikaista ohraa on jo puitu. Ensimmäiset rukiit puidaan viikon kuluessa, ensimmäiset kaurat parin viikon kuluttua. Suurin osa viljoista on puitavissa vasta pitkällä syyskuun puolella, sillä suuri osa kasvustoista on vielä vihreitä. Tauteja ja tuholaisia esiintyy yllättävän vähän.

Sato-odotukset korkealla

Kanta- ja Päijät-Hämeessä sekä eteläisessä Keski-Suomessa satonäkymät ovat paikoitellen jopa keskivertoa paremmat, jos vain sato saadaan korjattua.  Lakoontuneita kasvustoja esiintyy kuitenkin jonkin verran. Asiantuntija-arvion mukaan lämmin ja kostea sää tosin voi yllättää tautien muodossa. Viljojen puinteihin päästään elo-syyskuun taiteessa. Puinnit menevät siis lähelle vuoden 2015 aikataulua, jos elokuu jatkuu lämpimänä. Kaikki on vielä mahdollista – huippusadosta katastrofiin.

Keski-Suomessa ohrassa ja rukiissa lakoa esiintyy paikoitellen. Rypsit ovat huomattavasti myöhässä tavanomaisesta kehityksestä.  Muuten kasvustot näyttävät todella hyviltä.

Paikoin pellot ovat kuitenkin sateiden jälkeen niin märkiä, että syyskylvöjä ei ole päästy tekemään aiotusti. Jos pellot kestävät puinnin ja lakoa ei tule enempää, satotaso vaikuttaisi hyvältä. Ruista ja aikaisia ohria päästäneen puimaan elokuun viimeisillä viikolla. Lokakuussa puidaan vielä.

Rypsin ja rapsin möhöjuuritilanne kannattaa tarkastaa

Myös Kymenlaaksossa kasvustot ovat hyväkuntoisia. Lakoisuuttaa esiintyy erittäin vähän olosuhteisiin ja rankkoihin sadekuuroihin nähden. Viljoissa on paikoitellen hieman epätasaisuutta. Syysvehnissä on havaittu hieman viirukaskaan aiheuttamaa viroosiota. Punahometta on tavattu kasvustoissa kevätvehnällä, ohralla ja kauralla. Satonäkymät ovat keskimääräistä paremmat.

Kymenlaaksossa ja Itä-Uudellamaalla on kylvetty yksittäisiä syysöljykasveja, eikä juuri muuta. Myöhäisestä sadonkorjuusta johtuen syyskylvöisiä kasveja kylvetään luultavasti poikkeuksellisen vähän. Syysrypsi ja heinän siemenet osittain puitu. Kumina ja ruis puitaneen seuraavaksi. Kevätrapsin puinnit venyvät näillä näkymin erittäin myöhään syksyyn. Rypsi- ja rapsilohkoilla olisi nyt hyvä mahdollisuus tarkistaa möhöjuuritilanne. Möhöjuurta on esiintynyt tavallista enemmän tänä kesänä.

Myöhäinen sadonkorjuu kasvattaa laaturiskiä

Varsinais-Suomessa kasvustot näyttävät pääosin erittäin reheviltä. Poikkeuksena kesäkuun sateista kellastuneet kasvustot, joiden kasvu kärsi silloin pahasti. Ohrapeltoja on jonkin verran laossa, mutta ei sen pahempaa. Syysviljat ovat pysyneet kohtalaisen hyvin pystyssä. Satonäkymät ovat hyvät, mutta laaturiski on kasvanut myöhäisyyden vuoksi. Valkuaiset tulevat jäämään todella alas kaikilla viljoilla.

Nurmisiemeniä on puitu viime viikolla. Ensimmäisiä rukiita puidaan nyt, mutta laajemmin rukiin puinti alkanee ensi viikolla, syysvehnien kuun vaihteessa. Kevätviljojen puinnit ovat syyskuussa, myöhemmät lajikkeet ja rapsi ehkä lokakuussa. Runsaita sateita ei enää kaivata, mutta lämpöä ja aurinkoisia päiviä kyllä.

Syysöljykasveja on kylvetty jonkin verran. Rukiin ja syysvehnän kylvöihin on vielä hyvä mahdollisuus, mutta ala jäänee pieneksi myös Varsinais-Suomessa.

Salon seutukunnassa rapsit ovat alkaneet painua jo nyt maahan. Pahkahometta näkyy rypseissä runsaasti ja rapseissakin sitä on jo havaittavissa. Nurminadat on jo puitu. Tällä viikolla alkaa viljat: syysohra, ruis, kumina, monitahoinen aikainen ohra. Ensi viikolla aikaisia syysvehniä aloitellaan. Tautien pahoin vaivaamia kasvustoja näkyy paljon. Monet jättivät kevätvehnien tautitorjunnan tekemättä.

Satakunnassa aikaiset ohra ja kaurakasvustot alkavat vaalentua. Joitakin kesantopeltoja on muokattu syyskylvöjä varten. Satonäkymät näyttävät hyviltä, kunhan kaikki vaan ehtii valmistua ajallaan. Rukiin puinti alkanee elokuun loppupuolella, kevätviljoja puidaan syyskuussa. Ennusteiden mukaan syysviljaa ei tule kovinkaan paljon kylvöön. Ollaan säätilojen armoilla.

Puinnit jatkuvat vielä lokakuussa

Etelä- ja Keski-ja Pohjois-Pohjanmaalla sekä Pohjanmaalla sato-odotukset ovat kohtuullisen korkealla, jos kasvustot ehtivät tuleentua. Keski-Pohjanmaan rannikolla tosin on kuivuus vaivannut. Alueittain voidaan saavuttaa jopa keskiarvoa korkeampia satoja. Kuitenkin erityisesti rapsi-, herne- ja härkäpapukasvustot vaativat pitkää ja kaunista syksyä. Laot ovat paikallisia, koska kovimmat sateet ovat tulleet erittäin paikallisissa ukkoskuuroissa. Pohjanmaalla syyskylvöt ja erityisesti hybridilajikkeet ovat harvoja ja epätasaisesti tuleentuneita. Alueittain suorakylvetyt ja kevätmuokatut kasvustot ovat edelleen heikompia.

Varhaisia ohria päästään puimaan ensi viikon lopulla. Puinnit alkavat laajemmassa mittakaavassa vasta syyskuussa. Vehnien puinnit menevät syys-lokakuun vaihteeseen ja laatutappioita on odotettavissa. Syyskylvöjä on tehty erittäin vähän, rapsia on kylvetty hiukan ja syysvehnää tullaan kylvämään todella vähän. Rukiin suhteen on vielä epävarmuutta.

Toiveissa poutainen syksy

Etelä-Savossa kahden viime viikon sateet ovat lakoonnuttaneet ohrakasvustoja. Satonäkymät ovat keskinkertaiset, mikäli sadonkorjuuseen päästään. Puinnit aloitetaan kuminalla sekä rukiilla, joka puidaan näillä näkymin elokuun viimeisellä viikolla.

Pohjois-Savossa kasvustot ovat pääosin vielä hyvässä kasvussa. Sato näyttää tässä vaiheessa normaalilta, paikoin hyvältä. Edellytyksenä sadon onnistumiselle on, että syksy on lämmin ja sateeton. Kasvukausi on kolme viikkoa myöhässä: kaura ja vehnä täysin vihreää, ohra alkaa kellastua. Aikaisin kylvettyjen ohrien puinneilla voidaan päästä aloittamaan syyskuun alussa, pääpuintikausi on kuitenkin syyskuun puolivälissä.

Pohjois-Karjalassa lakoontumista on paikoin siellä, missä on ollut runsaita sadekuuroja. Kaikki on kiinni poudasta ja sateettomasta syksystä lokakuun loppuun saakka. Jos vilja pysyy pystyssä ja puintikunnossa, niin puidaan, muutoin sato jää peltoon. Kulunut kasvukausi on ollut tavanomaista haastavampi. Pitkä poutainen syksy pelastaisi paljon.

  • Lähde: VYR kasvutilanneseurannan asiantuntijaraati

Vilja-alan yhteistyöryhmä seuraa kasvukauden etenemistä parin kolmen viikon välein aina puinteihin saakka, jolloin alkaa viikoittainen puintiseuranta. Tämä epävirallinen seuranta on toteutettu kylvö- ja puintiseurantaa varten kootun asiantuntijaraadin avulla. Raatilaisina on mm. viljakaupan sekä tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajia sekä viljelijöitä.