UUTISIA VILJAKETJUSTA

Luke: Kauran elintarvikekäyttö ohitti rukiin

Katariina Mattila (katariina.mattila a vyr.fi), 11.8.2017

Kotimaan elintarviketeollisuus käytti satokauden 2016/17 (1.7.2016−31.7.2018) aikana kauraa yhteensä 90 miljoonaa kiloa ja ruista 89 miljoonaa kiloa, kertoo Luonnonvarakeskuksen tuore tilastojulkaisu. Kauran elintarvikekäyttö ohitti rukiin käytön.

Kotimaan teollisuus käytti satokauden 2016/17 aikana kotimaista ja tuontiviljaa yhteensä 1,4 miljardia kiloa. Rehuteollisuuden osuus viljan käytöstä oli 606 miljoonaa kiloa ja elintarviketeollisuuden 429 miljoonaa kiloa. Muuhun teolliseen käyttöön viljaa meni yhteensä 334 miljoonaa kiloa. Tiedot ilmenevät Luonnonvarakeskuksen (Luke) tuoreesta tilastosta. 

11 8  a

Viljoista vehnää käytetään elintarviketeollisuudessa edelleen ylivoimaisesti eniten. Vehnän osuus elintarviketeollisuuden käyttämästä viljamäärästä olikin reilu puolet. Rukiin ja kauran käyttömäärät ovat lähellä toisiaan. Niiden kummankin osuus viljan kokonaiskäytöstä oli noin viidesosa. Ohran osuus sen sijaan oli vain noin 3 %.

11 8  c

Erityisesti kauran elintarvikekäyttöä tarkastellessa tulee ottaa huomioon, että merkittävä osa kauratuotteista menee vientiin. Kaikki suomalaiset kaurajalosteet ei siis päädy kotimaisten kuluttajien suuhun.  

Ohran rehukäyttö pysyi vakaana

Rehuteollisuuden käyttämästä viljamäärästä reilu kolmannes oli ohraa, runsas kolmannes vehnää ja vajaa kolmannes kauraa. Ohran rehukäyttö on pysynyt vakaana kuluneen satovuoden aikana. Sen sijaan vehnän rehukäyttö on pudonnut kahdeksan prosenttia ja kauran lisääntynyt 12 prosenttia edeltävästä satokaudesta.

11 8  b

Muu teollinen käyttö sisältää muun muassa mallastuksen sekä etanolin, tärkkelyksen, entsyymien ja liimajauhon valmistuksen. Ohra on pääasiallinen käytettävä vilja.

Luken tilastoon

Edit. 15.8.: Kuvaajat lisätty

  • Lähde: Luke, Kauran elintarvikekäyttö ylitti rukiin käytön; Luke, Teollisuuden ja kaupan viljan osto-, käyttö- ja varastotilastot