UUTISIA VILJAKETJUSTA

Vehnän ja ohran sadonkorjuu käynnissä Euroopassa – satonäkymissä suurta vaihtelua EU:n sisällä

Katariina Mattila (katariina.mattila a vyr.fi), 13.7.2017

Vehnän ja ohran sadonkorjuu on käynnissä eteläisessä ja läntisessä Euroopassa. Niin vehnä- kuin ohrasatojen osalta näyttäisi esiintyvän huomattavaa vaihtelua eri puolilla manteretta.

Ranskalaisen analyytikkofirma Strategie Grainsin mukaan ohran satonäkymät ovat hyvät Bulgariassa, Romaniassa, Unkarissa sekä Puolassa. Sen sijaan Espanjassa, Ranskassa ja pienemmissä määrin myös Saksassa, Itävallassa, Tšekissä sekä Slovakiassa kasvustot ovat kärsineet kuumuudesta, mikä on laskenut satopotentiaalia. Myös laadun suhteen esiintyy vaihtelua. Strategie Grains laski arviotaan EU:n ohran tuotannosta 0,5 milj. tonnilla 57,5 milj. tonniin (2016/17: 60 milj. tn). EU:n mallasohran tuotannon sen sijaan ennustetaan kipuavan 12,7 milj. tonniin (2016/17: 10,6 milj. tn). 

Myös vehnän osalta sato-odotukset ovat laskeneet viime kuusta muun muassa Ranskassa ja Espanjassa. Syynä on kuivuus ja kuumuus. Iso-Britanniassa kasvuolosuhteet ovat sen sijaan heinäkuun alkupuolella olleet hyvät. Olosuhteet ovat parantuneet myös Skandinaviassa sekä Baltian maissa. Strategie Grains laski arviotaan EU:n vehnäntuotannosta 0,9 milj. tonnilla viime kuusta 140,7 milj. tonniin (2016/17: 135,9 milj. tn). 

Massin kasvuolosuhteet EU:n merkittävimmissä tuottajamaissa sen sijaan ovat olleet epäsuotuisat. Arvioita maissin tuotannosta onkin laskettu 1,2 milj. tonnilla 58,8 milj. tonniin (2016/17: 59,7 milj. tn).

Strategie Grains laski arvioitaan EU:n kokonaisviljantuotannosta 295,6 milj. tonniin (-2,9 milj. tn viime kuusta). Viime kaudella 2016/17 EU:ssa tuotettiin viljaan 296,1 milj. tonnia. EU:n vehnän tuotanto näyttäisi siis elpyvän viime vuodesta. Ohran ja maissin tuotanto sen sijaan laskee. Kulutuksen hieman laskiessa EU:n vehnätase 2017/18 näyttäisi olevan aika lailla tasapainossa. Ohratase sen sijaan on tiukka. 

Laadukkaalle vehnälle riittää kysyntää 

Kevätvehnän hintajuoksu Pohjois-Amerikassa on vaikuttanut myös USA:n syysvehnän hintoihin. USA:n hintakehitys puolestaan tukee myös EU:n ja Mustanmeren alueen hintoja.

USA:n syysvehnän laatu on heikko suhteessa eurooppalaiseen vehnään. Korkean valkuaispitoisuuden vehnän hinnoissa ei ole laskupotentiaalia. Hinnat voivat vielä jopa nousta, jos tilanne USA:ssa heikkenee laadun suhteen edelleen. Sen sijaan alhaisemman proteiinipitoisuuden vehnä (valkuainen alle 12,5 %), kuten ranskalainen vehnä, joutuu paineen alle Venäjän hintojen takia. 

Stocks-to-use ratio eli varastojen suhde kulutukseen näyttäisi laskevan merkittävimmissä vehnän viejämaissa, mikä saattaa tukea myös alhaisemman proteiinipitoisuuden vehnän hintoja juuri alkaneella markkinointikaudella. Venäjällä ja Argentiinassa vehnää on runsaasti tarjolla. Tämä saattaa loiventaa nousevaa hintatrendiä, jos maissitase pysyy raskaana. Tällöin maissin ja vehnän välinen kilpailu rehusektorilla tiukentuu. 

  • Lähde: Strategie Grains, Grain Report, July 2017