UUTISIA VILJAKETJUSTA

Viljat kylvetty lähes koko maassa – toiveissa lämmin kesä

Katariina Mattila (katariina.mattila a vyr.fi), 6.6.2017

Viljojen kylvöt saadaan pian päätökseen koko maassa. Erikoiskasveja on vielä jonkin verran kylvämättä. Kolea ja kuiva kevät on hidastanut kylvöjen kasvuun lähtöä. Orastuminen on ollut epätasaista viimeisimpinä kylvetyillä lohkoilla.

Tavanomaiseen satotasoon on vielä mahdollista yltää

Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa viljat on saatu kylvettyä, mutta kasvukausi on edennyt hitaasti kylmän sään takia. Uudellamaalla kevät ei ole hitaudessaan tuhlannut kevätkosteutta. Lisää vettä ja lämpöä kaivattaisiin lähiaikoina. Kasvustojen orastuminen on ollut melko tasaista kovia savimaita lukuun ottamatta. Hallavioituksia on jonkin verran havaittavissa öljykasveilla ja ohrilla. Läntisellä Uudellamaalla syysviljat ovat vielä hieman kalpeat, mutta paranevat päivä päivältä.

Tuholaisista on ensimmäisiä havaintoja − muutama ruiskuttanut kirppoja ja kuminakoin toukkia on havaittu. Satonäkymistä on vielä aikaista sanoa, mutta normaaliin satotasoon on vielä mahdollista yltää.  

Myös Kanta- ja Päijät-Hämeessä sateet ovat tulleet tarpeeseen niin syys- kuin kevätkylvöille. Kasvukausi on edelleen jäljessä kylmyyden vuoksi. Orastuminen on ollut kuivuuteen nähden tasaista, mutta oraiden väri on paikoitellen epätasainen. Savimaat ovat orastuneet epätasaisesti.

Vilu viljan kasvattaa

Varsinais-Suomessa on ollut kovia tuulia ja melko viileää. Haihdunta onkin ollut kovaa, joten maanantain sade tuli tarpeeseen. Heikkoja ja epätasaisia oraita on paljon etenkin myöhään kylvettyjen kasvustojen joukossa. Ensin kylmyys ja sittemmin kuivuus hidastuttivat alkuunlähtöä. Rouste on paikoitellen irrottanut juuristoa ja syysvehniä alkanut kellastua maalajista riippuen. Toivottavasti loppuviikon koleus sai viljat versomaan. 

Salon seudulla syysviljojen rikkaruiskutukset on tehty. Rukiit ovat tähkällä tai juuri tulossa. Syysvehnät ovat pensoneet paikoitellen hyvin, toisaalla heikommin. Syyrapsit kukkivat. Kevätrapsien, herneiden ja kevätviljojen rikkaruiskutukset on aloitettu tai ovat juuri alkamaisillaan. Ruiskutuskelejä tosin on heikosti.

Satakunnassa viljakasvustot näyttävät hyviltä kylmästä jaksosta huolimatta. Kasvu on hidasta, mutta kolea säätila edistää juuriston kasvua. Oraat ovat hyvässä kasvussa, mutta yhä on selkeästi vaaleita lohkoja. Varsinkin ohralla vaaleutta on havaittavissa.

Lämpöä ja sadetta luvassa, joten rikkakasvien torjunta alkaa tulla ajankohtaiseksi. Viime viikolla saatiin kauan toivottu sade.  Myös tälle viikolle luvattu sade otetaan ilolla vastaan, sillä viime viikkoinen kolea pohjoistuuli kuivatti peltojen pintaa. Jos säätyyppi nyt muuttuisi enemmän kesäiseksi ja syksy olisi suosiollinen, niin satonäkymä saattaisi muodostua asiantuntija-arvion mukaan korkeintaan kohtuulliseksi.

Rukiit ovat tulossa tähkälle ja ruiskasvustot näyttävätkin lähes poikkeuksetta lupaavilta. Myös syysvehnäkasvustot näyttävät hyviltä. Lisälannoitteita on jo ajettu peltoihin sekä rakeisena että ensimmäisen rikkaruiskutuksen yhteydessä.

Keski-Suomessa on ollut kylmää ja oraalle tulo on ollut hidasta. Kuitenkin orastuminen näyttää tasaiselta siellä, missä se on jo tapahtunut. Kevät on kokonaisuutena ollut melko hyvä, vaikka ollaankin reilun viikon verran jäljessä tavanomaisesta. Kylmä kevät on kasvattanut juuristoja ja kasvustot kestävät nyt paremmin. Kuorettumisia ei ole päässyt tulemaan.

Kylvösuunnitelmiin jonkin verran muutoksia

Myös Etelä-Pohjanmaalla kylvöt ovat viimeistelyä vaille valmiit, vaikka viileä ja kuiva sää on viivästyttänyt kylvöjen loppuunsaattamista ja hidastanut kasvua. Ajallisesti ollaan noin kolme viikkoa jäljessä 2000-luvun tavanomaisesta aikataulusta. Lämpösummakertymässä jäädään koko ajan jälkeen tavanomaisesta.

Muutoksia kylvösuunnitelmiin on asiantuntijoiden mukaan tehty jonkin verran − vehnä ja härkäpapu on vaihdettu kauraksi ja ohraksi ja rapsi rypsiksi. Ensimmäisinä kylvettyjen kevätviljojen orastuminen on ollut tasaista. Toukokuun loppupuolen kylvöt eivät vielä ole orastuneet. Myöhäinen kylvöaika ja hidas alkukehitys ennakoivat asiantuntijoiden mukaan myöhäistä sadonkorjuuaikaa.

Syysviljakasvustot ovat epätasaisia. Ensimmäisiä rikka- ja kasvunsääderuiskutuksia on tehty. Viileissä ja kuivissa olosuhteissa kevät- ja syysviljat ovat alttiimpia hivenravinnepuutoksille. Asiantuntijat kehottavatkin tarkkailemaan kasvustoja puutosoireiden varalta, koska ruiskutusten yhteydessä on kätevää antaa hivenravinnetäydennystä.

Keski-Pohjanmaalla kaurat ja vehnät on saatu maahan, mutta ohraa on sisämaassa vielä kylvämättä. Viikonloppuna oli hyvät kylvökelit, joten etenivät vauhdilla. Vehnä ja kaura alkavat orastua ja ohran odotetaan orastuvan tällä viikolla.

Tilauksessa lämpöä ja vettä

Etelä-Savossa kuivuus on paikoitellen ongelmana. Pohjois-Savossa kylvöt ja kasvu olivat pysähdyksissä viime viikon, kun oli kylmää ja koleaa. Tällä viikolla kylvöjä päästään jatkamaan. Kasvukausi on jäljessä normaalista kolme viikkoa. Orastuminen on ollut hidasta, joten kokonaiskuva vielä epäselvä. Vielä on edellytykset normaaliin satoon, jos lämpöä ja vettä saadaan sopivasti.

Pohjois-Karjalassa kasvukausi on edennyt edellisviikosta heikosti. Sateita on tullut tasaisesti koko viime viikon. Pari viimeistä päivää on ollut poutaisia. Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Lapissa pellot ovat kuivuneet hyvin ja kylvötyöt edenneet vauhdilla. Pohjois-Pohjanmaalla työt kylvöt saadaankin tällä viikolla tehtyä lähes loppuun. Oraita ei juurikaan vielä ole näkyvissä, vaikka ensimmäiset kylvettiin jo toukokuun alussa.

Kylvöolosuhteet ovat pohjoisilla viljelyalueilla hyvät, vaikka tavanomaisesta aikataulusta ollaan myöhässä vajaat pari viikkoa. Hallaa ja yöpakkasia on ollut lähes joka yö. Kova tuuli on kuivattanut peltoja. Ilma on kuitenkin lämpenemässä ja luvassa on sadetta. Jos vettä tulee riittävästi, ei viljan osalta ole menetetty vielä mitään. Päinvastoin − odotettavissa on vauhdikas kasvuun lähtö!

  • Kylvöseuranta päättyy tältä keväältä, mutta ensi viikolla on vielä luvassa kasvustokatsaus. 
0606 Kylvöjen eteneminen

HUOM.: Taulukkoa tarkasteltaessa on muistettava myös alueiden sisäinen vaihtelu. 

  • Lähde: VYR-kylvöseurannan asiantuntijaraati 

30.5.2017 - Kylvöjen loppukiri käynnissä – sateita tilauksessa!
23.5.2017 - Kylvöt edenneet vauhdilla poutasäässä

15.5.2017 - Kylvöt etenevät, alueittaiset ja paikalliset erot suuria 
10.5.2017 - Vilja-ala vähenee, erikoiskasvien viljelyinnostus kasvussa 

9.5.2017 - Syyskylvöt talvehtineet vaihtelevasti

9.5.2017 - Kylvökausi starttasi

Vilja-alan yhteistyöryhmä seuraa kevätkylvöjen etenemistä myös tänä keväänä. Tämä epävirallinen seuranta on toteutettu sitä varten kootun asiantuntijaraadin avulla. Raatilaisilta kysellään arvioita kylvöjen etenemisestä kunkin viikon alussa. Raatilaisina on mm. viljakaupan sekä tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajia sekä viljelijöitä.