UUTISIA VILJAKETJUSTA

Sateet vauhdittaneet kasvustojen kehitystä

Katariina Mattila (katariina.mattila a vyr.fi), 15.6.2017

Kuivan ja kylmän toukokuun jälkeen saadut sateet ovat saaneet kasvustot vauhdikkaaseen kasvuun, kertoo VYR kasvustoseurannan asiantuntijaraati. Kevätviljat ovat versomisvaiheen alussa. Öljykasvit ovat pääosin ohittaneet sirkkalehtivaiheen. Ruis on tähkällä, syysvehnät puolestaan lippulehtiasteella ja pian tulossa tähkälle. Vastaavasti myös rikat kasvavat nyt ripeästi.

Uudellamaalla ja Hämeessä kevätviljat- sekä öljy- ja palkokasvit näyttävät pääosin hyviltä tai vähintäänkin kohtalaisilta. Viljat ovat pensomisvaiheessa ja öljykasvit lehtien kehittymisvaiheessa.  Rukiit ovat tulleet tähkälle ja syysvehnät lippulehtiasteella ja tulossa tähkälle. Syysvehnillä kirjavuus hävinnyt kasvustoista. Ensimmäisiä kevätviljojen ja öljykasvien ruiskutuksia on tehty. Juolavehnä- ja hukkaruiskutukset puolestaan ovat edessä. Tänä vuonna öljykasvien kirppatilanne ei ole ollut paha, mutta rapsikuoriaisia tulee pitää silmällä.

Kylvösuunnitelmissa pysyttiin ja satonäkymät ovat kohtalaisen hyvät vielä tässä vaiheessa kasvukautta.  Kuivuus ei ole aiheuttanut suurempaa tuhoa.

Täydennyslannoitukset tarpeen lupaavilla lohkoilla

Kymenlaaksossa suurin osa kevätviljoista on nyt versomisvaiheessa. Joistakin ensimmäisenä kylvetyistä voi löytää jo ensimmäisen solmun. Tasaisesti orastuneet kasvustot näyttävät hyviltä. Täydennyslannoitukset ovatkin asiantuntija-arvion mukaan tarpeen, sillä satopotentiaalia näyttää olevan ainakin tässä vaiheessa.  Huonomman lähdön saaneet kasvustot itivät vasta sateista ja ovat nyt orastumassa. Nämä kasvustot jäävätkin luultavasti aukkoisiksi. Kevätrapsi kasvattaa vartta ja rypsissä on kolme kasvulehteä. Kirppoja ei ole tänä vuonna tarvinnut torjua öljykasveista.

Etelä-Pohjanmaalla kevätviljat näyttävät tällä hetkellä hyviltä. Pitkäksi venähtäneen kylvökauden takia osa viljoista on vasta tullut oraalle ja osa on jo versomisvaiheessa ja kipeästi rikkaruiskutuksia vailla. Rapsissa on pääosin 3-4 kasvulehteä, rypsi on sirkkalehdellä tai aikaisessa kasvulehtivaiheessa. Syysviljojen kasvuasteet vaihtelevat syysohran orasvaiheesta rukiin tähkimiseen.

Ruiskutuksia tehty sekä viljoille että öljykasveille, mutta kiihkein ruiskutusaika tulee asiantuntija-arvion olemaan loppuviikosta tai ensi viikolla. Muutoksia kylvösuunnitelmiin tuli jonkun verran. Rapsia, vehnää, hernettä ja härkäpapua vaihdettiin kauraan ja ohraan. Satonäkymistä on aikaista sanoa, mutta nyt näyttää hyvältä.  

Tavanomaisesta ollaan hieman myöhässä

Keski-Pohjanmaalla aikaisimmat kevätvehnät ja ohrat ovat pensomisvaiheessa. Suurin osa kasvustoista vasta 2-4 -lehtiasteella. Osa on vasta tulossa oraalle. Sadetta saisi tulla pikimmiten, sillä etenkin rannikolla alkaa olla jo liian kuivaa. Rikkoja ei kuivuudesta johtuen ole vielä taimettunut kovinkaan paljon.

Kylvösuunnitelmiin ei tullut suuria muutoksia. Jonkin verran kaura vaihtui ohraksi ja ohra heinäksi tai muuksi satoa tuottamattomiksi maisemapelloiksi tms.

Pohjanmaalla sateita saatu sopivasti ja kasvukausi näyttää lupaavalta. Kevätviljojen rikkakasviruiskutuksia tehdään vielä parasta aikaa. Varhaisia lajikkeita tuli kylvöön hieman aiemmin suunniteltua enemmän ja myös ohra-ala kasvoi aiotusta. Satonäkymät näyttävät hyviltä, joskin kasvuajan suhteen ollaan myöhässä.

Ylä-Savossa ensimmäiset kylvöt ovat oraalla, myöhemmin kylvetyt eivät vielä.  Ensimmäisiä rikkaruiskutuksia tehdään ensi viikolla.           

Keski-Suomessa kevätviljakasvustot näyttävät pääosin tasaisilta. Kellastumia ei ole lainkaan ja vettäkin tuli oikeaan aikaan. Kevätviljat ovat versomisvaiheessa ja ruiskutukset alkavat ensi viikon lopulla. Syysviljoilla tähkä on tulossa näkyviin. Erilaisia heinäkasvustoja laitetiin kylvöön aiottua enemmän.  

Kasvustojen kunto vaihtelee

Varsinais-Suomessa kevätkylvöiset kasvit ovat virkistyneet sateista. Joillakin alueilla vettä on kuitenkin viime päivinä tullut niin rankasti, että osa kasvustoista kellastuu. Hyviäkin kasvustoja näkyy, mutta harvoja ja epätasaisia on paljon. Suorakylvöt näyttävät jääneen pääsääntöisesti harvoiksi.

Kevätviljat pensovat. Syysviljat jurovat ja paikoitellen näyttää, ettei niiden kasvu etene lainkaan. Ehkä sade ja lämpö auttavat nyt. Ruiskutukset ovat käynnissä, mutta paikoitellen märkyys on hidastanut ruiskutuksia. Kevätviljoilla rikkakasvien torjunta, öljykasveilla rikkakasvit lähes torjuttu, nyt on kirppojen torjuntaa.

Kylvöt saatiin tehtyä kuitenkin normaaliin aikaan eikä kylvösuunnitelmiin tullut juurikaan muutoksia. Kasvustot ovat paikoitellen harvoja, joten niiltä alueilta huippusatoja ei odoteta. Myös kellastuneilla alueilla satomenetyksiä on odotettavissa.  Muutoin voidaan odottaa jopa hyvää satoa.

Etelä-Karjalassa kevätviljat ovat 2-3 lehtiasteella ja näyttävät pääosin hyvältä. Harvojakin paikkoja on, mutta viime viikon lopulla tulleet sateet paransivat tilannetta. Öljykasvit näyttävät taimettuneen suhteellisen hyvin ja rapsit alkavat olla ruusukevaiheessa. Alavilla mailla on ollut jonkin verran hallavahinkoja. Nyt ollaan kasvukaudessa viikon verran myöhässä. Kylmyys ja kuivuus ovat suurimmat riskitekijät.

Rukiit alkavat tulla tähkälle, syysvehnät ovat kirjavia. Syysviljoja uusittiin jonkin verran kevätviljoille. Jäljelle jääneet syysviljakasvustot ovat vaihtelevia. 

  • Lähde: VYR kasvustoseurannan asiantuntijaraati 

Vilja-alan yhteistyöryhmä seuraa kasvukauden etenemistä parin kolmen viikon välein aina puinteihin saakka, jolloin alkaa viikoittainen puintiseuranta. Tämä epävirallinen seuranta on toteutettu kylvö- ja puintiseurantaa varten kootun asiantuntijaraadin avulla. Raatilaisina on mm. viljakaupan sekä tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajia sekä viljelijöitä.