UUTISIA VILJAKETJUSTA

Luke julkaisi tietoja pellon vuokrahinnoista

Katariina Mattila (katariina.mattila a vyr.fi), 2.6.2017

Maatalous- ja puutarhayritykset maksoivat vuokraa peltomaasta keskimäärin 223 euroa hehtaarilta, ilmenee Luonnonvarakeskuksen vuoden 2016 sato- ja puutarhatutkimuksen yhteydessä kerätyistä tiedoista.

Korkeimpia vuokrahintoja maksettiin kyselyn mukaan Varsinais-Suomessa, jossa peltomaasta sai pulittaa vuokraa keskimäärin 350 euroa hehtaarilta. Seuraavaksi eniten maksettiin Uudellamaalla (297 €/ha) sekä Ahvenanmaalla (272 €/ha). Alhaisimpia vuokrahintoja sen sijaan maksettiin Lapissa (100 €/ha) sekä Kainuussa (98 €/ha). 

Hintahaarukka laaja 

Tuloksia tarkastellessa on kuitenkin huomioitava, että tilakohtaiset vaihtelut vuokrahinnoissa ovat varsin suuria. Vuokrat vaihtelivat valtakunnallisella tasolla yhdestä eurosta yli tuhanteen euroon hehtaarilta. 

Tavanomaisen tuotantotavan tilat maksoivat pellosta vuokraa keskimäärin 221 euroa ja luomutilat puolestaan 227 euroa hehtaarilta. 

Tuotantosuunnittain tarkasteltuna siipikarja- ja sikatilat maksoivat pelloista vuokraa eniten, yli 300 euroa hehtaarilta. Viljatiloilla peltohehtaarista maksettiin keskimäärin 244 euroa ja lypsy- sekä lihakarjatiloilla vuokraa maksettiin keskimäärin 200 euroa peltohehtaarilta.  

Pellon vuokraus yhä suosittua

Reilu kolmannes peltoalasta on viime vuosien aikana ollut vuokrattua. Maa- ja puutarhatiloista 60 prosentilla oli vuokrapeltoa vuonna 2016. Tiedot ilmenevät Luken Maatalous- ja puutarhayritysten maankäyttölajit -tilastosta

Pellon vuokrahinnat    

Lähteet: Luke, Pellon vuokrahinnat; Luke, Maatalous- ja puutarhayritysten maankäyttölajit