UUTISIA VILJAKETJUSTA

Vilja-ala vähenee, erikoiskasvien viljelyinnostus kasvussa

Katariina Mattila (katariina.mattila a vyr.fi), 10.5.2017

VYR-kylvöseurannan yhteydessä asiantuntijaraadilta kysyttiin myös, onko kylvöaikomuksissa mitään erikoista tänä vuonna. Vilja-ala näyttäisi pienenevän heikon kannattavuuden takia. Sen sijaan erikoiskasvien ja erilaisten nurmien viljely vaikuttaisi olevan nosteessa. Kolea kevät saattaa vielä muuttaa kylvösuunnitelmia.

Kymenlaaksossa ja Uudellamaalla syyskasvustojen näyttäisi olevan viime vuosien tasolla. Rehuohran määrän arvioidaan laskevan aavistuksen. Arvioiden mukaan öljykasvien sekä muiden erikoiskasvien, kuten härkäpavun, kuminan ja pellavan kylvöala kasvaa. ”Myös luomusta ja erilaisista heinäkasvustoista puhutaan paljon, mutta kuinka paljon toteutuu?”.

Myös Hämeessä härkäpapu ja muut erikoiskasvit ovat nousussa. Syysviljoja on tänä vuonna hieman enemmän kuin edellisenä. Vastaavasti Etelä-Karjalassa syysviljoja näyttäisi olevan hieman viime vuotta enemmän. Suunniteltuja härkäpapuja ja kevätrapseja todennäköisesti vaihdetaan muihin kasveihin, jos kylmät kelit jatkuvat.

Salon seudulla Varsinais-Suomessa viljan kylvöinnostus on laskussa, syyskasveja sen sijaan on runsaasti. Etenkin ruiskasvustoja näkyy edellisvuosia enemmän.  

Kylvösuunnitelmat säiden armoilla

Pohjanmaalla näyttää siltä, että rapsin ja vehnän kylvöaikeet olisivat hienoisessa laskussa kylvöjen viivästymisestä johtuen. Kauraa viljellään ehkä aiempaa tarkemmin ja syysviljoihin on panostettu tavanomaista enemmän. Ruotsinkielisellä Pohjanmaalla syyskasvustoja on hieman viime vuotta vähemmän.  Erona viime vuoteen on myös, että härkäpavun viljelyinnostus on lisääntynyt. Tästä huolimatta kyseessä on vielä suhteellisen marginaalinen kasvi.

Keski-Suomessa ja Pohjois-Savossa viherlannoitusnurmia tulee kylvöön edellisvuosia enemmän. Keski-Suomessa syyskasvustoja on paljon enemmän kuin edellisenä vuonna. Myös Keski-Suomessa kiinnostus öljykasvien viljelyä kohtaan on kasvanut paremmista kannattavuusnäkymistä johtuen. Vaikutus käytännön kylvöaloihin on arvioiden mukaan kuitenkin pieni. Ylä-Savossa rypsiä tulee jonkin verran, jos sitä päästään kylvämään.

Pohjois-Savossa suunnitelmat vaikuttavat tavanomaisilta, joskin rehuviljojen tuotanto näyttäisi vähenevän hieman heikosta kannattavuudesta johtuen. Pohjois-Karjalassa syysviljoja on normaali määrä. Erikoikasvit lisääntyvät jonkin verran. Pohjoisimmilla viljelyalueilla Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Lapissa vilja-ala vähenee. Tilalle tulee kesantoja, ”hömppäheinää” ja riistapeltoja.  

  • Tammikuun aikaisia kylvösuunnitelmia kuvaavan VYR-kylvöalaennusteen löydät täältä.

Maat muokkautuvat poikkeuksellisen hyvin

Varsinais-Suomesta, Uudeltamaalta ja Kymenlaaksosta viestittiin, että maat muokkautuvat poikkeuksellisen hyvin. Syyksi epäillään routaa, vähälumista talvea, vähäsateisesta kevättä sekä huhtikuun pakkasia. Toisaalta kosteusolot ja kuivuminen on ollut poikkeuksellisen epätasaista, kun verrataan hietamaita ja savimaita. Savisimpien lohkojen kuivumista joudutaankin vielä odottamaan.


Lähde: VYR-kylvöseurannan asiantuntijaraati


Lisää aiheesta: 

Vilja-alan yhteistyöryhmä seuraa kevätkylvöjen etenemistä myös tänä keväänä. Tämä epävirallinen seuranta on toteutettu sitä varten kootun asiantuntijaraadin avulla. Raatilaisilta kysellään arvioita kylvöjen etenemisestä kunkin viikon alussa ja niiden pohjalta kirjoitettu uutisjuttu julkaistaan VYR.fi-sivuilla tiistaisin. Raatilaisina on mm. viljakaupan sekä tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajia sekä viljelijöitä.