UUTISIA VILJAKETJUSTA

Takatalvi aiheuttanut huomattavia satotappioita USA:ssa

Katariina Mattila (katariina.mattila a vyr.fi), 2.5.2017

Viime viikonlopun halla ja runsas lumisade ovat vahingoittaneet syysvehnäkasvustoja USA:n merkittävimmillä vehnäntuotantoalueilla. Tuhojen laajuus ei vielä ole tiedossa, mutta tappioiden pelätään olevan merkittäviä. Vehnän futuurinoteeraukset ovatkin lähteneet nousuun.

USA:n tärkeimmässä vehnäntuottajaosavaltiossa Kansasissa lumimyräkkä ja pakkanen ovat aiheuttaneet huomattavaa vahinkoa syyvehnäkasvustoille. Myös Texasista, Coloradosta, Oklahomasta sekä Nebraskasta on kuultu huonoja uutisia. Lumi sulaa nopeasti, mutta tuhojen laajuus ei ole vielä täysin tiedossa. Satotappioiden arvioidaan kuitenkin olevan huomattavia. 

Tavanomaista lämpimämmästä talvesta johtuen kasvustot olivat kehittyneet keskimääräistä nopeammin. Tästä syystä kasvustot ovat normaalia haavoittuvaisempia eivätkä kestä pakkasta ja kovia lumipyryjä. 

Vehnän futuurinoteeraukset ovatkin nousseet USA:ssa. Pariisin pörssi Euronext oli eilen suljettuna, mutta vehnänoteeraukset ovat tänään tiistaina kivunneet USA:n perässä myös Euroopassa. 

Huoli kuivuudesta kasvaa Ranskassa 

Kasvuolosuhteet ovat heikentyneet myös osissa Eurooppaa. Paikallinen viranomainen FranceAgriMer on laskenut huomattavasti arvioitaan Ranskan vehnäkasvustojen kunnosta. Päivitetyn arvion mukaan 78 % prosenttia kasvustoista on hyvässä tai erinomaisessa kunnossa, kun vielä viime viikolla vastaava luku oli 85 %. Talvi oli kuiva ja eri puolilla Ranskaa kärsittiin veden puutteesta vielä huhtikuussa. Sademäärät ovat olleet liian alhaisia merkittävimmillä tuotantoalueilla myös viime päivien aikana. 


Lähteet: Agritel.com, Agrimoney.com, Agriculture.com