UUTISIA VILJAKETJUSTA

Kylvöt etenevät, alueittaiset ja paikalliset erot suuria

Katariina Mattila (katariina.mattila a vyr.fi), 15.5.2017

Kylvöt ovat viikon aikana edenneet eteläisessä Suomessa, vaikka viime viikon kylmä jakso hiukan hidasti menoa. Osa viljelijöistä on lykännyt kylvöjä maiden lämpenemistä odotellessa. Nyt kelit ovatkin parantuneet ja työt etenevät vauhdilla. Alueelliset ja paikalliset erot kylvöjen aloituksessa sekä etenemisessä ovat huimia.

Pisimmälle kylvöt ovat VYR-kylvöseurannan mukaan edenneet Varsinais-Suomessa ja erityisesti Loimaan seudulla, jossa kylvöjä on tehty jo puolitoista viikkoa. Asiantuntijoiden mukaan tavanomaisessa aikataulussa on pysytty. Urakka on kevätviljojen, rapsin ja härkäpavun osalta loppusuoralla. Rypsiä, hernettä, kuminaa ja jonkin verran myös ohraa on vielä kylvämättä. Pellot muokkautuvat hyvin, mutta maan kylmyys arveluttaa monia.

Salon seutukunnassa ollaan arviolta vajaan viikon jäljessä normaaliaikataulusta. Kylvöt olivat viime viikon loppupuolella pari päivää pysähdyksissä. Rapsit ja härkäpavut suurilta osin saatu kylvettyä. Viljojen sekä herneen kylvöt se sijaan ovat vielä käynnissä. Viime viikon rajut yöpakkaset tekivät tuhoa etenkin pienille syysvehnäkasvustoille.

Nyt seurataan, miten heti vapun jälkeen kylvetyt siemenet alkavat itää. Ilmat ovat lämmenneet, joten luomuviljelijätkin ryhtyvät vähitellen kylvämään. Luomutiloilla on tähän asti odotettu rikkojen itämistä.

Kevättyöt jäljessä viikon tai pari 

Satakunnassa ja Pirkanmaalla päästiin viikonloppuna kunnolla työn touhuun. Vehnää, mallasohraa ja kauraa sekä rapsia on kylvetty, rypsiä ei arvioiden mukaan vielä lainkaan. Viime vuosiin verrattuna ollaan vajaat pari viikkoa myöhässä. Pitkän ajan keskiarvoon nähden ollaan melko tavanomaisessa tilanteessa.

Kylvöt etenivät viikonloppuna hyvin myös Uudellamaalla sekä Kanta- ja Päijät-Hämeessä. Tavanomaisesta aikataulusta ollaan jäljessä noin viikon verran. Talvehtineiden kasvien osalta ollaan asiantuntija-arvion mukaan enemmän myöhässä, koska lämpösummaa on ehtinyt kertyä vasta vähän. Eniten on kylvetty öljykasveja, härkäpapua sekä vehnää, mutta myös muita viljoja. Kylvöjen aloituksessa ja etenemisessä on suuria eroja myös paikallisesti.

Myös Kymenlaaksossa kasvukausi on hiukan jäljessä. Viime viikon kylmän jakson takia ensimmäisten kylvöjen orastumista vasta odotellaan. Erot eteläisen ja pohjoisen maakunnan välillä ovat suuria. Suuri osa härkäpavuista ja rapseista on jo maassa. Myös kauraa on jo ehditty kylvää. Rypsit sen sijaan ovat vielä kylvämättä, sillä maiden lämpenemistä odotellaan. Myöskään rehuohrien kanssa ei ole vielä kiire.  

Keski-Suomessa kevättyöt ovat vielä alkutekijöissään. Tällä viikolla kylvöt lähtevät toden teolla käyntiin vehnän ja kauran kylvöillä.  Pellot ovat paikoitellen jopa liian kuivia. Routaakin saattaa esiintyä metsän pahasti varjostamissa paikoissa.

Myös Etelä-PohjanmaallaPohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla kevättöiden aloitus on viivästynyt noin viikolla. Iso osa viljelijöitä pääsee aloittamaan kunnolla vasta tällä tai ensi viikolla. Vasta hieman kauraa, vehnää, rapsia ja härkäpapua on kylvetty. Kevätrapsia kylvetään hieman aiemmin suunniteltua vähemmän. Yöpakkasia on ollut lähes joka yö toukokuussa ja päivälämpötilatkin ovat olleet vain muutaman asteen plussan puolella 

Optimaalinen kylvöaika uhkaa alueittain jäädä lyhyeksi

Etelä- ja Pohjois-Savossa tavanomaisesta ollaan jäljessä yhdestä kahteen viikkoa. Etelä-Savossa pellot ovat kuivia, mutta kylmiä. Multa- ja turvemaita on edelleen roudassa. Nyt vasta muutama viljelijä aloittanut kylvöt. Kevätkylvöjen odotetaan lähtevän tällä viikolla kunnolla käyntiin.

Ylä-Savossa muokkauksia on aloiteltu lämpimillä paikoilla. Varsinaiset kylvöt alkavat tällä viikolla, mutta suurimmalla osalla tiloista kylvöjen aloitus menee ensi tai seuraavaan viikkoon. Ensimmäiset kaurat ja ohrat kylvetty. Kuiva kolea sää on kuivattanut peltoja. Lunta on vielä osassa maakuntaa erityisesti varjoisissa paikoissa. Lannoitteiden ja lannan levitystä on aloitettu. 

Pohjois-Savossa ja Keski-Suomessa syysrukiit näyttävät kärsineen nyt kylmästä keväästä. Talvi- tai ennemminkin kevättuhoja voi koitua jopa 20 prosenttia.

Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Lapissa viime vuosien aikataulusta ollaan noin kaksi viikkoa jäljessä kaikkien kevättöiden osalta. Viime vuosina kynnöt ovat alkaneet Pohjois-Pohjanmaan rannikkoseudulla toukokuun alussa. Nyt kevätkyntöjä on aloiteltu paikoitellen siellä, missä routa on antanut periksi. Jos tällä viikolla lämpenee odotetusti, ensi viikonloppuna kylvetään suotuisimmilla alueilla. Kainuussa ja Koillismaalla on paikoitellen jopa puolen metrin lumipeite, joten siellä kylvöjen aloitus parhaassakin tapauksessa menee toukokuun lopulle.

Kevätsesongista tulee töiden organisoinnin kannalta tiukka ja optimaalinen kylvöaika jää asiantuntijoiden mukaan lyhyeksi. Kaikki hommat pitää saada tehtyä mahdollisimman nopeasti ja yhtä aikaa. ”Levolle tulisi kuitenkin yrittää varata aikaa, ettei tulisi vahinkoja väsyneenä puurtaessa”.

KYLVÖT150517
  • Taulukkoa tarkasteltaessa on muistettava myös alueiden sisäinen vaihtelu, esim. Varsinais-Suomen alueella arviot liikkuivat sijainnista riippuen 30 ja 90 % välillä. 

 Lähde: VYR-kylvöseurannan asiantuntijaraati

9.5.2017 - Kylvökausi starttasi

Vilja-alan yhteistyöryhmä seuraa kevätkylvöjen etenemistä myös tänä keväänä. Tämä epävirallinen seuranta on toteutettu sitä varten kootun asiantuntijaraadin avulla. Raatilaisilta kysellään arvioita kylvöjen etenemisestä kunkin viikon alussa ja niiden pohjalta kirjoitettu uutisjuttu julkaistaan VYR.fi-sivuilla tiistaisin. Raatilaisina on mm. viljakaupan sekä tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajia sekä viljelijöitä.