UUTISIA VILJAKETJUSTA

Kylvöt edenneet vauhdilla poutasäässä

Katariina Mattila (katariina.mattila a vyr.fi), 23.5.2017

Toukotyöt ovat edenneet viikon aikana huimaa vauhtia, kertoo VYR-kylvöseurannan asiantuntijaraati. Eteläisessä Suomessa toukotyöt ovatkin jo loppusuoralla. Sääolot ovat suuressa osassa maata mitä parhaat ja hyvää on odotettavissa myös jatkossa. Myös pohjoisemmilla viljelyalueilla päästään pian täyteen työn touhuun. Sadetta kuitenkin kaivataan.

Varsinais-Suomessa kylvöjä viimeistellään. Vielä kylvämättä on kuminaa sekä hieman aikaista ohraa, kauraa, rypsiä sekä erilaisia ympäristönhoitonurmia, joiden kanssa ei tarvitse kiirehtiä. Toukokuun alun kylmyydestä ei nähtävästi ole ollut haittaa siinä vaiheessa tehdyille kylvöille. Ensimmäiset, runsaat kaksi viikkoa sitten kylvetyt oraat ovat pinnassa. Orastuminen eteni hitaasti, mutta säiden lämmetessä vauhti on kiihtynyt. Orastuminen on ollut pääosin tasaista, vaikka myös epätasaisia kasvustoja esiintyy. Nyt alkaa näkyä, että koko kylvökerroksen kastelevaa sadetta tarvittaisiin.

Savimaat alkavat lopultakin kuivua kunnolla − käänne tapahtui vasta viime viikonloppuna. Myös rikkojen taimettuminen on ollut hidasta kylmyyden vuoksi. Salon seutukunnassa rikkaruiskutuksia tehdään tällä viikolla. Ruiskasvustot ovat jo pitkällä ja rikkaruiskutusaika alkaa olla ohi.

Sadetanssit pystyyn?

Uudellamaalla suurin osa pelloista onkin jo kylvetty. Vielä on kylvämättä myöhään kylvettäviä erikoiskasveja, kuten kuminaa. Länsi-Uudellamaalla öljykasveja, erityisesti rapsia on jonkin verran enemmän kuin edellisellä kasvukaudella. Kaura-ala näyttäisi kasvavan viljoista eniten. Ensimmäiset kylvöt ovat oraalla. Lämpö on saanut syysviljatkin kasvamaan, mutta sade olisi tarpeen. Rukiita on ruiskutettu, syysvehnät varttuvat vielä monin paikoin.

Satakunnassa toukosäät kohentuivat viime viikolla ja loputkin kylvöt saadaan pian päätökseen, jos olosuhteet pysyvät suosiollisina. Ensimmäisten oraiden orastuminen on ollut tasaista. Osa syysvehnäkasvustoista on rikottu epätasaisen orastumisen ja talvituhojen vuoksi. Syysviljojen rikkakasvitorjuntoja on tehty. Pirkanmaaneteläosissa vehnät ja kaurat on koko lailla saatu maahan, ohria vielä kylvetään. Ensimmäisten kasvustojen orastuminen on ollut tasaista.

Kanta- ja Päijät-Hämeessä kylvöt ovat edenneet loppusuoralle erinomaisissa olosuhteissa. Sadetta kuitenkin jo kaivattaisiin. Kylvämättä on vielä ainakin ohria ja kuminaa. Ensimmäiset oraat ovat tasaisesti pinnassa. Ruiskutuksia on tehty rukiilla ja niillä onkin asiantuntija-arvioiden mukaan jo kiire. Syysvehnien ruiskutuksilla ei ole niin kova hoppu.

Kymenlaaksossa kevään ruuhkaisin kylvösesonki koettiin viime viikolla, kun viimeiset pääsivät aloittamaan ja ensimmäisenä aloittaneetkin olivat vielä pellolla. Töitä on saanut tehdä tasaisella tahdilla ilman tolkutonta kiirettä. Pitkän kasvuajan vaativat rapsi, härkäpapu ja myöhäiset vehnät ovat jo lähes kokonaan kylvetty. Rypsien kylvöt ovat alussa. Kuminaa ei ole kylvetty vielä lainkaan. Suurin osa kylvöistä valmistunee tällä viikolla, mutta joidenkin vesitaloudeltaan ongelmallisten lohkojen kuivumista vielä odotellaan. Ensimmäiset oraat ovat näkyvissä. Syysviljojen rikkakasvit ovat vasta taimettuneet, joten torjunnan kanssa ei asiantuntija-arvion mukaan ole vielä kiire. Tilannetta on kuitenkin seurattava.

Keski-Suomessa pellot ovat yllättävän kuivia ja olosuhteet ovat hyvät. Kylvöt ovatkin vauhdissa. Mutaisimmilla mailla routaa on vielä, joten näiden lohkojen kylvöt viivästyvät jonkin verran. Pitkällä aikavälillä ollaan normaalissa aikataulussa, vaikka moni hätäileekin. Rikkoja näkyy vielä aika vähän, mutta syysviljojen ruiskutukset alkavat tämän viikon lopulla. Nyt odotetaan lempeää kesäsadetta, sillä kuivuus saattaa olla jo satoa rajoittava tekijä.

Pohjois-Savossa kylvöt lähtivät käyntiin aurinkoisen viikonlopun ansiosta. Myös tällä viikolla sää näyttää mainiolta. Syysviljat näyttävät jo paremmilta ja pahimmilta tuhoilta vältyttiin. Kasvustot jäävät tosin harvoiksi ja sateita kaivataan.

Pellon vesitalous korostuu

Pohjanmaalla nautittiin viime viikon hyvistä kylvökeleistä. Pienemmät tilat ovatkin saaneet jo kylvöt tehtyä, jos lohkot sijaitsevat suotuisilla paikoilla. Rapsia on vaihdettu rypsiin. Ensimmäiset oraat ovat tasaisia ja yllättävän hyvännäköisiä. Multaiset sänkipellot vieläkin kylmiä ja kosteita. Tällaisena keväänä pellon vesitalous korostuu − jos ojituksessa vikaa, muodostuu märkiä silmäkkeitä, jotka estävät pellolle ajoissa pääsyn. Rikkaruiskutuksia ei ole vielä tehty, loppuviikosta ja ensi viikolla alkaa olla ajankohtaista.

Etelä-Pohjanmaalla työt etenevät suotuisissa olosuhteissa vauhdilla ainakin helatorstaihin saakka, jolloin sade uhkaa keskeyttää työt hetkeksi. Viljelysuunnitelmien muutoksia on jouduttu tekemään melkoisesti, koska joillakin lohkoilla routa viipynyt pitkään ja sulaminen kostuttanut jo kylvökunnossakin olleita lohkoja uudelleen. Pellot kuivuivat epätasaisesti, koska routaa sulattavia sateita ei ole saatu. Kevätkynnöissä onkin ollut haasteita. Syksyllä kynnetyt pellot ovat kuivuneet nopeammin kylvökuntoon. Syyskylvöjen talvehtiminen on sujunut selvästi paremmin mitä pelättiin. Rikkaruiskutuksia ei vielä ole tehty.

Etelä-Karjalassa on kylvetty nyt reilun viikon verran ja olosuhteet ovat parantuneet. Maan kylmyys on ollut ainut rajoittava tekijä, joskin nyt myös kosteudesta alkaa olla pula. Tämän viikon aikana varsinaiset kylvöt saadaan pakettiin. Kylvämättä lienee lähinnä ohraa, kauraa ja rypsiä sekä tietysti kuminaa, jonka kanssa ei tarvitse kiirehtiä. Sänkien ja kasvipeitteisten soiden kuivumista ja jopa sulamista on jouduttu odottelemaan, samalla kun savikot kuivuvat. Pitkällä aikavälillä ollaan normaalissa aikataulussa, vaikka moni hätäileekin.

Pohjoisessa päästään pian vauhtiin

Pohjois-Karjalan etelä- ja länsiosassa kylvöt ovat edenneet, idässä ja pohjoisessa ei ole vielä päästy aloittamaan. Kauraa ja ohraa on kylvetty eniten, öljykasvit sen sijaan ovat vielä kylvämättä. Tällä viikolla saadaan paljon aikaan, jos säät pysyvät suosiollisina. Nyt ollaan pari viikkoa tavanomaista jäljessä. Maakunnan etelä- ja länsiosissa syyskylvöjen talvehtiminen on onnistunut hyvin, itä- ja pohjoisosissa heikommin.

Pohjois-Savossa kylvöt lähtevät käyntiin tällä viikolla, jos kelit sallivat. Syysviljoista osa on talvehtinut hyvin, mutta osa on myös jouduttu kääntämään nurin. Myös Pohjois-Pohjanmaalla,Kainuussa ja Lapissa viime viikonloppu oli aurinkoinen ja lämmin. Routaa on kuitenkin vielä maassa, mikä hidastaa maiden kuivumista. Pohjois-Pohjanmaalla karkeat kivennäismaat kuivahtavat nopeasti, ja niiden äestämistä ja kylvöjä onkin aloiteltu. Pitkällä aikavälillä ajankohta on normaali. Viime viikon lopulla Pohjois-Pohjanmaalla satoi parikymmentä milliä. Paikoitellen ensimmäisiä kylvöjä oli tämän vuoksi jo rikottu. Kainuun ja Lapin alueen peltotöitä vasta aloitellaan suosuisimmilla rinnemailla.

HUOM.! Taulukkoa tarkastellessa on muistettava alueiden sisäinen vaihtelu. 

Kylvöt 22 05
  • Lähde: VYR kylvöseurannan asiantuntijaraati 

15.5.2017 - Kylvöt etenevät, alueittaiset ja paikalliset erot suuria

9.5.2017 - Kylvökausi starttasi

Vilja-alan yhteistyöryhmä seuraa kevätkylvöjen etenemistä myös tänä keväänä. Tämä epävirallinen seuranta on toteutettu sitä varten kootun asiantuntijaraadin avulla. Raatilaisilta kysellään arvioita kylvöjen etenemisestä kunkin viikon alussa. Raatilaisina on mm. viljakaupan sekä tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajia sekä viljelijöitä.