UUTISIA VILJAKETJUSTA

Kylvökausi starttasi

Katariina Mattila (katariina.mattila a vyr.fi), 9.5.2017

Vilja-alan yhteistyöryhmä seuraa tänäkin keväänä kylvöjen edistymistä eri puolilla Suomea asiantuntijaraadin avustuksella. Seuranta starttaa tämän jutun myötä. Kylvöt ovat poikkeuksellisen kylmästä keväästä huolimatta lähteneet käyntiin eteläisessä Suomessa sekä Pohjanmaan suotuisimmilla lohkoilla. Monin paikoin odotellaan kelien lämpenemistä ja maiden kuivumista.

Asiantuntijaraadin mukaan Varsinais-Suomessa on päästy kylvämään tavanomaisessa aikataulussa, mutta kevään jatkuminen kylmänä voi hidastaa alkuvaiheen kasvua. Kylvöt alkoivat vapun jälkeen, ja erityisesti viljan kylvöt lähtevät täyteen vauhtiin tällä viikolla. Vehnää, kauraa ja rapsia on kylvetty eniten. Myös härkäpapua on laitettu maahan. Lannoitteiden kylvöt ovat eteläisessä Suomessa jo loppusuoralla, pohjoisemmassa vasta alussa. Kylvökauden ennustetaan venyvä tavanomaista pidemmäksi, jos sääennusteet pitävät paikkaansa. 

Myös Satakunnassa kylvöt on saatu korkattua. Aikataulu on tavanomainen, vaikkakin viime vuoteen nähden vajaan viikon myöhäisempi.

Uudellamaalla toukotyöt ovat startanneet alueesta riippuen joko tavanomaisessa aikataulussa tai vajaan viikon perässä normaalista. Kylmän sään jatkuessa kylvöt näyttäisivät venyvän. Kylvöjä aloiteltiin viikonloppuna ja täyteen vauhtiin päästään tällä viikolla, mikäli säät sallivat. Tähän mennessä kylvetty on erikoiskasveja, jonkin verran vehnää sekä pienissä määrin öljykasveja.

Hämeessä ensimmäiset viljelijät ovat jo aloittaneet kylvösesongin. Tavanomaisesta aikataulusta ei olla vielä jäljessä, vaikka usein kylvöt ovat tähän aikaan jo pidemmällä. Viljoista on asiantuntijaraadin mukaan kylvetty ohraa ja kauraa. Myös rapsin kylvöjä on paikoitellen aloiteltu. Kylvöt lähtevät kunnolla käyntiin tämän ja ensi viikon aikana. 

Kymenlaakson eteläosan suotuisimmilla lohkoilla kylvölle päästiin viime viikon lopulla. Tämän viikon aikana kylvötöihin pääsevät jo muutkin, jos säät ovat suosiolliset. Vielä ei olla myöhässä, vaikka ensimmäiset ovat aiempina vuosina aloittaneet kylvöt jo huhtikuun puolella (tosin ei viime vuonna). Suurin osa Kymenlaaksosta pääsee yleensä aloittamaan näinä päivinä. 

Etelä-Karjalassa kylvöt alkanevat tämän viikon loppupuolella ja ensi viikolla täysillä. Suotuisimmilla lohkoilla kylvöjä on jo aloitettu, muualla ei ole tehty kuin tasausäestyksiä. Pohjois-Karjalassa elätellään toivetta, että kuun puolivälissä päästäisiin aloittamaan. Kelit ovat kylmät. 

Keski-Suomessa kylvöjä ei ole vielä aloitettu eikä syyskasvustoja lannoitettu, sillä maat ovat märkiä. Jos säät ovat suotuisat, kylvöjä aloitellaan viikon sisällä tai ensi viikolla. Viime vuosien aloitusaikataulusta ollaan ainakin reilun viikon verran myöhässä. 

Etelä-Pohjanmaalla kylvöt lähtevät luultavasti kunnolla käyntiin äitienpäivän tienoilla, koska yöpakkasia on lupailtu sinne asti. Kylvöjä on jo aloiteltu osissa Pohjanmaata. Kylvöön on jo saatu eniten vehnää sekä jonkin verran rapsia. Myös härkäpapua ja jopa kauraa on jo kylvetty. Tavanomaisesta aikataulusta ollaan jonkin verran myöhässä. Keski-Pohjanmaalla on routaa vielä paikoitellen, joten kylvötöihin ei ole kiirettä. 

Pohjois-Savossa tavanomaisesta aikataulusta tullaan kylmyyden takia jäämään jälkeen. Muokkauksia ja lannoituksia ollaan aloittamassa. Maakunnan pohjoisosissa pelloilla on vielä lunta. Maat, joista lumi on lähtenyt, ovat kuivia mutta kylmiä. Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Lapissa kylvöt alkavat arviolta kahden viikon sisällä alueen eteläosista käsin. Myöhässä ollaan asiantuntijaraadin mukaan viikosta kahteen viikkoa. 

0805 Kylvöt
  • Taulukkoa tarkasteltaessa on muistettava myös alueiden sisäinen vaihtelu, esim. Varsinais-Suomen alueella arviot liikkuivat sijainnista riippuen 2–5 %, 10–15 %,  ja 50 % välillä.

Lisää aiheesta:

Vilja-alan yhteistyöryhmä seuraa kevätkylvöjen etenemistä myös tänä keväänä. Tämä epävirallinen seuranta on toteutettu sitä varten kootun asiantuntijaraadin avulla. Raatilaisilta kysellään arvioita kylvöjen etenemisestä kunkin viikon alussa ja niiden pohjalta kirjoitettu uutisjuttu julkaistaan VYR.fi-sivuilla tiistaisin. Raatilaisina on mm. viljakaupan sekä tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajia sekä viljelijöitä.