UUTISIA VILJAKETJUSTA

Kylvöjen loppukiri käynnissä – sateita tilauksessa!

Katariina Mattila (katariina.mattila a vyr.fi), 30.5.2017

Toukotyöt alkavat olla viimeistelyä vaille valmiit, lukuun ottamatta maan pohjoisimpia viljelyalueita. Säät ovat kevään edetessä parantuneet ja lämpö onkin nopeuttanut oraiden kasvua. Sadetta kuitenkin kaivataan yhä kipeästi, kertoo VYR-kylvöseurannan asiantuntijaraati.

Uudellamaalla sekä Kanta- ja Päijät-Hämeessä on menneellä viikolla viimeistelty kylvöjä. Vielä jäljellä on erikoiskasvien kuten kuminan ja tattarin sekä maisema- ja riistapeltojen kylvöjä. Kasvustojen orastuminen on ollut keskimäärin tasaista, mutta kuivat paikat ja kevätkynnöt näyttävät harvemmilta. Kosteutta löytyy vielä pelloilta, mutta vettä tarvitaan nyt kipeästi. 

Myös Itä-Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa kevättyöt ovat edenneet loppusuoralle. Kasvustojen orastuminen on ollut keskimäärin tasaista. Osa lohkoista on tehty hieman liian aikaisin ja paikoitellen ne ovat ehtineet kuivua liikaa. Syysviljat ovat paikoitellen heikohkoja, kun myöhään tehty lannoitus ei ole kuivuuden takia liuennut. Paikoitellen on ollut poutaa jo pari kuukautta, joten sadetta kaivattaisiin orastumisen varmistamiseksi. Öljykasvien taimet ovat toistaiseksi välttyneet tuholaisilta. 

Kymenlaaksossa syysviljojen ja nurmien ruiskutukset ovat alkaneet. Syysviljojen lisälannoitukset ovat ajankohtaisia kuten myös ensimmäiset kevätviljojen täydennyslannoitukset. Erityisesti syysviljat ja nurmet kaipaavat vettä kipeästi, mutta myös kevätkylvöt. 

Kasvustojen kehitys on nyt nopeaa

Varsinais-Suomessa odotetaan hartaasti tasaista, maan läpikastelevaa sadetta. Kylvöt on käytännössä saatu päätökseen. Hyvin muokkaantuneet maat ovat olleet edesauttamassa hyvää orastumista. Toisaalta myös epätasaisemmin orastuneita kasvustoja näkyy, mihin syyksi arvellaan kylmyyden aiheuttamaa pitkää itämisaikaa. Toisen arvion mukaan myöhään kylvetyt orastuvat epätasaisemmin. Lisäksi kuivuus haittaa tasaista orastumista – kylvöjen jälkeen ei ole satanut. Kasvustojen kehitys on nyt nopeaa, mutta sateita kaivataan.

Myös Satakunnassa kylvöt ovat loppusuoralla, vaikka lämpötilavaihtelut ovat olleet melko isoja. Rypsejä kylvetään vielä. Kasvustojen orastuminen on ollut tasaista, tosin oraat ovat paikoitellen melko vaaleita. Tähän syynä voi olla aikaisempi kylmyys tai vallitseva kuivuus.  Syysviljakasvustot näyttävät voivan pääsääntöisesti hyvin. Muutamat ovat jo ruiskuttaneet tai ovat tällä viikolla menossa torjumaan rikkoja syysviljoilta. Talvehtivia saunakukkia on näkynyt pelloilla aikaisempaa enemmän.

Keski-Suomessa kelit ovat olleet kevättöiden kannalta mitä parhaimmat ja työt etenivät menneellä viikolla hyvin. Sateista ei ole ollut haittaa. Viimeisimmätkin lohkot lienevät jo kylvökunnossa, joten loppusilauksia tehdään. Maat ovat muokkautuneet poikkeuksellisen hyvin, ja pellot ovat todella tasaisen näköisiä. Kosteutta maassa ollut riittävästi, joten nyt orastaa nätisti.

Etelä-Karjalassa kylvöt etenivät viime viikolla vauhdilla. Muutamia paikallisia sadekuuroja on tullut, mutta ne eivät ole paljoa hidastaneet. Ensimmäiset kylvöt ovat oraalla ja ne ovat olosuhteisiin nähden yllättävän tasaisia. Toisaalta myös kuivuudesta kärsiviä harvojakin paikkoja näkyy. Kylmä sää jarruttaa kehitystä eniten. Tälle viikolle luvatut sateet tasoittavat orastumista, mikäli ne toteutuvat.  Syysviljoja on rikottu jonkin verran ja jäljellä olevien kunto vaihtelee. Jos kelit eivät lämpene, kasvukaudesta tulee pitkä.

Maat kuivuneet epätasaisesti

Pohjois-Savossa kylvöjä tehtiin koko maakunnan alueella hyvässä säässä. Sunnuntain sateet tosin keskeyttivät kylvöt. Ylä-Savossa touot ovat vielä eniten kesken. Osa tiloista on jo saanut kaikki kevätkylvöt tehtyä, mutta isoilla karjatiloilla kylvöt ovat kesken. Epätasainen maiden kuivuminen on hidastanut myös kylvöjä. Kylvöt jatkuvat Pohjois-Savossa vielä kesäkuun puolellakin. Orastuminen on ollut osittain epätasaista, koska maat ovat kuivuneet epätasaisesti ja sadetta ei ole tullut kuin vasta nyt kuun lopussa. Ennusteiden lupailevat sateet hidastavat loppuja kylvöjä, mutta tulevat kasvuston kannalta tarpeeseen. Kasvukausi on selvästi jäljessä tavanomaisesta. Lämpösummaa kertyy hitaasti.

Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaan rannikkoalueilla lauantain sateet keskeyttivät kylvöt, mutta nyt työt ovat jälleen käynnissä. Käytännössä kaikki viljat on kylvetty ja nyt enää viherkesannot sekä erikoiskasvit ovat kylvämättä. Alueittainen vaihtelu on kuitenkin suurta. Siellä täällä on nähtävissä kylmästä keväästä johtuvia märkien notkojen huonoa orastumista, jolla tuskin kuitenkaan on merkittävää vaikutusta kokonaissatoon. Keskimäärin orastuminen on kuitenkin ollut tasaista. Etelä-Pohjanmaalla osalla isoista tiloista vasta puolet on saatu maahan. Asiantuntija-arvion mukaan menee lähemmäs kaksi viikkoa, kunnes koko maakunnan kylvöt on saatu viimeisteltyä.

Pohjois-Pohjanmaalla nurmet on lannoitettu ja kynnöt ovat käynnissä. Kolea sää hidastaa maiden kuivumista ja kylvöjä. Kolmea rehusatoa tuskin saadaan tänä vuonna.  Pohjois-Pohjanmaan eteläosissa kylvöt ovat jo puolivälissä. Kevättyöt ovat edenneet rivakasti, vaikka sunnuntain sade keskeytti kylvöt hetkeksi. Yöpakkasia on ollut lähes joka yö. Sää näyttää jatkuvan koleana, mutta sateita on tulossa vähänlaisesti. Kasvustot eivät ole vielä orastuneet myöhäisten kylvöjen ja kylmien öiden vuoksi. Kainuun eteläosissa kylvöistä on saatu tehtyä vajaa kolmannes, Lapissa puolestaan vasta aloitellaan.

290517 Kylvöjen eteneminen alueittain

HUOM.! Taulukkoa tarkasteltaessa on muistettava myös alueiden sisäinen vaihtelu. 

  • Lähde: VYR-kylvöseuranta  

Vilja-alan yhteistyöryhmä seuraa kevätkylvöjen etenemistä myös tänä keväänä. Tämä epävirallinen seuranta on toteutettu sitä varten kootun asiantuntijaraadin avulla. Raatilaisilta kysellään arvioita kylvöjen etenemisestä kunkin viikon alussa. Raatilaisina on mm. viljakaupan sekä tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajia sekä viljelijöitä.