UUTISIA VILJAKETJUSTA

Komissio laski ennusteitaan EU:n keskisadoista

Katariina Mattila (katariina.mattila a vyr.fi), 24.5.2017

Euroopan komissio pudotti ennustettaan EU:n viljelykasvien keskisadoista kahdella prosentilla verrattuna huhtikuun ennusteeseen. Ennusteen mukaan kevätohran ja rapsin hehtaarisato jää viiden vuoden keskiarvosta. Vehnän ja syysohran keskisatojen odotetaan vielä tässä vaiheessa ylittävän viime vuosien keskiarvon.

Komissio ennustaa EU-maiden kevätohran keskisadon vuonna 2017 (4,06 tn/ha) jäävän viiden vuoden keskiarvosta (4,23 tn/ha) hieman alle 4 %. Rapsin ja rypsin hehtaarisadon (3,17 tn/ha) ennustetaan olevan vajaat 3 % alle viiden vuoden keskiarvon (3,25 tn/ha). Vehnän (ei durum) keskisato (5,91 tn/ha) nousisi 1,2 % ja syysohran (5,69 tn/ha) 0,1 % viime vuosien keskiarvoa korkeammalle.

Kevätsäistä harmaita hiuksia

Heikot sääolosuhteet ovat vaurioittaneet syysviljojen kasvua ja kehitystä useilla eri alueilla. Pitkään jatkunut kuivuus heikensi kasvustojen kehitystä Kastilia ja Leónissa (Castilla y León), joka on yksi Euroopan merkittävimmistä ohran tuotantoalueista. Läntisessä Ranskassa puolestaan durum-vehnä kärsi veden puutteesta. Syysvehnä- ja syysohrakasvustot kärsivät maaperän kuivuudesta ja kylmistä olosuhteista Pohjois-Ranskassa, Luxembourgissa sekä osissa Belgiaa. Kuivuus aiheutti huolta myös muualla Euroopassa, kuten Iso-Britanniassa ja Italiassa. Ainakaan vielä ei kuitenkaan uskota, että kuivuuden vaikutus satotasoihin olisi näillä alueilla merkittävä. 

Kevättä on vietetty poikkeuksellisen kylmissä olosuhteissa suuressa osassa Länsi-, Keski- ja Pohjois-Eurooppaa. Kylmyys ja halla on vaikuttanut rapsikasvustoihin negatiivisesti ainakin Saksassa, Keski-Euroopassa ja Puolassa.