UUTISIA VILJAKETJUSTA

Markkinakuulumisia maailmalta

Katariina Mattila (katariina.mattila a vyr.fi), 12.4.2017

USA:n maatalousministeriö USDA:n eilen julkaisema raportti ei tuonut suuria yllätyksiä tuotanto- ja kysyntänäkymiin. Ennustetta maissin globaalista tuotannosta kaudella 2016/17 nostettiin odotetusti ennätyskorkealle 1,053 miljardiin tonniin. Myös öljykasvien osalta ennusteita nostettiin niin tuotannon, viennin kuin varastojen osalta. Vehnän suhteen tilanne pysyi viime kuun ennusteiden tasolla.

Öljykasvien tuotantoennusteen nosto on suurelta osin seurausta Brasilian ennätyskorkeasta soijasadosta, joka kasvaa kasvamistaan. Maailman soijavarastojen ohella USDA ennakoi myös USA:n soijan loppuvarastojen kasvavan, sillä soijan kylvöinnostus on ollut Yhdysvalloissa ennätyksellisen suurta. Syynä tähän on soijan parempi kilpailukyky suhteessa muihin viljelykasveihin. USDA kuitenkin ennakoi soijan hintojen laskevan vastaisuudessa.  

Soijan hintoihin kohdistuu paineita 

Soijan hinnat ovatkin olleet laskussa edellä mainituista syistä johtuen, vaikka hintataso onkin viime päivinä tasaantunut. Soijanoteeraukset ovat kuitenkin tippuneet 13 % tammikuun huippulukemista. Lasku on heijastunut myös rapsinoteerauksiin.

Soijaa horjutti myös palmuöljyn hintanoteerausten lasku Malesiassa alimmilleen kuuteen kuukauteen. Syynä laskuun on kasvava huoli siitä, että palmuöljyn vienti ei kasva yhtä nopeasti kuin kauden tuotantomäärät. Malesian palmuöljyn tuotanto on jo reippaasti yli viime kauden tason, joskin jää aiemmista ennusteista.  

Viljan hinnat laskussa

Viljan hinnat maailmalla ovat jälleen olleet laskussa johtuen vanhan sadon runsaasta tarjonnasta sekä odotettavissa olevasta toisesta suuresta peräkkäisestä sadosta. Toisaalta hinnat ovat kuitenkin jo hieman nousseet vuoden 2016 puolivälin pohjalukemista.

Vehnän kylvöala kutistuu paikoitellen

Vehnän suhteen globaali tilanne on säilynyt lähes muuttumattomana USDA:n viime kuun arviosta. USA:n vehnän loppuvarastot nousevat lähelle 30 vuoden ennätyslukemia. Arviota EU:n vehnän vienneistä 2016/17 nostettiin viime kuusta (+1 milj. tn) 26,5 milj. tonniin, joka on kaukana viime kauden tasosta (2015/16: 34,7 milj. tn). 

Vehnän kylvöala on kuitenkin jo laskenut USA:ssa ja sen uskotaan laskevan Kanadassa, Australiassa. Syynä on vehnän heikko hintataso, joka ei kata tuotantokustannuksia. Myös maissin kylvöalan USA:ssa ennakoidaan vielä laskevan.  

Markkinoilla pidetään silmällä suurimpiin vehnän viejämaihin kuuluvaa Venäjää, joka yrittää löytää vaihtoehtoisia myyntikohteita ennätyssadolleen. Venäjä on menettänyt laatupuutteista sekä politiikasta johtuen vientimarkkinaa kahdessa suuressa ostajamaassa Egyptissä ja Turkissa. 

Tämä parantaa muiden maantieteellisesti lähellä sijaitsevien toimijoiden, kuten EU:n ja Mustanmeren alueen muiden maiden mahdollisuuksia kasvattaa markkinaosuutta Egyptin ja Turkin markkinoilla. Nyt Venäjän odotetaan tarjoavan viljaansa muille kilpailluille markkinoille jopa entistä edullisemmilla tarjouksilla. 

Maailman viljataseet

Viljojen ja öljykasvien maailmanmarkkinahintoja 

USDA:n raportti 

Lähteet: USDA Wasde April 11, 2017; Agra Europe, Trade Focus 10.4.17