Euroopassa syysviljojen satopotentiaali korkealla
Katariina Mattila (katariina.mattilavyr.fi
Euroopan syyskylvöt kaipaavat kuivan talven jäljiltä sadetta, mutta muutoin tilanne näyttää sadon kannalta lupaavalta suuressa osassa maanosaa. Euroopan viljasadon odotetaankin kasvavan lähes 10 miljoonalla tonnilla 305 miljoonaan tonniin.
Ranskalaisen analyytikkofirma Strategie Grainsin mukaan Euroopan länsiosat säästyivät merkittävimmiltä talvituhoilta. Sen sijaan osissa Itä-Eurooppaa talvituhoja on havaittu niin syysvehnällä kuin -rapsilla. Tuhot ovat kuitenkin jääneet pienemmiksi, kuin mitä talven aikana ehdittiin pelätä.
Kuivuus suurin huolenaihe
Talvi oli Euroopassa alueittain kuiva, joten maaperässä on edelleen puutetta kosteudesta esimerkiksi Espanjassa, jossa kuivuuden pelätään laskevan satopotentiaalia. Myös Ranskan itäosissa, Belgiassa, eteläisessä Unkarissa sekä Itävallassa ja läntisessä Bulgariassa sademäärät ovat alittaneet keskiarvon. Näillä alueilla kuivuuden ei kuitenkaan vielä pelätä kutistavan satoa. Maaliskuun aikana saatiin sateita, jotka tekivät hyvää kasvustoille ja nostivat satopotentiaalia. Sateet ovat parantaneet myös kevätkylvöjen olosuhteita.
Ohran kylvöt on saatu viimeisteltyä Keski- ja Kaakkois-Euroopassa, Espanjassa, Ranskassa ja Saksassa. Kylvöolosuhteet ovatkin olleet maaliskuun sateiden ansiosta pääosin hyvät. Myös Iso-Britanniassa ohran kylvöt ovat pitkällä. Myös maissin kylvöt ovat lähtenet käyntiin EU:ssa. Kevätkylvöt jatkuvat huhti- ja toukokuun aikana pohjoisemmissa osissa EU:ta.
Tuotanto kasvaa ja vienti piristyy
Strategie Grains arvioi EU:n vehnäntuotannon tulevalla kaudella 2017/8 olevan 143,8 milj. tonnia (2016/17: 135,8 milj. tn). Kasvua viime vuoteen tulee 8 milj. tonnia. Ohran tuotanto EU:ssa tulee ennusteen mukaan olemaan 61,3 milj. tonnia (2016/17: 59,9 milj. tn). Maissin tuotannon puolestaan ennakoidaan asettuvan 60,4 milj. tonniin (2016/17: 59,8 milj. tn).
EU:n vehnävarastot laskevat Strategie Grainsin ennusteen mukaan 10,1 milj. tonniin, joka tarkoittaa 5,8 milj. tonnin laskua edeltävästä kaudesta. Näin ollen vehnävarastot ovat kauden 2017/18 alussa suhteellisen pienet. Odotuksissa on kuitenkin EU:n tuotannon jyrkkä nousu. Vehnävarastojen ennustetaan kauden 2017/18 aikana laskevan maailman merkittävimmissä vehnän viejämaissa. Tämän seurauksena hintojen odotetaan hieman nousevan, kunhan uuden sadon tuoma paine on myöhemmin syksyllä rauhoittunut.
Tulevalla kaudella EU:n vientien uskotaan palautuvan 26,2 milj. tonnin tasolle (2016/17: 23,5 milj. tn). Kasvua kuluvasta kaudesta tulee näin ollen 2,7 milj. tonnia. Ranskan uskotaan saavan paremman sadon myötä suuremman osuuden kolmasien maiden vientimarkkinoista, ja Baltian sadon laadun ennustetaan palautuvan normaalitasolle.
Viennin uskotaan piristyvän jo kuluvan kauden loppupuolella. Osa vientioptimismista johtuu siitä, että Venäjän sadon suuret ostajamaat Turkki ja Egypti ovat siirtyneet ostamaan muilta, maantieteellisesti lähelle sijoittuvilta toimijoilta. Syyt ovat poliittisia, mutta myös puutteet laadussa on tuotu esille.
Epävarmuustekijöitä runsaasti
Euroopan markkinoihin vaikuttavat merkittävimmin sääolosuhteet sekä maailmanmarkkinoiden tilanne. Lisäksi on kaksi epävarmaa, mutta merkittävää tekijää. Jos Turkki ei avaa markkinoitaan uudelleen Venäjälle, on Euroopalla mahdollisuus kasvattaa vientiään Turkin suuntaan. Toisaalta tällöin Venäjä tarjoaa viljaansa entistä paremmilla tarjouksilla muihin kohteisiin, mikä osaltaan aiheuttaa painetta hintoihin. Toinen markkinoita mahdollisesti heiluttava tekijä on potentiaalinen vahva kysyntä Intiasta jo toista vuotta peräkkäin.
- Ennusteet ovat tässä vaiheessa vuotta alustavia ja voivat muuttua vielä merkittävästi.
Lähde: Strategie Grains, Grain Report April 2017