UUTISIA VILJAKETJUSTA

Sertifioitu vai TOS-siemen? Kokeile uudistettua Siemenlaskuria!

Katariina Mattila (katariina.mattila a vyr.fi), 27.1.2017

VYR:n siemenlaskuri on nyt käytettävissä. Laskuri vertailee sertifioidun ja tilan oman siemenen (TOS) välistä kustannus- ja kannattavuuseroa eri tilanteissa. Uudistetun laskurin tarkoituksena on herättää ajatuksia siemenen laadusta ja sen vaikutuksesta viljelyn kannattavuuteen.

Siemenlaskuri on suuntaa antava työkalu, jonka oletusarvoja, kuten sadosta saatavaa hintaa, siemenmäärää, laatulisää ym. voi käyttäjä itse muuttaa. Laskuri uudistettiin VYR:n siemenvilja -projektityöryhmän toimesta. Työryhmä määritteli myös laskurin oletusarvot, jotka helpottavat käyttöä. Siemenlaskurin kaavat on avattu dioilla, joihin pääsee laskurin alareunasta. 

Siemenlaskuri rakennettiin reilut kymmenen vuotta sitten tehdyn, excel-pohjaisen laskurin pohjalta. Laskuri päivitettiin nykyaikaan ja siitä tehtiin aikaisempaa selkeämpi ja helppokäyttöisempi työkalu, joka on kaikkien käytettävissä.

Laskuri on koko siemenketjun yhteinen työkalu, jota Vilja-alan yhteistyöryhmä VYR hallinnoi.

Laskurin löydät jatkossa VYR:n verkkosivuilta täältä sekä siemenalan toimijoiden sivuilta. Laskuri toimii myös mobiililaitteilla.  

Siemenlaskuriin