UUTISIA VILJAKETJUSTA

Ajankohtaista maailmanmarkkinoilta

Katariina Mattila (katariina.mattila a vyr.fi), 12.1.2017

Tänään julkaistiin USA:n maatalousministeriön (USDA) odotettu kuukausiraportti. Maailman vehnävarastojen ennakoidaan olevan tänä vuonna ennätyksellisen korkealla.

USDA nosti tuoreessa raportissaan arviotaan globaalista vehnän tuotannosta kaudella 2016/17 (+ 1,4 milj. tonnia) 752,69 milj. tonniin. Arviota tarjonnasta on nostettu eniten Argentiinan, Venäjän ja EU:n osalta. Ennustetta globaaleista vehnän vienneistä puolestaan on nostettu Argentiinan, Australian ja EU:n johdattelemina. Arviota Kanadan vehnän vientimäärästä sen sijaan on laskettu viime kuun ennusteesta. 

Samalla USDA nosti arviotaan globaalista vehnän kulutuksesta aavistuksen verran (+ 0,1 milj. tonnilla) 739,89 milj. tonniin. Globaali tarjonta nousee kuitenkin kulutusta enemmän, minkä seurauksena arviota vehnän globaaleista loppuvarastoista on nostettu (+ 1,2 milj. tn) historiallisen korkealle aina 253,3 milj. tonniin.USDA nosti arviotaan myös USA:n vehnävarastojen koosta kauden 2016/17 lopussa. Varastojen ennakoidaan nousevan korkeimmilleen sitten 1980-luvun lopun.  

USDA nosti arviotaan globaalista öljykasvien tuotannosta 0,1 milj. tonnilla 554,8 milj. tonniin. Arviota on nostettu rapsin, pellavansiemenen ja auringonkukansiemenen osalta. Soijan tuotantoennustetta on nostettu erityisesti Brasilian osalta, jossa hyvään kohtaan osuneet sateet ovat parantaneet satonäkymiä. 

Ennustetta Venäjän ohran tuotannosta on laskettu viime kuun arviosta viimeisimpiin viranomaistietoihin perustuen. Myös ennustetta Argentiinan ohran tuotannosta on laskettu marras- ja joulukuussa vallinneesta kuivuudesta johtuen.

Muuta ajankohtaista tältä viikolta

Euroopassa ennakoidaan toista kovaa pakkasjaksoa ensi viikolle. Pakkasen ei kuitenkaan uskota aiheuttavan erityisen suurta tuhoa. Mustanmeren alueella vehnäkasvustot eivät ole pakkasen takia vaarassa, sillä niitä suojaa kunnollinen lumipeite. Mustanmeren alueella talvituhojen ennustetaan olevan 5 prosentin paikkeilla, joka vasta tavanomaista vuotta. 

Vehnän hintanoteeraukset laskivat tällä viikolla aavistuksen verran Chicagon pörssissä. Syynä tähän on uutiset USA:n parantuneista sääolosuhteista. Lasku oli kuitenkin maltillista ennen USDA:n raportin ilmestymistä.  Vehnän hinnat ovat tällä hetkellä tuotantokustannuksia alempana myös USA:ssa.  

USA:n maatalousministeriön (USDA) raporttiin