UUTISIA VILJAKETJUSTA

Kotimaisten viljatuotteiden turvallisuus on varmistettu

Katariina Mattila (katariina.mattila a vyr.fi), 30.11.2016

Kohonneita hometoksiinipitoisuuksia on tänä satokautena analysoitu kaurasta ja myös vehnästä edellisvuosia enemmän. Kuluttajat voivat kuitenkin edelleen turvallisin mielin käyttää kotimaisia viljatuotteita – teollisuus varmistaa osaltaan tuotteiden turvallisuuden analysoimalla tuotantoprosesseihin käytettävät viljaerät.

Turun yliopistossa väittelevän Veli Hietaniemen tutkimustulosten mukaan viljelijän tärkeimmät työkalut hometoksiiniriskin hallintaan ovat kylvösiemenen huolellinen kunnostus ja peittaus, viljelykierto, puintiajankohdan valinta, puidun sadon nopea ja huolellinen kuivatus alle 14 prosentin kosteuteen sekä pikamittausten ja lajittelun käyttöönotto tilatasolla. Riskienhallinnan kannalta keskeistä on panostaa elinvoimaisen ja satoisan kasvuston aikaansaamiseksi.

Hietaniemen väitöstutkimuksen mukaan kauranäytteiden DON-pitoisuudet laskevat lajittelun ja kuorinnan avulla jopa 75–91 prosentilla. Tämä parantaa viljaerien käytettävyyttä merkittävästi. Rehukauran DON-raja-arvo (max 8,0 mg/kg) on elintarvikekauran raja-arvoa (max 1,75 mg/kg) korkeampi.

Käsittelemättömälle, kuorimattomalle kauralle ja lopputuotteelle on elintarvikelainsäädännössä eri rajat DON-pitoisuuden suhteen. Käsitellylle kauralle sekä lopputuotteelle raja on tiukempi. Teollisuuden tekemän valvonnan ansiosta kuluttajan on turvallista käyttää suomalaisesta viljasta valmistettuja elintarvikkeita.

FM Veli Hietanimen väitöstilaisuus Turun yliopistossa 2.12.2016: “The Fusarium Mycotoxins in Finnish Cereal Grains: How to Control and Manage the Risk”