UUTISIA VILJAKETJUSTA

Punahomeen toksiiniriskiä voi pienentää vielä sadonkorjuuvaiheessa

Päivi Tähtinen (paivi.tahtinen a vyr.fi), 1.9.2016

Viljan puintien viivästyminen sateiden takia on lisännyt punahomeen riskiä erityisesti lakoviljassa ja sateiden ränsistyttämissä kasvustoissa. Nyt tulee kiinnittää huomiota huolelliseen kuivaukseen, lajitteluihin ja sadon hometoksiinien pikamittauksiin.

Viljan puintien viivästyminen sateiden takia on lisännyt punahomeen riskiä. Erityisesti lakoviljassa ja sateiden ränsistyttämissä kasvustoissa punahomeen leviämisen vaara on suuri. Vaikka neuvot sadon laadun pelastamiseksi vähenevät koko ajan, on silti vielä keinoja käytettävissä punahomeen toksiiniriskin pienentämiseksi. Nyt tulee kiinnittää huomiota huolelliseen kuivaukseen, lajitteluihin ja sadon hometoksiinien pikamittauksiin.

On tärkeää, että viljaerä kierrätetään kuivurissa huolellisesti alle 14 %:n kosteuteen niin, että kevyet jyvät, roskat, homepöly ja muut epäpuhtaudet lähtevät tehokkaasti pois. Sadon laatua voidaan merkittävästi parantaa myös lajittelulla ennen kaupan tai teollisuuden vastaanottoon viemistä tai käyttöä kotieläinten ruokinnassa. Korkeat toksiinipitoisuudet ovat yleensä kevyissä, punahomeen surkastuttamissa jyvissä.

Viljaerien säilytys erillään kannattaa

Mikäli vilja on laossa, kannattaa huonot kohdat puida erikseen, säilyttää erät erillään ja tehdä sadon toksiinien pikamittaus, mikäli satoa on tarkoitus käyttää eteenpäin. Jos sadon ennakkomittaus näyttää reilusti raja-arvoja ylittäviä toksiinilukemia, ei viljaa enää käytännössä saada kuivurissa kierrättämällä ja lajittelulla elintarvikekelpoiseksi tai edes rehukelpoiseksi. Nykyisessä heikossa viljan kannattavuus- ja hintatilanteessa kaikkia lisäkustannuksia kannattaa välttää. Heikkolaatuisen viljan oikea osoite on silloin poltto.

Viljan jyvien murskesäilöntä hapolla katkaisee hometoksiinien muodostumisen samaan tapaan kuin kuivaus. Jos sadossa on punahomeen toksiineita jo ehtinyt muodostua, ne eivät häviä tai tuhoudu murskesäilönnässä eli riski on samantapainen kuin kuivassa viljassa. Siksi hometoksiinien pikamittaus on niillekin suositeltavaa ennen säilöntää. Murskesäilöntää varten sato voidaan kuitenkin korjata aiemmin pellolta, mikä pienentää hometoksiinin riskien syntyä etenkin huonoissa korjuuolosuhteissa.

Miten homeen tunnistaa?

Punahome ei välttämättä näy jyvissä ulospäin. Selviä tartunnan merkkejä ovat tummuneet jyvät ja lohenpunainen homekasvusto jyvien ulkopinnoilla. Näytteenotto viljaerästä on tehtävä huolellisesti. Koska punahomeet voivat esiintyä pesäkkeinä puidussa sadossa, on viljaerästä otettava riittävä määrä osanäytteitä ja sekoitettava ne huolellisesti näytteen edustavuuden varmistamiseksi. Viljassa, erityisesti ohrassa esiintyvä aniliininpunainen väri ei ole punahometta, vaan kasvin omaa, lajiketyypillistä antosyaani -väriainetta.

Lisätietoja: Sari Peltonen, VYR turvallisuustyöryhmän puheenjohtaja, ProAgria Keskusten Liitto, p. 020 747 2477, sari.peltonen a proagria.fi; Veli Hietaniemi, Luonnonvarakeskus Luke, p. 029 531 7211, veli.hietaniemi a luke.fi; Mirja Kartio, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, p. 040 534 5510, mirja.kartio a evira.fi; Elina Sieviläinen, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, p. 040 848 6094, elina.sievilainen a evira.fi

Ohjeet edustavaan viljan näytteenottoon ja hometoksiinien hallintaan: www.vyr.fi/www/fi/tuotanto_ja_viljelytietoa/viljelyoppaat/