UUTISIA VILJAKETJUSTA

Puintikelit parantuneet syksyn edetessä – viljat puitu lähes koko maassa!

Katariina Mattila (katariina.mattila a vyr.fi), 21.9.2016

Viljat on pääosin saatu laariin koko maassa, mutta öljykasvien puinnit ovat vielä käynnissä. Puintisäät ovat parantuneet syksyn edetessä ja puintikosteudet ovat olleet alhaisia. VYR:n puintiseuranta kiittää tältä vuodelta – palataan kylvöseurannan parissa ensi keväänä!

Uudellamaalla puinteja on viimeistelty loistosäässä.  VYR:n asiantuntijaraadin mukaan aamut ovat olleet kasteisia ja pilvisiä, joten puimaan on päästy vasta reilusti puolenpäivän jälkeen. Kiirettä ei kuitenkaan ole ollut, sillä puinteja on ollut jäljellä niin vähän. Viimeisissäkin puinneissa kasvustot ovat olleet hyvin pystyssä. Laatu on pääosin kohtalainen, mutta suurta vaihtelua esiintyy. Yksittäisiä punaisia jyviä on löytynyt ohra- ja kauraeristä. Hehtolitrapainot ovat tänä vuonna olleet alakanttiin, joissain jopa hurjasti. Sato jäi 1-1,5 tn/ha tavanomaista alhaisemmaksi.     

Hämeessä puintiolosuhteet ovat jatkuneet erinomaisina, mutta aamukosteus on antanut odottaa pellolle pääsyä.  Paikoin on näkynyt myöhäisitäneitä ja ränsistyneitä lohkoja, mutta hyviäkin kasvustoja on ollut runsaasti. Viljojen hehtolitrapainot ovat tänä vuonna olleet alhaisia niin Kanta- kuin Päijät-Hämeessä. Viljojen puinnit on alueella saatu pääosin päätökseen, mutta öljykasveista osa on vielä puimatta.

Varsinais-Suomessa säät ovat olleet syyskuulle jopa poikkeuksellisen hyvät. Puintikelit ovat parantuneet koko ajan ­­– kaudesta tuli lopulta suotuisa, joten viljan kuivatuskulut jäivät alhaisiksi. Vehnien puintikosteudet ovat olleet 15-18 %. Viljasadon laatu on alueella hyvä tai vähintään kohtalainen. Vehnän valkuaiset ovat kuitenkin olleet yllättävän alhaisia. Leipälaatua vehnistä on noin puolet.   Mallasohrilla jyväkoko on jäänyt suhteellisen pieneksi. Syysviljojen kylvöille on ollut viime päivinä jopa liian kuivaa, joten itäminen on vaarassa.

Etelä-Pohjanmaalla syyskuun poutaiset, tuuliset ja lämpimät kelit ovat auttaneet puinnit vauhdilla loppusuoralle. Öljykasvien osalta puinnit ovat kuitenkin vasta alkaneet. Puimatta jääneet vilja-alat ovat olleet pieniä ja kyse on lähinnä märistä painanteista. Ränsistymistä ja punahomeita on ollut näkyvissä tavanomaista enemmän.  Tärkkelys on viljoilla korkea, valkuainen matala ja hehtolitrapainot normaalit, kauralla jopa korkeahko. Puintikausi oli pitkä ja loppukaudesta erinomainen, jolloin kuivausajat olivat todella lyhyitä. Syysviljoja on kylvetty hyvissä olosuhteissa viimevuotista enemmän. Lämpimästä säästä johtuen kahukärpäsiä on havaittu ja torjuttu syysviljoilta.

Pohjanmaalla viljojen puinteja on viimeistelty suotuisissa olosuhteissa. Jokien tulvima-alueilla noin puolet sadosta on menetetty. Laadun suhteen vuosi on ollut melko normaali, vaikkakin alueittain hehtolitrapainot ovat alhaisella tasolla. Suurin osa kevätrapsialasta on vielä puimatta, kun taas kevätrypsit alkavat olla korjattuna.

Pohjois-Savossa kohentunut säätila nopeutti puintien viimeistelemistä. Viimeksi on puitu kauraa ja öljykasveja. Lakoontuneita kaura- ja öljykasvikasvustoja on esiintynyt jonkin verran, mutta kokonaisuudessa tilanne on ollut puintikauden loppupuolella hyvä. Parhailla alueilla saavutettiin hyvä satotaso. Kylvöajan kuivuudesta ja loppukesän märkyydestä johtuen sato jäi toisilla alueilla heikoksi. Kokonaisuudessa päästiin normaaliin satotasoon.

Satakunnassa poutasäät suosineet ja viljojen sadonkorjuu on edennyt vauhdilla. Puimatta alueella on VYR:n asiantuntijaraadin mukaan enää pieni ala kevätvehnää ja kauraa. Öljykasvien puinti on vielä alkuvaiheessa. 

Keski-Suomessa puintikelit ovat olleet ihanteelliset ja yökaste on ollut ainoa vesilähde.  Tähkäidäntää esiintyy lähinnä lakopaikoissa. Ilman tautitorjuntaa jääneet kasvustot ovat ränsistyneet tänä vuonna nopeasti. Hehtopainot ovat yleisesti 3-4 kg kevyempiä kuin viime vuonna, mutta vielä normaaleilla tasoilla. Vehnillä valkuainen ja sakoluku ovat alhaisella tasolla, joten suurin osa menee rehuksi.  Aikaiset ohrat pienellä typpilannoituksella jäivät kevyiksi. Kaurat näyttäisivät pärjäävän paremmin ja jyväkoko on normaali. Toksiiniarvot ovat joissakin erissä korkeita.

Etelä-Karjalassa pellot ovat alkaneet kantaa ja puinteja saatetaan loppuun hyvissä olosuhteissa. Ensin valmistuneissa viljoissa oli havaittavissa pahaakin ränsistymistä ja osin itämistä, sillä ne kärsivät puintikauden alun sateista. Korjattu sato on laadultaan pääosin hyvää, mutta hehtopainot ovat viime vuoden huippuja alhaisempia. Puimatta on rippeitä kaurasta ja härkäpavusta. Härkäpavusta on saatu lähes normaali sato, mutta korjuuta on haitannut elokuun sateiden aiheuttama lakoontuminen ja sen seurauksena aluskasvin tai rikkakasvien läpikasvu. Kokonaisuudessaan syksyn satomäärät jäävät selvästi alle odotusten.

Pohjois-Karjalassa ilmat ovat suosineet, mutta kevyet maat ovat erittäin pehmeitä runsaista sateista johtuen eivätkä täten kestäneet koneita. Kasvustoissa on esiintynyt normaalia enemmän tähkäidäntää, lakoontumista ja ränsistymistä. Satotaso kaikilla viljoilla ja öljykasveilla jää 2/3 normaalista. Hehtolitrapainot ovat myös normaalia alhaisemmat.

Tilanne_190916.PNG

VYR seuraa tuttuun tapaan puintien etenemistä eri puolilla Suomea. Tämä epävirallinen seuranta toteutetaan kootun asiantuntijaraadin voimin. Raatilaisilta kysellään arvioita puintien etenemisestä kunkin viikon alussa ja niiden pohjalta kirjoitettu uutisjuttu julkaistaan VYR sivuilla keskiviikkoisin. Raatilaisina on mm. keskusliikkeiden, viljakaupan ja tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajia sekä viljelijöitä.