UUTISIA VILJAKETJUSTA

Puinnit yli puolenvälin koko maassa

Päivi Tähtinen (paivi.tahtinen a vyr.fi), 7.9.2016

Puinneissa on päästy yli puolenvälin koko maassa. Syysviljat alkavat olla laarissa, kevätviljojen osalta on suuria paikallisia vaihteluita. Sateita on saatu paikoin reippaasti. Ohrakasvustot ovat kärsineet ehkä eniten sateista. Punahomeen riski on myös vehnällä ja kauralla.

Puinneissa on päästy yli puolenvälin koko maassa. Syysviljat alkavat olla laarissa, kevätviljojen osalta on suuria paikallisia vaihteluita. Sateita on saatu paikoin reippaasti. Ohrakasvustot ovat kärsineet ehkä eniten sateista. Punahomeen riski on myös vehnällä ja kauralla.

Etelä-Pohjanmaalla puinnit ovat edenneet kohtuullisesti paikallisista sadekuuroista huolimatta. Kauroissa on pieniä aloja laossa ja kasvustoista varsinkin ohrat ja kaurat ovat olleet ränsistyneitä. Punahomeista ei vielä ole ollut haittaa. Ohran ja kauran hehtolitrapainot ovat hieman viime vuotta alhaisemmat. Jyvät ovat normaalia tummempia, mutta valkuaispitoisuudet normaaleja. Tässä vaiheessa puinteja varmaa laatutietoa ei kuitenkaan vielä ole. 

Pohjanmaalla oli hyvä sää viime viikolla. Siellä ohrasta on puitu reilusti yli puolet ja kaurastakin puolet, mutta siitä oli laossa yli puolet. Asiantuntijoiden mukaan lakoviljasta on löytynyt punahomeita, mutta vielä ei tiedetä missä erissä on toksiineja. Hehtolitrapainot ovat olleet alhaisia lakoviljassa, mutta hyvällä tasolla muissa erissä. Poikkeuksena on Pietarsaari – Kokkolan alue, missä ohran hehtolitrapainot ovat pudonneet dramaattisesti. 

Pohjois-Pohjanmaalla maa on edelleen kosteaa ja kantavuutta siihen odotellaan paikoin. Vilja on pysynyt pystyssä, joten ilman lisäsateita se saadaan korjattua. Asiantuntijat kertovat, että silmin havaittavia ongelmia ei kasvustoissa toistaiseksi ole näkyvissä.

 Keski-Pohjanmaallapuintipäiviä on ollut sadepäiviä enemmän. Lakoa ei ole, ei myöskään tähkäidäntää. Punahometta on löytynyt jonkin verran. Ohran hehtolitrapainot vaihtelevat välillä 63-70. Jälkiversontaa on jonkin verran ja epätasaista tuleentumista.

Pohjois-Savossa puinnit ovat edenneet sadejaksojen välissä. Ohra on osin ränsistynyt ja puinnit ohran osalta ovat olleet viikon myöhässä sateiden johdosta. Sadon laatu on kärsinyt sateista. Hehtolitrapainot ovat osalla lohkoista olleet heikkoja. Kauppakelpoista tavaraa ei kaikilta pelloilta ole saatu. Suurimmaksi osaksi kuitenkin sadon määrä on ollut normaali.

Varsinais-Suomessa puinnit etenivät ripeästi viime viikolla, vaikka paikalliset sadekuurot haittasivatkin edelleen puinteja. Kasvustot ovat pysyneet pääsääntöisesti hyvin pystyssä eikä vakavia ongelmia ole vielä näkyvissä. Punahometta tulee todennäköisesti löytymään kaurasta, kun analyysejä saadaan. Viljan laadun odotetaan olevan keskivertoa, mutta vehnien valkuaiset ovat olleet hieman alakantissa.

Satakunnassa satoi viikonloppuna rankasti ja siellä pelätään laatuongelmien nousevan esiin.

Sää suosi sadonkorjuuta Uudellamaalla viime viikon keskivaiheilla, mutta viikonlopun rankat sateet aiheuttivat parin päivän tauon sadonkorjuuseen. Kosteasta säätyypistä huolimatta kasvustot ovat vaikuttaneet hyväkuntoisilta. Lakoontumisia ei ole ollut pieniä esiintymiä lukuun ottamatta, eikä tähkäidännästäkään pääosin ole merkkejä. Kasvustot ovat kypsyneet epätasaisesti. Kaurassa on nähty harmautta.

Asiantuntijoiden mukaan hehtolitrapainot vaihtelevat suuresti lohkoittain ja alueittain. Syysvehnissä ja rukiissa sakoluvut ovat olleet hyvät, valkuaiset normaalit. Ohran hehtopainot ovat olleet alhaisia. Sää on suosinut punahomeiden kehittymistä ja korkeita toksiinipitoisuuksia on jo todettu vehnällä ja kauralla. Kosteuden myötä laatutappioita on mahdollisesti jonkin verran odotettavissa.

Pohjois-Karjalan alueella puinnit ovat edenneet hitaasti sateiden välissä. Kasvustot ovat osin kärsineet ja laatutappioita on odotettavissa. 

Keski-Suomessa isännät ovat joutuneet luovimaan sadekuurojen välissä. Toisin paikoin viljan saa korjattua hyvinkin kuivana pellosta. Toisaalla puidaan reippaasti yli 20 % kosteata viljaa. Alueella on nähty jonkin verran lakoontumista, tähkäidäntää sekä punahomeitakin. Osa ohrasta on ollut kevyttä.  Kaurat ovat olleet selvästi viimekesää keveämpiä. Donia ei kuitenkaan ole esiintynyt ongelmaksi asti. Vehnien laatua ei pysty vielä arvioimaan.  

Tilanne 050916

VYR seuraa tuttuun tapaan puintien etenemistä eri puolilla Suomea. Tämä epävirallinen seuranta toteutetaan kootun asiantuntijaraadin voimin. Raatilaisilta kysellään arvioita puintien etenemisestä kunkin viikon alussa ja niiden pohjalta kirjoitettu uutisjuttu julkaistaan VYR sivuilla keskiviikkoisin. Raatilaisina on mm. keskusliikkeiden, viljakaupan ja tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajia sekä viljelijöitä.