UUTISIA VILJAKETJUSTA

Tulossa 3,7 miljoonaa tonnia viljaa

Katri Ala-Kleemola (katri.ala-kleemola a vyr.fi), 4.8.2016

Suomen pelloilta on odotettavissa edellisvuoden tapaan 3,7 miljardin kilon viljasato, tiedottaa Luonnonvarakeskus. Leipäviljojen, vehnän ja rukiin, satoarviot ovat hieman pienemmät kuin viime vuonna. Ohraa ja kauraa arvioidaan puolestaan saatavan edellisvuotta enemmän. Rapsin satoarvio on tänä vuonna rypsisatoa suurempi. Myös härkäpavusta on odotettavissa runsaampi sato kuin viime vuonna.

Satonäkymät vaihtelevat

Luonnonvarakeskuksen tiedotteen mukaan, satonäkymät heinäkuun 18. päivä tehtyjen arvioiden mukaan vaihtelevat alueittain ja ovat pääosin keskinkertaiset, joillakin alueilla hyvät. Kuluvan kesän lämpöolosuhteet ovat olleet kasvustojen kehityksen kannalta keskimäärin tyydyttävät. Sateiden määrät ovat vaihdelleet alueittain: paikoitellen sademäärät ovat olleet suotuisat, paikoitellen on satanut kasvustojen kehityksen kannalta liikaa. Kasvukauden loppupuolella sää voi vaikuttaa vielä huomattavasti lopulliseen satoon.

Leipäviljasato pienenee

Heinäkuussa tehtyjen silmämääräisten arvioiden mukaan vehnän kokonaissato on tänä vuonna noin 860 miljoonaa kiloa. Sekä syys- että kevätvehnän satotasot on arvioitu edellisvuotta pienemmiksi. Vehnän pienempään kokonaissatoon vaikuttaa myös se, että sitä viljellään vähemmän.

Ruista saadaan arvioiden mukaan vähemmän kuin viime vuonna, 86 miljoonaa kiloa. Syynä sadon vähenemiseen on pienemmäksi arvioitu hehtaarikohtainen sato sekä pienempi viljelyala.

Ohraa ja kauraa rehuksi

Ohran kokonaissadoksi arvioidaan 1,6 miljardia kiloa. Määrä on viime vuoden tasolla. Viljelyala on hieman edellisvuotta pienempi, mutta hehtaarisato on arvioitu hieman suuremmaksi.

Kauran kokonaissadon arvioidaan olevan 18 prosenttia suurempi kuin edellisvuonna, eli 1,2 miljardia kiloa. Viljelyala on tänä vuonna suurempi ja hehtaarisato on arvioitu hieman suuremmaksi kuin edellisvuonna.

Rapsi voittaa rypsin, härkäpavusta ennätyssato

Rapsin viljelyala on lähes kaksinkertaistunut viime vuodesta, mikä kasvattaa rapsin kokonaissatoarvion 54 miljoonaan kiloon. Rypsin kokonaissadoksi arvioidaan 39 miljoonaa kiloa, mikä on 7 miljoonaa kiloa vähemmän kuin viime vuonna.

Härkäpavun hehtaarisadon on arvioitu olevan viimevuotista suurempi. Myös härkäpavun viljelyala on kasvanut, joten kokonaissadosta on muodostumassa viime vuotta suurempi. Osa härkäpapualasta korjataan säilörehuksi ja myös tämä vaikuttaa lopulliseen kokonaissatoon.

Myös herneen hehtaarisadon on arvioitu olevan paremman kuin viime vuonna. Kokonaissadon arvioidaan olevan 34 miljoonaa kiloa.

Teksti: Luonnonvarakeskuksen tiedote 22.7.2016

Lue lisää: Lajikkeelliset viljelypinta-alat 2016