UUTISIA VILJAKETJUSTA

Puintikiireet alkavat pian, jos säät sen sallivat

Katri Ala-Kleemola (katri.ala-kleemola a vyr.fi), 10.8.2016

Kotimaassa puinteja on aloiteltu jo monin paikoin. Asiantuntijoiden arvioiden mukaan säiden salliessa lähtevät rukiin puinnit käyntiin tällä viikolla. Ensi viikolla viljojen puinteja aloitellaan laajemmassa mittakaavassa.

Suuressa osassa maata kasvukausi on ollut hyvä, vaikkakin vettä on tullut monin paikoin tavanomaista enemmän. Tauti- ja tuholaispaine on tänä vuonna ollut kova, samoin rikkakasveja on asiantuntijoiden mukaan ollut tavanomaista enemmän. Tärkeässä roolissa ovatkin olleet oikea-aikaiset ja onnistuneet torjuntamenetelmät. 

Viljasadon laatu on vielä kysymysmerkki, sen määrittää pitkälti sadonkorjuuajan sääolosuhteet. Asiantuntijoiden toivelistalla olikin tuleville viikoille runsaasti aurinkoista ja kuivaa keliä. 

Varsinais-Suomessa kasvustot näyttävät asiantuntijoiden mukaan pääosin hyviltä, vaikka osa kärsikin alkukesän rankkasateista. Nurminataa, kuminaa ja timoteita on jo päästy puimaan, rukiin kanssa aloitellaan tällä viikolla. Täysillä sadonkorjuun pariin päästään arvioiden mukaan elokuun puolivälissä. Sato-odotukset ovat kilomääriltään tällä hetkellä keskimääräiset, syysviljoilla huippusatoihin ei päästä. Asiantuntijoiden mukaan rikkakasveja on ollut tänä vuonna paljon, johtuen osittain huonoista olosuhteista ruiskutustöiden aikaan. Kaalikoi teki maakunnassa suuria tuhoja öljykasveille. 

Uudellamaalla kärsittiin keväällä kuivuutta ja kirvaesiintymiä oli viljakasvustoissa runsaasti. Loppukesästä sateita tuli kuitenkin paikoitellen liikaakin ja säätilat viilenivät. Olosuhteet ovat tänä vuonna suosineet rikkakasveja ja kasvitauteja. Tauteja riittää niilläkin lohkoilla, joilla tautitorjunnat onnistuivat ja punahomeen riski vaikuttaa suurelta. Sato-odotukset syysviljakasvustoista ovat hyvät, mutta kevätviljat kärsivät runsaista sateista, tuholaisista sekä taudeista. Epävakainen sää on hidastanut puinteja, mutta ainakin kuminaa ja syysohraa on päästy korjaamaan. Jonkin verran myös ruista ja syysvehnää on puitu. 

Pohjois-Pohjanmaalla puinnit alkavat oletettavasti ensi viikolla, vaikka ensimmäisiä koe-eriä ohraa on jo puitu. Sato-odotukset ovat asiantuntijoiden mukaan ainakin viime vuotta paremmat. Kasvukausi on ollut maakunnassa normaali ja sadettakin on saatu tavanomaisia määriä. Tänä vuonna tautipaineen on kerrottu olleen erityisen kova. 

Etelä-Pohjanmaa on saanut tällä kasvukaudella sateita tavanomaista enemmän etenkin heinäkuussa ja tautipaine on ollut suuri. Kaikilla viljoilla onkin asiantuntijoiden mukaan havaittu punahomeita. Rikat ovat olleet erittäin kestäviä paksun vahakerroksen vuoksi ja öljykasvit kärsivät tänä vuonna kaalikoin tekemistä tuhoista. Sato-odotukset ovat maakunnassa tavanomaiset, mutta vesitalousongelmien kanssa painivilla lohkoilla ovat satotasot luultavasti kärsineet. Olosuhteet ovat nyt hyvät sadonmuodostuksen kannalta, ohrasta ja rapsista odotetaankin viime vuotta parempia satoja. Puinteja on jo aloitettu ohralla ja kuminalla, laajemmin viljojen sadonkorjuuseen päästään ensi viikolla kunhan sateet lakkaavat. 

Keski-Suomessa sateita on tullut kuluneena kesänä tavanomaista enemmän, samoin punahomeita. Rikkakasveja on tänä vuonna ollut runsaasti ja se on selvästi nähtävillä lohkoilla, joilla torjunta jostain syystä on epäonnistunut. Kasvustot näyttävät kuitenkin pääosin hyviltä ja osassa maakuntaa odotellaan jopa erittäin hyviäkin satoja. Tällä viikolla aloitellaan heinänsiemenen ja kuminan parissa, rukiin puinnit alkavat lähipäivinä. Elokuun puolivälissä puinteja päästään aloittamaan täydellä tohinalla. 

Kanta-Hämeen pelloilla on jo havaittavissa ensimmäisiä merkkejä lakoontumisesta. Paikoin on saatu liikaa vettä, vaikka alkukasvukausi olikin kuivanpuoleinen. Tautipaine on ollut kova ja tuholaisia on riittänyt. Kasvustot näyttävät kuitenkin hyviltä, jos tauti- ja tuholaistorjunnassa on onnistuttu. Sato-odotukset ovat asiantuntijoiden arvioiden mukaan tavanomaiset, ainoastaan öljykasveista on odotettavissa normaalia heikompi sato. Satotasoja laskevat kaalikoin ja muiden tuholaisten aiheuttamat tuhot kasvustoissa. Aikaisia ohria päästään puimaan tällä viikolla, kuminat ovat jo laarissa.

Päijät-Hämeessä takana on sateinen ja viileä kesä. Vettä on saatu tavanomaista enemmän, mutta tuholaisten ja tautien osalta kasvukausi on näyttänyt olevan normaali. Sato-odotukset ovat tavanomaisella tasolla.

Satakunnassa kasvukausi on ollut tällä erää hyvä. Vettä on saatu normaalia vähemmän ja tauditkin ovat pysyneet kurissa. Sato-odotukset määrän suhteen ovat hyvät ja paikoin erinomaiset, mutta puintiolosuhteet ratkaisevat laadun. Ensimmäisiä ohria on jo puitu ja kunnon vauhtiin päästäneen elokuun puolivälissä.  

Etelä-Savossa sato-odotukset ovat etenkin ohran ja kauran suhteen hyvät, vaikka sateita tänä vuonna tulikin tavanomaista enemmän. Puintien alkua vielä odotellaan. Ylä-Savon puolella kasvukausi on ollut pääosin hyvä ja normaalia aikataulua hiukan edellä. Tautitorjunta on tänä vuonna tullut tarpeeseen ja pääosin on siinä onnistuttukin. Satonäkymät ovat alueella erittäin positiiviset. 

Pohjois-Karjalan pelloilla ei puimureita ole toistaiseksi nähty, vielä odotellaan aurinkoisia kelejä. Kasvukauden on kerrottu olleen hyvä, mutta alueellista vaihtelua on runsaasti. Kevätviljat ovat tänä vuonna kärsineet liiallisesta vedestä ja kirvoja on ollut normaalia enemmän. Sato-odotukset ovat kuitenkin tavanomaisella tasolla. 

Etelä-Karjalassa kasvukausi on ollut pääsääntöisesti hyvä. Vettä on tullut riittävästi ja jonkin verran on esiintynyt kellastumista lohkoilla, joissa ojitus ei ole aivan kunnossa. Kirvat ovat aiheuttaneet kääpiökasvuviroosia ja sitä onkin asiantuntijoiden mukaan ollut tänä vuonna normaalia enemmän. Heinä-elokuun vaihteeseen osuneet sateet ovat lisänneet huolta punahomeista ja muista taudeista sekä syysviljojen sadon laadusta. Sato-odotukset ovat tällä hetkellä hyvät, mutta laatu riippuu jatkossa säistä. Rukiin puinteja on jo aloitettu ja kevätviljoilla aloitellaan viikon sisällä, jos säät sallivat. Rukiin laatu on todennäköisesti kärsinyt ja määrä tullee jäämään keskimääräiseksi tai sen alle. 

VYR seuraa tuttuun tapaan puintien etenemistä eri puolilla Suomea. Tämä epävirallinen seuranta toteutetaan kootun asiantuntijaraadin voimin. Raatilaisilta kysellään arvioita puintien etenemisestä kunkin viikon alussa ja niiden pohjalta kirjoitettu uutisjuttu julkaistaan VYR sivuilla keskiviikkoisin. Raatilaisina on mm. keskusliikkeiden, viljakaupan ja tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajia sekä viljelijöitä.