UUTISIA VILJAKETJUSTA

Puinteja sateiden lomassa

Katri Ala-Kleemola (katri.ala-kleemola a vyr.fi), 31.8.2016

Viikonloppuna puinnit nytkähtivät pykälän verran eteenpäin ja suuressa osassa maata puinnit häämöttävät jo lähellä puoltaväliä. Töitä sadonkorjuupelloilla jatketaan sateiden välissä, mutta nyt kaivataan kipeästi poutaista ja kuivaa säätä.

Puitu kaurapelto

Varsinais-Suomessa jopa aikaisemmat kevätvehnälajikkeet kypsyivät viime viikonloppuna puintikuntoon, mutta edelleen on syyskasvustojakin puimatta. Satotasot vaikuttaisivat asiantuntijoiden mukaan olevan keskivertoa, mutta laadusta on vielä vaikea mennä sanomaan. Kasvustot ovat olleet epätasaisia erityisesti ohrilla ja syysvehnillä ja laadussa on suurta vaihtelua alueen sisällä. Jyväkoon on kerrottu olevan pientä mallasohrilla, mutta hehtolitrapainot ovat kuitenkin olleet kohdillaan. Kevätvehnien sakoluvusta on vielä vaikea sanoa, syyskasvien osalta tilanne vaikuttaa pääosin hyvältä. Kaurasato uhkaa sen sijaan jäädä kevyeksi tänä vuonna, mutta laatu on muuten ollut tähän asti hyvä.

Sää suosi sadonkorjuuta myös Uudellamaalla viime viikonloppuna ja pelloilla työskenneltiin ahkerasti. Puintikosteudet ovat asiantuntijoiden mukaan olleet kuitenkin aika korkeita. Laadusta on vielä liian aikaista antaa varmaa arviota, mutta hehtaarisadot näyttäisivät asiantuntijoiden mukaan olevan viime vuotta matalampia kaikilla viljoilla. Laadussa on kerrottu olevan alueen sisällä paljon vaihtelua ja hehtolitrapainojen arvioidaan jäävän viime vuoden tasosta. Toistaiseksi valkuainen ja sakoluku ovat pysytelleet suhteellisen korkealla. Myös Kymenlaaksossa puinnit edistyivät hyvin viime viikonloppuna ja vehnän sadonkorjuutakin on päästy aloittamaan. Pellot ovat alueella vielä märkiä paikallisten sateiden vuoksi.

Satakunnassa viikonloppuna alkoi puintikausi toden teolla poutasäässä. Alueella ainakin hehtolitrapainot vaikuttaisivat olevan suhteellisen hyvällä tasolla, mutta DON-homeiden havainnot ovat esinäytteissä lisääntyneet huolestuttavasti. 

Etelä-Pohjanmaalla puinnit etenivät vauhdikkaasti viime viikolla pienistä sadekuuroista huolimatta. Pellot ovat edelleen olleet kosteita, mutta suuremmilta vaikeuksilta on vielä vältytty. Asiantuntijoiden mukaan sadot ovat olleet tähän mennessä viime vuoden tasoa, mutta huippusatoihin ei ylletä. Hehtolitrapainot ovat jääneet viime vuotta matalammiksi, samoin ohralla tärkkelys. Valkuaispitoisuudet sen sijaan ovat aavistuksen korkeampia. Tässä vaiheessa puinteja varmaa laatutietoa ei kuitenkaan vielä ole.

Puinnit etenivät aiempia viikkoja tehokkaammin, mutta peltojen kantavuudessa on edelleen haasteita. Laadusta on vielä vaikea sanoa, mutta hehtolitrapainot vaikuttaisivat olevan normaalilla tasolla.Asiantuntijat kertovat, että ohran väri on tällä hetkellä lähempänä valkoista kuin keltaista ja kauralla on havaittavissa runsaasti vihreitä jyviä. Keski-Pohjanmaalla puinnit seisoivat muutaman päivän viime viikolla, laatutietoja ei vielä asiantuntijoilla ole käytettävissä.

Pohjois-Pohjanmaalla puintitöihin päästiin viime viikon lopulla, mutta pellot ovat edelleen märkiä runsaista sateista ja kantavuus on heikkoa. Asiantuntijat kertovat, että puimureihinkin on asenneltu paripyöriä kantavuuden parantamiseksi. Rehuviljasadosta näyttäisi tulevan normaalia runsaampi ja hehtolitrapainot ovat olleet hyvällä tasolla. Alueella on raportoitu olevan hometauteja kasvustoissa.

Pohjois-Karjalan alueella syysviljoista myllykäyttöön menevät rukiit ja vehnät on nyt puitu, jäljellä olevat menevät rehuksi. Asiantuntijoiden mukaan tällä hetkellä näyttää siltä, että korjattu sato jää määrältään ja laadultaan keskimääräistä huonommaksi, johtuen mm. runsaista kirvaesiintymistä tänä vuonna. Viljat ovat monin paikoin lakoontuneet ja tähkäidäntääkin on havaittavissa. 

Etelä-Karjalassa sadonkorjuu etenee vauhdilla ja puintikosteudet ovat pysyneet alhaalla.  Sadot ovat kuitenkin olleet pieniä pettymyksiä, sillä kasvustot näyttivät vielä kesällä lupaavilta. Syynä on ilmeisesti ränsistyminen ja kauroilla kääpiökasvuviroosi, jota on esiintynyt myös kirvatorjutuilla lohkoilla. Asiantuntijoiden arvioiden mukaan kevätviljojen laatu näyttäisi pääsääntöisesti hyvältä, mutta hehtolitrapainot ja itävyys ovat voineet kärsiä ränsistymisen vuoksi. Sääennusteet näyttävät kuitenkin tällä hetkellä hyviltä, joten puintien kanssa tuskin tulee suuria ongelmia.

Keski-Suomessa sateista on edelleen ollut kiusaa puintien etenemiselle. Sadon määrä näyttäisi tällä hetkellä olevan lähellä keskimääräistä tasoa. Lakoa on havaittavissa asiantuntijoiden mukaan etenkin kauralohkoilla ja näillä paikoin laatuongelmia on todennäköisesti odotettavissa. Sekä laadussa että satotasoissa on merkittäviä tilakohtaisia eroja, tänä vuonna asiantuntijat kertovat aikaisempien kynnettyjen maiden tuottavan parhaiten.

Ylä-Savossa puinnit etenivät viime viikolla, mutta kasvustot ovat vielä kosteita. Jonkin verran on havaittavissa lakoontumista ja aikaisissa ohrissa ränsistymisen merkkejä. Osassa maakuntaa sato-odotukset ovat edelleen kohtalaiset. Pohjois-Savossa sadot ovat olleet keskimääräisiä, mutta vaihtelua on runsaasti lohkoittainkin. Hehtolitrapainot ovat olleet hyvällä tasolla, mutta sateista voi koitua muita laadullisia ongelmia.

Tilanne 290816

VYR seuraa tuttuun tapaan puintien etenemistä eri puolilla Suomea. Tämä epävirallinen seuranta toteutetaan kootun asiantuntijaraadin voimin. Raatilaisilta kysellään arvioita puintien etenemisestä kunkin viikon alussa ja niiden pohjalta kirjoitettu uutisjuttu julkaistaan VYR sivuilla keskiviikkoisin. Raatilaisina on mm. keskusliikkeiden, viljakaupan ja tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajia sekä viljelijöitä.