UUTISIA VILJAKETJUSTA

Puinnit etenevät nihkeästi koko maassa

Katri Ala-Kleemola (katri.ala-kleemola a vyr.fi), 24.8.2016

Koko maassa ovat puinnit edenneet hitaanlaisesti sateiden välipaikoissa. Laatutappioista ei vielä osata sanoa varmaksi, mutta suuressa osassa maata niitä odotetaan jo muodostuvan. Määrä ja laajuus tulevat ratkeamaan lähiviikkoina. Syyskylvöalan ennustetaan vähenevän monin paikoin, mutta osassa maata alan uskotaan myös kasvavan.

DSC 0490

Varsinais-Suomessa viikonloppuna päästiin puimaan loppuja rukiita pois pelloilta. Syysvehnien, kaksitahoisten ohrien ja kaurankin puinteja on päästy aloittelemaan, mutta tavanomaisesta aikataulusta aletaan kohta olla jäljessä. Viljat ovat alueella melko valmiita, mutta pitkään jatkuneet sateet ja korkea ilmankosteus ovat nostaneet puintikosteudet yllättävän korkeiksi 18-28 prosenttiin. Merkittäviä laatutappioita ei vielä ole asiantuntijoiden mukaan tullut esille ja ainakin rukiin laadun on kerrottu olleen toistaiseksi hyvä. Sen sijaan syysvehnien satotasot ovat vaihdelleen runsaasti. Syyskylvöalan odotetaan pysyttelevän tavanomaisella tasolla tai jonkin verran kasvavan. Ainakin rukiin alaan uskotaan tulevan kasvua, kunhan säät suosivat kylvöjä. 

Satakunnassakin jatkuvat sateet kiusaavat viljelijöitä etenkin rannikkoseudulla. Sisämaassa nautittiin viikonloppuna poudasta ja puinteja on saatu etenemään useampana päivänä. Asiantuntijoiden mukaan mahdollisesti rukiin sakoluvun laskua on havaittavissa, muuten varmistettuja laatutappioita ei ole ilmennyt. Alueella syyskylvöjä tullaan tekemään ennusteen mukaan tavanomainen määrä tai hieman vähemmän. 

Uudenmaan alueella puinnit eivät juurikaan ole edenneet ja viljojen valmistumista osassa maakuntaa vielä odotellaan. Laatutappioista ei ole vielä varmaa tietoa, mutta olettavasti niitä on alkanut syntyä ainakin lakoisilla ohrilla ja aikaisilla kauroilla. Olosuhteiden arvioidaan olevan otollinen myös punahomeiden muodostumiselle. Alueella on jo muokattu peltoja kylvökuntoon, mutta kylvösäitä vielä odotellaan. Ruista on kylvetty viime vuotta vähemmän ja syysvehnän kylvöala on vielä täysi arvoitus. Syysrapsia on sen sijaan kylvetty ainakin Länsi-Uudellamaalla viime vuotta innokkaammin. 

Keski-Suomessa puinteihin saatiin tavanomaista aikaisempi startti, mutta sateet hidastavat nyt vauhtia tosissaan. Laatutappioita ei vielä laajassa mittakaavassa ole havaittavissa, jonkin verran kasvustoissa näkyy ränsistymisen merkkejä. Lakopaikoissa myös tähkäidäntää on ilmaantunut rukiilla ja aikaisissa ohrissa. Syysviljojen kylvöalan ei uskota suuressa mittakaavassa kasvavan viime vuodesta, mutta tulevat kelit ratkaisevat kylvöinnokkuuden määrän. Asiantuntijat kuitenkin kertovat, että osassa maakuntaa on syyskylvöjä jo tehty runsaasti enemmän viime vuoteen verrattuna ja myös syysohra on otettu valikoimaan mukaan. 

Pohjanmaan alueella viime viikko oli jälleen sateinen eivätkä puinnit juurikaan päässeet vauhtiin. Rukiin laadun arvioidaan kärsineen ja jopa puolet kaurakasvustoista on arvioitu olevan laossa. Märät pellot eivät oletettavasti ainakaan lisää syyskylvöisten viljojen määrää. Keski-Pohjanmaalla puitiin lähinnä litisteviljaa viime viikolla, mutta pääosin vielä odotellaan. Laatutappioita ei ole vielä havaittavissa. Etelä-Pohjanmaallakaan puimureita ei liioin ole tarvinnut käynnistellä. Laatutappioita on jo oletettavasti muodostunut, mutta ei vielä laajalti. Jatkuvat sateet vaikeuttavat kylvöolosuhteita ja syyskylvöisten kasvien määrä tullee hiukan vähenemään viime vuosiin verrattuna.

Pohjois-Pohjanmaalla puinteja on päästy aloittelemaan, mutta peltojen kantavuus alkaa runsaiden sateiden vuoksi rajottamaan sadonkorjuun etenemistä. Viime viikolla satoa on puitu lähinnä litisteeksi peltojen reunamilta, sillä lohkojen keskiosissa on vielä liian märkää. Sadonkorjuu on vielä toistaiseksi tavanomaisessa aikataulussa, mutta jatkuva märkyys tulee hidastamaan sen etenemistä. Runsaiden vesisateiden arvioidaan myös huonontavan sadon laatua ainakin lakopaikoilla. Syyskylvöalan määrää ei osata vielä tarkkaan arvioida.

Pohjois-Savon pelloilla puimureita on nähty viime viikolla vain satunnaisesti iltapäivien lyhyinä puintijaksoina, sillä pääosin on ollut sateista. Asiantuntijoiden arvioiden mukaan sateet ovat aiheuttaneet laatutappioita etenkin aikaisissa ohrissa, joista osa on jo ränsistynyt pahasti. Toivoa kuitenkin vielä on, osassa maakunnan alueesta on edellytyksen vielä hyvään satoon kunhan säätila muuttuu poutaisemmaksi. Syyskylvöjä jää todennäköisesti tekemättä, sillä pellot ovat liian märkiä. Etelä-Savossakaan puinnit eivät juuri edenneet viime viikolla. Valmistuneille ohrille on odotettavissa itämistä, mikäli säätila ei vaihdu poutaiseksi. Laatutappioita on havaittavissa myös rukiilla ja vehnällä. Asiantuntijoiden arvioiden mukaan ruisala on tänä vuonna pienentynyt, mutta syysöljykasveja on kylvetty tavanomaista enemmän.

Etelä-Karjalassa ainakin Imatran seudulla puimureita pääsi pellolle ensimmäisen koko viikon tauon jälkeen vasta sunnuntaina. Valmiiden ohrien lakopaikat ovat itäneet pahoin ja aikaisten vehnien sakoluvut ovat vaarassa. Samoin mallasohran itävyyteen voivat runsaat sateet vaikuttaa, mutta vrmoja analyysitietoja ei vielä ole käytettävissä. Asiantuntijoiden mukaan rukiin kylvöalan arveltiin alkusyksystä nousevan, mutta sateiden mukana menivät myös parhaat kylvökelit. Ruista tullaan kuitenkin vielä jonkin verran kylvämään ja todennäköisesti enemmän kuin viime vuonna. Osa tulee kuitenkin siirtymään syysvehnään. 

Pohjois-Karjalassa puinnit ovat edistyneet huonosti ja enää kasvukausi ei ole tavanomaisesta aikataulusta edellä. Laatutappioita tulee asiantuntijoiden arvioiden mukaan aiheutumaan, mutta määrä ja laajuus jäävät vielä nähtäväksi. Syysviljojen, lähinnä rukiin, kylvöala tulee oletettavasti pienenemään viime vuodesta. Kylvöjen määrä ratkeaa tulevien viikkojen aikana.

Kanta-Hämeessäkin vietettiin viime viikolla pääosin taukoa puinneista sateiden vuoksi. Varsinaisia laatutappioita ei ole vielä havaittu, mutta puintikosteuksien on kerrottu olevan korkeita jopa 20-25 prosenttia. Kiinnostusta syysviljoihin alueella löytyy, mutta ainakaan vielä varsinaiseen pinta-alan kasvuun se ei ole heijastunut. Syysöljykasvien viljelyintoa voi asiantuntijoiden mukaan laskea vaikea kasvukausi.

Päijät-Hämeessä puinnit ovat vielä tavanomaisessa aikataulussa, mutta sateet sotkevat etenemistä. Luultavasti myös syyskylvöala tulee alueella vähenemään, laatutappioista sen sijaan ei ole vielä tietoa. Pirkanmaalta raportoidaan puintien edenneen jonkin verran viikonloppuna eikä laatutappioita uskota vielä juurikaan muodostuneen. Syyskylvöalan arvioidaan tässä vaiheessa hieman nousevan viime vuotisesta.

Tilanne 220816

VYR seuraa tuttuun tapaan puintien etenemistä eri puolilla Suomea. Tämä epävirallinen seuranta toteutetaan kootun asiantuntijaraadin voimin. Raatilaisilta kysellään arvioita puintien etenemisestä kunkin viikon alussa ja niiden pohjalta kirjoitettu uutisjuttu julkaistaan VYR sivuilla keskiviikkoisin. Raatilaisina on mm. keskusliikkeiden, viljakaupan ja tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajia sekä viljelijöitä.