UUTISIA VILJAKETJUSTA

Puimurit seisovat koko maassa

Katri Ala-Kleemola (katri.ala-kleemola a vyr.fi), 17.8.2016

Puinnit lähtivät käyntiin lähes koko maassa elokuun alkupuolella. Viime viikolla puimureita ei pelloilla ole juurikaan näkynyt, sillä säätila on ollut sateinen suuressa osassa maata.

Viimeksi VYR:n puintiseurannassa asiantuntijat arvioivat sato-odotukset monilla alueilla ainakin tavanomaisiksi, mutta tällä viikolla esille nousee epävarmuus tulevan viljasadon laadusta. Varmaksi ei laadusta voida tietenkään vielä sanoa, mutta runsaat vesimäärät huolestuttavat. 

Varsinais-Suomessa on yritetty saada puinteja eteenpäin aina sadekuurojen välissä ja osassa aluetta sadonkorjuutyöt ovat täysin jumissa. Asiantuntijoiden mukaan harvoiksi jääneet syysviljakasvustot ovat valmistuneet epätasaisesti, mutta alustavien arvioiden mukaan ainakin sakoluvut näyttäisivät olevan kohdillaan.

Uudellamaalla syysviljojen puinnit pääsivät vauhtiin viime viikon alkupuolella, mutta loppuviikosta sateet saapuivat kiusaamaan sadonkorjuun etenemistä.  Sääennusteet näyttävät ainakin tällä hetkellä epävakaisilta ja puimatta olevien syysviljojen laatutilanne alkaa vaikuttaa huolestuttavalta. Asiantuntijoiden arvioiden mukaan kuitenkin tähän mennessä korjatut syysvehnät vaikuttaisivat olevan laadultaan leipäviljaa ja rukiilla hehtopainot ovat olleet hyviä. Rukiin sakoluvun kanssa voi tulla vielä ongelmia.  Odotukset sadon määrän ja laadun suhteen voivat vaihtua kuitenkin nopeasti, mikäli saadaan runsaista sateita. 

Pohjois-Pohjanmaalla sateet ovat hidastaneet puintien etenemistä, sillä pelloilla on ollut kantavuusongelmia. Ainakin rannikkoseudulla vettä on kerrottu tulleen runsaasti ja se on myös jäänyt pelloille seisomaan. Ensimmäiset puidut ohrat ovat vaikuttaneet laadultaan hyviltä, mutta sateiden jatkuessa laatu tulee heikkenemään. Alueen pohjoisissa osissa kasvustot vaikuttavat vielä hyviltä eikä merkittävää lakoontumista ole vielä havaittu. Etelämpänä kasvustoja kiusasivat sateet jo keväällä ja kesän aikana. 

Etelä-Pohjanmaallakaan eivät puinnit viime viikolla edenneet sateisuuden vuoksi. Ensimmäiset monitahoiset ohrat ovat vaikuttaneet ainakin hehtopainoltaan hyviltä, mutta laajempia analyyseja ei vielä ole ehditty tehdä. Alueella on satanut vettä pitkin kesää ja elokuun keskimääräinen sademäärä ylittyi jo viikossa. Märkyyden vuoksi pelloilla on kantavuusongelmia ja kasvustot lakoontuvat. Asiantuntijoiden mukaan enää kesäinen helle ja hyvä tuuli pelastaisivat täydeltä katastrofilta.  

Pohjanmaalla puimurit seisovat koko viime viikon, sillä sateita saatiin päivittäin. Kuukauden tavanomaiset sademäärät on ylitetty monin paikoin ja etenkin Vaasan seudulla tilanne on erityisen hankala. Asiantuntijat kertovat veden seisovan pelloilla, mikä tekee puinnit mahdottomaksi. Alueella osa sadosta on menetetty jo pelkästään kesällä tulleiden sateiden vuoksi. Rukiin ja syysvehnän laatu on oletettavasti kärsinyt runsaista sateista, tappioita on odotettavissa laadullisesti ja määrällisesti myös ohralla ja kauralla.

Keski-Suomessa on ollut joka päivä sateista ja puinnit eivät juurikaan edistyneet viime viikolla. Pääsääntöisesti alueella vielä odotellaan laajamittaisempaa sadonkorjuun aloitusta. Sääolosuhteet ovat asiantuntijoiden mukaan sellaiset, ettei huippulaatuista satoa välttämättä ole tänä vuonna tulossa. 

Päijät-Hämeessä puinnit etenevät huonosti, eikä juuri mitään ole saatu viime viikolla korjattua pois pelloilta. Asiantuntijoiden mukaan ongelmia on tilauksessa niin sadon määrän kuin laadunkin suhteen, jos sateet jatkuvat viime viikon malliin.  

Satakunnassa puinnit eivät juurikaan ole viime viikolla edenneet sateista johtuen, mutta viljakasvustotkaan eivät ole vielä valmiita kuin paikoin. Asiantuntijoiden ensimmäiset varovaiset arviot viljasadon laadun suhteen ovat toistaiseksi vielä positiivisia. 

Pohjois-Savossapuintisesonki on juuri alkamassa, mutta sateet ovat keskeyttäneet sadonkorjuutyöt. Sääennusteet lupaavat loppuviikolle lämpimämpää, mutta epävakaisuus jatkuu. Satoedellytykset ovat alueella kuitenkin edelleen hyvät. Puintikaudesta ennustetaan kiireistä, sillä kasvustojen on kerrottu valmistuvan nyt yhtä aikaa. Ylä-Savon puolella laajamittaiset puintityöt alkanevat kahden viikon sisällä, jos kelit vain antavat myöden. Tähän mennessä pääosin on puitu vain ohraa, mutta sateet keskeyttivät nämäkin puintityöt. 

Etelä-Karjalassa sateita on tullut lähes joka päivä ja kuurojen välissä on vain yksittäisiä kuormia saatu korjattua. Alustavien arvioiden perusteella viljasadon määrä näyttäisi olevan keskinkertainen ja laatu ainakin toistaiseksi hyvä. Runsaat sateet aiheuttavat kuitenkin laaturiskiä valmistuneille kasvustoille ja viljat alkavat hiljalleen lakoontua.  Pohjois-Karjalassa alkuviikolla nautittiin hyvästä puintikelistä, mutta keskiviikosta alkaen sateet sotkivat hyvin alkaneen sadonkorjuusesongin. Viljasadon laatua eivät asiantuntijat osaa vielä tässä vaiheessa arvioida. 

Tilanne 150816

VYR seuraa tuttuun tapaan puintien etenemistä eri puolilla Suomea. Tämä epävirallinen seuranta toteutetaan kootun asiantuntijaraadin voimin. Raatilaisilta kysellään arvioita puintien etenemisestä kunkin viikon alussa ja niiden pohjalta kirjoitettu uutisjuttu julkaistaan VYR sivuilla keskiviikkoisin. Raatilaisina on mm. keskusliikkeiden, viljakaupan ja tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajia sekä viljelijöitä.