UUTISIA VILJAKETJUSTA

Viljamarkkinakatsaus: EU:n markkinat

Katri Ala-Kleemola (katri.ala-kleemola a vyr.fi), 23.6.2016

Katsaus EU:n satonäkymiin ja hintakehitykseen kuluneella markkinointikaudella. Tuoreita uutisia myös satoennusteista.

Arvioita EU:n viljasadoista

Tällä hetkellä sekä ranskalaisen analyytikkofirma Strategie Grainsin että EU komission ennusteet EU-maiden vehnän ja ohran tuotannosta ovat melko lähellä toisiaan. Analyytikot ennustivat viime viikolla Ranskan ja Saksan tuotantomäärien olevan aiempaa arviota pienemmät, mutta arvio EU:n kokonaistuotannosta pysytteli kuitenkin aiemman ennusteen tasolla. Ennustetta ylläpitää eteläisten EU-maiden korkeat sato-odotukset. 

  • EU komission virallinen viljatasearvio tästä

Kasvukausikuulumisia 

Euroopan komission laatima kasvustoseuranta (MARS-raportti) kertoo, että rankat sateet touko-kesäkuun lopulla ovat vaikuttaneet kasvustojen kehittymiseen läntisessä Euroopassa. Eniten vehnäkasvustot ovat kärsineet Ranskassa, missä sateet osuivat juuri jyvän täyttymisvaiheeseen. Lievempiä vaurioita koettiin Saksassa, sillä vehnäkasvustot olivat vasta kukkimisvaiheessa sateiden esiintyessä. Märät olosuhteet ylläpitävät tautipainetta kasvustoissa. Viime viikolla Strategie Grainsin analyytikot uumoilivat laatuongelmien voivan haitata EU:n vehnän vientiä tulevalla markkinointikaudella.

Sen sijaan Euroopan itäosissa, etenkin Puolassa, kasvustoja vaivaa kuivuus. Kasvustot ovat saaneet merkittävästi vähemmän vettä kuin normaalisti ja kasvustot uhkaavat näivettyä, mikäli vettä ei pian sada. Hyvä kasvuolosuhteet vallitsevat Romaniassa, Unkarissa, Portugalissa ja Espanjassa, missä puinnit ovat jo alkaneet. 

Kuva alueista, joilla normaalista poikkeavat sääolot vaikuttavat kasvustoihin 

Lähde: EU komissio/JRC

Keskisato-odotuksia alennettu

Komissio alensi ennustetta EU-maiden keskisadoista vehnän ja syyskylvöisen ohran osalta. Vehnän keskisadon on ennustettu olevan 6,07 tn/ha, mikä on kuitenkin 4 % korkeampi kuin viiden vuoden keskiarvo. Kevätohralla tämän hetkinen keskisatoennuste on 4,3 tn/ha.

Öljykasveista raportin mukaan sopii odotella 3,24 tn/ha keskisatoja. Ennustetta alennettiin merkittävästi (-2 %) tässä kuussa johtuen heikoista kasvuolosuhteista Ranskassa, Saksassa ja Puolassa.  

Hintakehitys EU:n vientimarkkinoilla

Pääasiassa hintakehitys on kuluneen markkinointikauden aikana ollut laskusuunnassa EU:n kahdessa vientisatamassa (Roeun ja Hampuri) sekä vehnän että ohran osalta. Hintoja ovat viime viikkoina tukeneet jonkin verran uutiset Ranskan ja Saksan heikoista kasvuolosuhteista ja märkyyden aiheuttamasta tautipaineesta.

Futuurinoteerausten kehitys 2015/16

Lähimmän myllyvehnän futuurinoteeraus Pariisin pörssissä (NYSE Euronext) lähti lupaavaan nousuun toukokuun puolivälissä ja oli korkeimmillaan kesäkuun alussa 171,75 €/tn. Viime viikon perjantaina pörssin sulkeutuessa syyskuu-16 hintanoteeraus oli 162,5 €/tn.

Maaliskuun noteeraus oli sulkeutuessaan 144,5 €/tn ja toukokuun puolestaan 146,75 €/tn. 


Lähin rapsin futuurinoteeraus oli pörssissä nousujohteinen huhtikuun alkupuolelta saakka, kunnes lähti nopeaan laskuun kesäkuun alusta alkaen. Kevätpuolen korkeimillaan noteeraus käväisi kesäkuun alussa 382 €/tn, mutta laski viime viikon perjantaina pörssin sulkeutuessa tasolle 364 €/tn.

Helmikuun noteeraus oli sulkeutuessaan 360 €/tn ja toukokuun puolestaan 367 €/tn.