UUTISIA VILJAKETJUSTA

Vehnätase maailmalla pysyy raskaana

Katri Ala-Kleemola (katri.ala-kleemola a vyr.fi), 13.6.2016

Yhdysvaltojen maatalousministeriö (USDA) julkaisi viime perjantaina kuukausittaisen raporttinsa maataloustuotteiden kysynnästä ja tarjonnasta (WASDE).

Vehnällä tilanne maailmanmarkkinoilla jatkuu raskaana. Kuluvan kauden loppuvarastot on nyt nostettu 243 milj. tonniin, mikä ylitti sijoittajien odotukset pörssimarkkinoilla. Varastotilanne pysyy raskaana myös tulevalla kaudella, sillä loppuvarastojen ennuste on nyt 258 milj. tonnia. Raportin ennusteet ajoivat vehnän hinnat laskuun Chicagon pörssissä. 

Soijapavulla sen sijaan ei raskas tasetilanne painosta. Kuluvan markkinointikauden varastoennuste oli ennakoitua pienempi, yhteensä 72 milj. tonnia. Seuraavan kauden tilanne näyttäisi vieläkin kevyemmältä, sillä elokuun 2017 päätteeksi on loppuvarastojen ennustettu olevan 66 milj. tonnia. Lupaavat ennusteet ovat pitäneet soijapavun hinnan nousujohteisena pörssimarkkinoilla. 

Maissilla tilanne pysyy tasaisempana. Maailman maissivarastot on ennustettu tulevan kauden päätteeksi suurin piirtein samoille tasoille kuin tälläkin kaudella, ollen noin 206 milj. tonnin kieppeillä. USDA laski tässä kuussa Brasilian tuotantoennustetta kuluvalle kaudelle. Suuren maissin tuottajamaan satonäkymiä verottaa kasvukaudella pitkään kuivuudesta kärsinyt toinen maissisato (safrinha).