UUTISIA VILJAKETJUSTA

Viikonlopun sateet hiljensivät peltokiireet hetkeksi

Katri Ala-Kleemola (katri.ala-kleemola a vyr.fi), 18.5.2016

Viime viikolla kylvöolosuhteet olivat suuressa osassa maata ihanteelliset. Viikonlopun sateet katkaisivat peltokiireet, mutta töihin päästäneen takaisin taas viimeistään loppuviikosta.

Kylvöuutinen 3 pääkuva

Sää oli viime viikolla koko maassa loistava ja kylvöt edistyivät vauhdilla. Viikonloppuna alkoivat sateet ja kylvöt seisahtuivat hetkeksi. Eniten sateita saatiin maan länsiosissa ja tällä viikolla joudutaan vielä odottelemaan peltojen kuivumista mahdollisesti jopa loppuviikolle asti.  Pienestä kylvötöiden keskeytyksestä huolimatta on aikataulu tällä hetkellä vähintäänkin tavanomainen.

Ajankohtaisina kirvat ja syysviljojen ruiskutukset

Viime viikolla päähuomio keskittyi kylvötöiden eteenpäinviemiseen, mutta nyt syysviljojen ruiskutukset alkavat olla hyvinkin ajankohtaisia. Suuressa osassa maata ruiskutuksia ollaan vasta aloittelemassa, mutta viime viikon lämpimän jakson vuoksi alkaa rikkakasvien torjunnalla olla jo kiire. Myös härkäpavulla rikkojen torjunta on aiheellista aloittaa, jotta sen ehtii tehdä vielä ennen taimettumista.

Tällä hetkellä koko maassa varaudutaan kirvariskiin. Luonnonvarakeskus tiedotti maanantaina, miten hyönteisiä on tullut ilmavirtausten mukana kaukokulkeumana runsaasti viikonlopun aikana. Mukana on voinut tulla myös tuomikirvaa, joten kirvojen tarkkailu taimettuvissa kevätviljakasvustoissa on tarpeen. 

Kylvöpelloille palaillaan viimeistään loppuviikosta

Etelä-Pohjanmaalla viikonlopun sateista johtuen on mahdollista, ettei pelloilla tapahdu tällä viikolla juurikaan mitään. Kylvöt ovat kuitenkin edenneet joutuisasti ja ohrastakin jo noin puolet on kylvettynä. Ensimmäiset oraat ovat jo tulleet esille ja ne näyttäisivät tasaisilta. Syysviljoja on jouduttu rikkomaan alueella runsaasti. Keski-Pohjanmaalla kylvöjä jatkettaneen loppuviikosta ohralla, sillä sääennuste on ainakin toistaiseksi näyttänyt poutaiselta. Myös Pohjois-Pohjanmaalla aloitellaan ohran kylvöjä ja lietelantaa levitetään parhaillaan. Onkin todennäköistä, että tänä vuonna levitettävää on normaalia enemmän johtuen viime syksyn vaikeista olosuhteista.

Satakunnassa vettä tuli viikonloppuna paikoitellen runsaasti ja kylvöjä päästään jatkamaan toivottavasti loppuviikolla. Ensimmäisiä oraita ei ole alueella vielä silmiin osunut. Uudellamaalla sen sijaan suurin osa viljoista on jo kylvetty ja maahan on vielä laittamatta erikoiskasveja ja rypsiä. Lauantaina saapuneet sateet olivat savisten maiden pelastus, sillä maa oli kuivannut jo liikaa. Ensimmäiset oraat ovat tulleet pintaan ja härkäpapukin tullee pinnalle piakkoin. Aikaisin märille lohkoille kylvetyt oraat voivat jäädä epätasaisiksi, mutta niistä on vielä liian aikaista sanoa. Itä-Uudenmaan ja Kymenlaakson puolella ei ensimmäisiä oraita ole vielä nähty. Asiantuntijat uskovat, että kylvöt saadaan valmiiksi alueella tällä viikolla, jos sääolot vain sallivat. 

Varsinais-Suomessa viikonlopun sade tuli tarpeeseen, sillä pellot olivat jo liian kuivahtaneita. Paikoitellen sateita tuli kuitenkin hyvin runsaasti (jopa yli 40 mm) ja vettä on jäänyt pelloille makaamaan. Kuorettumisen riski on olemassa ja kylvöjen eteneminen voi hidastua nyt kuluvalla viikolla. Sateista huolimatta asiantuntijoiden mukaan on todennäköistä, että ainakin Salon seudulla kylvöt saataisiin tällä viikolla valmiiksi. Ensimmäiset oraat ovat tulleet pintaan ja ne näyttävät tasaisilta, sen sijaan huhtikuussa lupaavan näköisiä syysviljoja on jouduttu rikkomaan nyt paljon. Todennäköistä onkin, että tästä johtuen tulee öljykasviala lisääntymään ennakoidusta.

Keski-Suomessa kylvöt ovat pääosin jo puolivälin paremmalla puolella viljoilla ja seuraavaksi lähtevät rypsit maahan. Sateet jäivät viikonloppuna leppoisiksi, joten oletettavasti kylvöjä päästään tekemään rivakasti tälläkin viikolla. Päijät-Hämeessä viljoista on valtaosa jo kylvetty, vuoroaan odottelevat vielä kumina ja luonnonhoitopellot. Kanta-Hämeen seudulla suurin osa kylvöistä ehdittiin saada valmiiksi jo ennen viikonlopun sateita. Oraat ovat jo tulleet esille ja rikkakasveja näkyy paljon, torjunta-aika alkaa olla käsillä. 

Ylä-Savossa syysviljojen ruiskutuksia vasta aloitellaan, mutta niillä on jo kiire. Vaikka viikonloppuna sateet hiukan hidastivat kylvötöiden etenemistä, on kokonaisuudessaan kevät edennyt hyvin aikataulussa. Pohjois-Savossa ohran kylvöjä käynnistellään ja loppuviikosta pitäisi päästä takaisin pelloille. Ensimmäiset kasvustot ovat tulossa oraalle ja suotuisten säiden ansiosta kylvötyöt etenevät suunnitellusti.

Kylvöseuranta 3 uutinen

Vilja-alan yhteistyöryhmä seuraa kevätkylvöjen etenemistä myös tänä keväänä. Tämä epävirallinen seuranta on toteutettu sitä varten kootun asiantuntijaraadin avulla. Raatilaisilta kysellään arvioita kylvöjen etenemisestä kunkin viikon alussa ja niiden pohjalta kirjoitettu uutisjuttu julkaistaan VYR sivuilla keskiviikkoisin. Raatilaisina on mm. viljakaupan sekä tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajia.

Uutisen kuva: Mika Lehtinen