UUTISIA VILJAKETJUSTA

Kylvökausi on korkattu

Katri Popov (katri.popov a vyr.fi), 11.5.2016

Viime viikolla VYR:n kylvöseurantaan kirjoitettiin toiveikkaana kylvöjen alkamisesta äitienpäiväviikonloppuna. Asiantuntijoita pyydettiin jälleen maanantaina arvioimaan alueensa kylvöjen etenemistä.

Kylvöuutinen

Pellot kuivuvat ja kiirettä pitää

Aurinko on hellinyt peltomaita koko maassa kuluneella viikolla. Lämmin sää ja tuuli ovat olleet omiaan kuivattamaan peltoja ja kylvötöitä ajatellen olosuhteet ovat olleet optimaalisia koko maassa viimeiset päivät. Kylvöt ovat pääosin normaalissa aikataulussa, Etelä-Karjalan ja Savon seudulla ollaan jopa muutamia päiviä normaalia aikataulua edellä.

Routa on tehnyt talvella tehtävänsä ja maat ovat olleet hyvin muokkautuvia. Kevyet maat ovat kuivuneet nopeasti, raskaammilla maalajeilla pellot ovat vielä märkiä ja pellolle kannattaakin mennä vasta kantokyvyn salliessa. Myös sänkipellot ovat kuivuneet suorakylvöä ajatellen jopa hitaanlaisesti ja jonkin verran on jouduttu tekemään kylvösuunnitelmiin lohkojen vaihtoa epätasaisen kuivumisen vuoksi.

Loppuviikolle luvassa sadetta

Kylvönsä päätökseen saaneet viljelijät ovat jo laittaneet sormensa ristiin ja toivovat kohtuullista sadetta itämisolosuhteita parantamaan. Vesi ei tekisi pahaa myöskään Savon seudulle, missä maassa on vielä paikoitellen routaa ja lämmin sade tasaisi kosteutta mukavasti. Pohjanmaalla odotellaan pientä kosteutta myös syyskasvustoille, jotka kärsivät vedenpuutteesta.

Jännitettävää ja kiirettä pitääkin kylvöpelloilla tällä viikolla, sillä viikonlopulle on ennustettu sateita koko maahan. Runsaat sateet voivat aiheuttaa kuorettumista muokatuille lohkoille ja vesiongelmia etenkin alaville maille. Toisaalta pitkään aurinkoisena jatkunut lämmin sää voi kuivattaa muokattuja maita liiaksikin eivätkä kasvuolosuhteet enää ole parhaat mahdolliset.

Syyskasvustot pääosin lannoitettu, maksuvalmius heijastui hankintoihin

Pohjanmaalla ja Varsinais-Suomessa on jouduttu rikkomaan syyskasvustoja, etenkin vehnää ja ohria. Syyskasvien kevätlannoituksia tehdään vielä Keski-Suomessa, Savon seudulla ja osassa Pohjanmaata, muualla maassa lannoitukset on pääosin saatu jo tehtyä. Seuraavaksi tehtävälistalla ovat nurmien lannoitukset ja syyskasvustojen ruiskutukset. Jonkin verran on kerrottu apulantarakeiden liukenemisen kanssa olevan ongelmia kuivasta kelistä johtuen.

Viljelijöiden tiukka maksuvalmiustilanne on omalta osaltaan heijastunut kevättöissä. Panoshankintoja on jätetty viime tippaan ja osa viljelijöistä on joutunut odottelemaan tilauksia myöhäisten tilausten vuoksi. Myös siementen saatavuuden on kerrottu askarruttavan, osa lajikkeista on jo myyty loppuun.

Kylvöt etenevät nyt vauhdilla

Asiantuntijoiden arviot kylvöjen etenemisestä perustuvat tilanteeseen maanantaina. Hyvä pitää mielessä, että näillä keleillä päivässä ja toisessa tapahtuu jo paljon. Viikon päästä kylvötilanteen etenemisen suhteen ollaan paljon viisaampia.

kylvöseuranta 2 taulukko


Taulukkoa tarkasteltaessa on muistettava myös alueiden sisäinen vaihtelu, esim. Varsinais-Suomen alueella arviot liikkuivat sijainnista riippuen 10–15 % ja 50–75 % välillä.

Aiemmat uutisjutut: 4.5.2016 - Kohta pääsee kylvämään

Vilja-alan yhteistyöryhmä seuraa kevätkylvöjen etenemistä myös tänä keväänä. Tämä epävirallinen seuranta on toteutettu sitä varten kootun asiantuntijaraadin avulla. Raatilaisilta kysellään arvioita kylvöjen etenemisestä kunkin viikon alussa ja niiden pohjalta kirjoitettu uutisjuttu julkaistaan VYR sivuilla keskiviikkoisin. Raatilaisina on mm. viljakaupan sekä tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajia.

Uutisen kuva: Niko Ranta