UUTISIA VILJAKETJUSTA

Kohta pääsee kylvämään

Katri Popov (katri.popov a vyr.fi), 4.5.2016

Vilja-alan yhteistyöryhmä seuraa tänäkin keväänä kylvöjen edistymistä eri puolilla Suomea asiantuntijaraadin avustuksella ja seuranta starttaa tämän jutun myötä. Asiantuntijaraatilaisten arvion mukaan kylvöt pääsevät aluilleen Äitienpäivän tienoilla.

rapsi kylvöuutinen 1

Äitienpäiväksi luvassa kylvökiireitä

Eri puolilla Suomea on jo ensimmäisiä kylvökoneita nähty pelloilla, mutta suuremmassa mittakaavassa arvioidaan kylvöjen alkavan vasta loppuviikolla. Kylvöjen aloitus näyttäisi siis ainakin toistaiseksi olevan koko maassa normaalissa aikataulussa. Syyskasvustoja on jo lannoitettu ja kevätmuokkaustöitä aloitettu ainakin eteläisissä osissa maata.

Märille pelloille ei kuitenkaan kannata lähteä liian aikaisin töihin, sillä ennusteiden mukaan poutaa olisi luvassa vielä ensi viikollakin. Sään jatkuessa suosiollisena pitävät toukotyöt kiireisenä tulevana viikonloppuna.  

Syyskasvustot pääosin hyviä

Suuressa osassa maata syyskasvustojen on raportoitu talvehtineen hyvin. Varsinais-Suomessa ja eri puolilla Pohjanmaata syyskasvustojen on arvioitu talvehtineen heikosti ja paikoitellen jopa erittäin huonosti. Eniten talvi verotti syysöljykasveja ja -ohraa, rukiit ja vehnät ovat selvinneet kohtuullisemmin. On hyvin todennäköistä, että kasvustoja joudutaan tänä keväänä rikkomaan ja kylvämään uudelleen.

Syyskasvustojen kohtaloksi koituivat tänä vuonna tammikuun kovat pakkaset, lumettomat pellot ja heikko vesitalous.  Oman haasteensa talvehtimiselle toi myös myöhäinen kylvöaikataulu menneenä syksynä.

Viljan hinnat mietityttävät

Viime syksyn hankala ja pitkäksi venynyt puintikausi verotti koko maassa yleisesti syyskasvustojen kylvöalaa, arvioivat asiantuntijat. Ainoastaan Varsinais-Suomen alueella syyskasveja on arvioitu olevan tänä vuonna aiempaa enemmän.

Asiantuntijoiden mukaan viljojen heikot hintasuhteet ovat heijastuneet kylvösuunnitelmiin ja havaittavissa on ollut kasvaa kiinnostusta erilaisia erikoiskasveja kohtaan. Viljelysuunnitelmissa suosiotaan ovat jonkin verran lisänneet myös viherlannoitusnurmet.

Vilja-alan yhteistyöryhmä seuraa kevätkylvöjen etenemistä myös tänä keväänä. Tämä epävirallinen seuranta on toteutettu sitä varten kootun asiantuntijaraadin avulla. Raatilaisilta kysellään arvioita kylvöjen etenemisestä kunkin viikon alussa ja niiden pohjalta kirjoitettu uutisjuttu julkaistaan VYR sivuilla keskiviikkoisin. Raatilaisina on mm. viljakaupan sekä tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajia.