UUTISIA VILJAKETJUSTA

Viljelijän vieraskynä, osa 3/3

Katri Popov (katri.popov a vyr.fi), 26.4.2016

Viljelijätyöryhmä kokoontui pääsiäisen jälkeen viljaketjun muiden toimijoiden kanssa yhteiseen työpajaan. Viljelijän vieraskynä on juttusarja, jossa viljelijät kertovat omin sanoin työpajan herättämistä ajatuksista.

Muutosta ilmassa

VYR:n työpajassa puhuttiin, että kannattavat tilat ovat ne, joilla on korkeat satotasot. Monenlaisesta kehityksestä huolimatta keskisadot eivät ole nousseet odotetulla tavalla Suomessa. Keinoja olisi monia, millä satotasot saataisiin nousemaan. Huomiota tulisi kiinnittää maan kasvukuntoon, viljelykiertoon, lajikevalintaan, oikeanlaiseen ravinteiden tarjontaan ym. eli missä mättää?  

Tuntuu kuin viljelijäjoukko olisi jakaantunut kahtia: niihin, jotka tekevät vuodesta toiseen samalla tavalla ja niihin, jotka ovat uuden tiedon kärkipäässä

Itse olen ollut aktiivisena maanviljelijänä noin neljä vuotta ja koko tänä aikana olen melko aktiivisesti osallistunut erilaisiin koulutuksiin. Itse näen, että olen vasta alkutaipaleella opiskeluissa, mutta opin joka vuosi lisää ja eihän tähänkään ammattiin koskaan valmis ole.

Olen huomannut, että usein koulutuksissa käyvät samat henkilöt ja tuntuu kuin viljelijäjoukko olisi jakaantunut kahtia: niihin, jotka tekevät vuodesta toiseen samalla tavalla ja niihin, jotka ovat uuden tiedon kärkipäässä. Eli olisiko tässä Suomen maatalouden pelastus? Pitäisikö maanviljelijän kouluttautua enemmän? 

Maatalouden kehityksestä ei kannata jäädä jälkeen

Olen monta kertaa koulutuksien jälkeen kuullut toteaman, että taas opittiin uutta. Sama lause kuuluu sekä juuri alkaneen, että pitkään tässä ammatissa toimineen suusta. Ei ole ihme että satotasot eivät nouse, jos ei tiedä miten nykyisillä määräyksillä ja tavoilla saadaan iso ja laadukas sato.

Itse näen, että nykyinen maatalous kehittyy nyt kovaa vauhtia ja uskon, että kehityksestä ei kannata jäädä jälkeen. Nykyiseltä maanviljelijältä vaaditaan jo paljon tietoa ja taitoa, mutta tulevaisuudessa tullaan vatimaan vielä enemmän. Esimerkiksi viljan myynnin luulisi olevan helppoa, sen kun soittaa ostajalle ja myy.

Erilaiset viljelysopimukset tulevat yleistymään ja monen vuoden kiinteät sopimukset voisivat olla yksi malli

Mikäli kuitenkin haluaa minimoida riskejä sekä tehdä kannattavaa liiketoimintaa, tulee markkinoita seurata ja suunnitella tilalle myyntistrategia. Uskon myös, että tarvitsemme enemmän yhteistyötä teollisuuden kanssa. Myös erilaiset viljelysopimukset tulevat yleistymään ja monen vuoden kiinteät sopimukset voisivat olla yksi malli.

Tässä oppimisessa riittää työsarkaa. Vaikka nyt ajat ovat kovat, niin kevätaurinko alkaa jo lämmittää, pellot kuivuvat kylvökuntoon ja sehän tuo aina mukavaa tunnetta rintaan.

Tekstin takana

Patrick Nyström

Nyström Patrick

Kirjoittaja katsoo maataloussektoria myös kauppatieteilijän silmin ja on kiinnostunut erityisesti viljamarkkinoiden toiminnasta.

Viljelijän vieraskynä on juttusarja

Juttusarjassa viljelijät kertovat omia ajatuksiaan ja näkemyksiään työryhmän ensimmäisestä työpajasta. Työpajaan osallistuivat viljelijätyöryhmäläisten lisäksi myös sektorin muut toimijat. Päivän aikana käytiin läpi viljatilojen kannattavuutta, viljamarkkinoiden toimintaa ja kartoitettiin uusia mahdollisuuksia viljaketjun kehittämiseksi.

VYR:n viljelijätyöryhmään kuuluu noin tusinan verran viljelijöitä eri puolelta Suomea. He ovat kiinnostuneita kehittämään tilansa kannattavuutta, omaa osaamistaan ja koko viljaketjua yhdessä muiden sektorin toimijoiden kanssa. Työryhmä perustettiin maaliskuussa 2016 ja se on luonteva osa VYR:n toimintaa, joka tähtää koko viljaketjun toimintaedellytysten kehittämiseen.

Viljelijätyöryhmä pyrkii erityisesti löytämään uusia tapoja ja keinoja viljaketjun kehittämiseksi nyt ja tulevaisuudessa. Samalla työryhmäläiset saavat lisätietoa oman tilansa kannattavuudesta ja siihen vaikuttavista tekijöistä. Työtä tehdään yhdessä VYR:n muun jäsenistön kanssa, joka koostuu viljaketjun toimijoista aina panossektorista jatkojalostajiin saakka.

Viljelijätyöryhmä tuo arvokkaan lisän VYR:n toimintaan ja mahdollistaa entistä paremmin viljelijöiden näkemysten, kehitysehdotusten ja uusien ajatuksien huomioimisen. Työryhmän lisäksi VYR:ssä on myös neljä muuta työryhmäkokoonpanoa (viljamarkkina-, luomu-, turvallisuus- ja viljelynkehittämistyöryhmät), jotka koostuvat VYR:n jäsenistön asiantuntijoista.

Viljelijätyöryhmässä tavoitellaan avoimen keskustelun avulla oman viljelytoiminnan kehittämistä ja työryhmän jäsenet jakavat myös julkisuudessa omia kokemuksiaan sekä hyväksi havaitsemiaan toimintatapoja. Viljelijätyöryhmän toimintaa kannattaa seurata VYR:n kotisivuilla Uutisia-palstan kautta. www.vyr.fi