UUTISIA VILJAKETJUSTA

Tuleva kasvukausi hyvällä alulla Euroopassa

Katri Popov (katri.popov a vyr.fi), 28.4.2016

Satonäkymät näyttävät Euroopassa pääosin hyviltä, kertoo alkuviikolla ilmestynyt Komission raportti. Huolet kohdistuvat pääosin Puolaan ja Ukrainaan, missä epäedullinen talvi aiheutti jonkin verran stressiä syyskasvustoille.

Satonäkymät yli keskiarvojen

Suuressa osassa Eurooppaa sää on suosinut syyskasvustojen kasvua ja kevätkylvöjen etenemistä. Huhtikuun ennuste EU-28 maiden keskisadoista heijastelee hyviä kasvuolosuhteita ja on kaikilla viljoilla yli viiden vuoden keskiarvon.

Tällä hetkellä ennuste (suluissa muutos verrattuna viiden vuoden keskiarvoon) vehnälle on 6,11 tn/ha (+4,9 %), ohralle 4,94 tn/ha (+4,6 %), rukiille 3,9 tn/ha (+3,8 %) ja maissille 7,06 tn/ha (+2,7 %). Lue lisää

Kuivuutta etenkin Puolassa ja Ukrainassa

Maalis-huhtikuun aikana tavanomaista lämpimämpää on ollut Euroopan itäosissa ja normaaleista lämpötiloista on saatu nauttia Saksa-UK-Ranska ja Länsi-Espanja – akselilla.

Sademäärät ovat olleet Euroopassa jonkin verran keskiarvojen yläpuolella, mutta paikoitellen on kärsitty merkittävästä veden puutteesta. Etenkin Puolassa ja Ukrainassa sadetta on saatu vähäisenlaisesti, mistä on ollut haittaa jo valmiiksi talven koettelemille syyskasvustoille.  

EU komission laatima arvio epätavallisista sääolosuhteista Euroopassa (Kuva: EU komissio/JRC)

Kylvöt etenevät pääosin hyvin 

Ohran kevätkylvöt on jo saatu pakettiin Etelä-Euroopassa ja Iso-Britanniassa. Kylvöt ovat edenneet mallikkaasti myös Keski-Euroopan maissa ja Tanskassa. Huhtikuun loppupuolelle mennessä on kevätohraa on laitettu maahan jo Baltian alueella ja kohtuullisten sateiden saattelemana kylvöt ovat edenneetkin kohtuullisesti.

Ranskassa syksyllä kylvetyt kasvustot ovat hyvin kehittyneitä ja keskisatojen arvioidaan olevan pitkän aikavälin keskiarvojen yläpuolella, mutta kuitenkin alle viimevuotisen tason. Viimeaikoina sateet ovat häirinneet kylvöjen etenemistä. Hyviä satoja odotellaan myös Saksassa, missä kylvöjen on kerrottu etenevän normaalin aikataulun puitteissa.  

Mustanmeren alueella syyskasvustoja koeteltiin

Ukrainassa syyskylvöjä tehtiin kuivissa olosuhteissa ja tammikuun pakkaset aiheuttivat jonkin verran talvituhoja. Kylvöpinta-aloihin on tulossa muutoksia, sillä syyskasvustoja on korvattu kevätlajikkeilla. Kevätkylvöjä säät ovat Mustanmeren alueella sen sijaan suosineet.

Venäjällä lämpötilat ovat pysytelleet Euroopan puolisissa osissa alkukeväästä normaalia korkeammalla ja sopivasti sattuneet sateet ovat mahdollistaneet kylvöjen etenemisen hyvällä tahdilla. Syysvehnätkin elpyivät kiitos leudon ja kostean sään.

Tekstin lähde: EU Komissio JRC MARS Bulletin 


Vehnän nykyinen satoennusteVehnän nykyinen satoennusteVehnän nykyinen satoennuste