UUTISIA VILJAKETJUSTA

Teollisuus haluaa lisää luomukauraa

Katri Popov (katri.popov a vyr.fi), 9.3.2016

Luomukauraa käytetään teollisuudessa ylivoimaisesti muita luomuviljoja enemmän, paljastaa TNS Gallup Elintarviketiedon toteuttama luomuviljan yrityskysely.

Luomukauran käyttö teollisuudessa on aivan omaa luokkaansa ja ylittää vuosittain luomurukiin ja -vehnän yhteenlasketun käytön. Vuonna 2015 luomuruista ja vehnää käytettiin teollisuudessa yhteensä 12,2 milj. kg, luomukauraa puolestaan 18,1 milj. kg. Kaikesta teollisuudessa käytetystä luomuviljasta luomukauran osuus oli yli 55 prosenttia. 

Yrityksille teetetty luomuviljakysely paljastaa, miten huima luomukauran kehitys teollisuuden raaka-aineena on viime vuosina ollut. Vuonna 2012 luomukauraa käytettiin 11,5 milj. kg, joten kasvua vuoteen 2015 loppuun mennessä on kertynyt 57 prosenttia. Vilja-alan yhteistyöryhmä VYR:n luomuviljatyöryhmä uskoo, että kehityssuunta pysyy edelleen nousujohteisena.   

Perinteiset leipäviljat, ruis ja vehnä, eivät ole vastaavanlaiseen kehitykseen yltäneet. Vuodesta 2012 vuoteen 2015 luomuvehnän käyttö on tippunut 27 prosenttia, ruis puolestaan on onnistunut kasvattamaan käyttöään 5 prosentin verran.  

”Tällä hetkellä luomukaura on kovassa nosteessa. Kotimainen teollisuus käyttää kaiken saamansa tavaran, mutta lisää tarvittaisiin. Luomukauran kysyntä ulkomailla on niin kovaa, ettei siihen tällä hetkellä pystytä vastaamaan. Nyt kaivataan lisää laadukasta, elintarviketeollisuuteen kelpaavaa luomukauraa” VYR:n luomuviljatyöryhmän puheenjohtaja Kari Meltovaara veti yhteen työryhmän kuulumiset.   

luomukaura

Kuvan lähde: TNS Gallup Elintarviketieto, luomuviljan yrityskysely 2015

Lisätietoja:

Päivi Tähtinen, Vilja-alan yhteistyöryhmä, p. 040 828 6076
Kari Meltovaara, Leipomo Rosten, VYR luomutyöryhmän puheenjohtaja, p. 020 770 2360
Petri Pethman, Suomen Gallup Elintarviketieto, p. 046 851 4310

TNS Gallup Elintarviketieto toteuttaa kaksi kertaa vuodessa luomuviljaa käyttäville yrityksille kyselyn, jolla kartoitetaan teollisuuden käyttämiä luomuviljamääriä. Kysely on maa- ja metsätalousministeriön rahoittama.