UUTISIA VILJAKETJUSTA

Maailman viljamarkkinakatsaus 2/2016

Katri Popov (katri.popov a vyr.fi), 1.3.2016

IGC:n tuoreen ennusteen mukaan maailman viljavarastot ovat kauden 2015/16 päätteeksi runsaimmillaan 29-vuoteen. Verrattuna viime vuoden tilanteeseen olivat öljykasvien ja kasviöljyjen hintaindeksit tammikuussa kumpikin 11 prosenttia alemmalla tasolla, valkuaisrehun indeksi sen sijaan jopa 26 prosenttia.

Viljavarastot pysyttelevät raskaina

FAO nosti helmikuussa ennustettaan vehnän loppuvarastoista tasolle 211 milj. tn (joulukuun arvio 207 milj. tn). Etenkin Argentiinan, Kiinan Venäjän ja Ukrainan varastojen nähdään kasvavan tällä kaudella suurimmilleen 13 vuoteen. Etenkin Kiinan vehnävarastojen uskotaan kasvavan entisestään, sillä Kiinassa on nyt vehnän sijaan suositeltu kulutettavan pois maan runsaita maissivarastoja.

USA:n maatalousministeriö USDA arvioi helmikuun alkupuolella ilmestyneessä kuukausiraportissaan (WASDE) maailman vehnävarastot kauden päättyessä tasolle 239,9 milj. tonnia. Arvioita nostettiin tammikuisesta 6,8 milj. tonnia. Arvion toteutuessa vehnää olisi varastoissa 20 milj. tonnia enemmän kuin viime kauden päätteeksi.

USDA laski myös arviotaan USA:n vehnän vientimääristä kaudella 2015/16. Viennin hidastumisen kerrotaan johtuvan lisääntyneestä kansainvälisestä kilpailusta etenkin Kanadan suunnalta.

FAO kaavaili vehnän kysyntään 2 prosentin kasvua viime vuoteen verrattuna, pääosin johtuen lisääntyneestä rehukäytöstä Venäjällä ja Filippiineillä.

maailman vehnätase

Maissin tuotantonäkymät ennakoitua paremmat

IGC:n tuoreen ennusteen mukaan maailman viljavarastot ovat kauden 2015/16 päätteeksi runsaimmillaan 29-vuoteen. IGC nosti (+10 milj. tn) rehuviljojen ja vehnän varastoennustetta tasolle 465 milj. tonnia.

IGC arvioi maissia olevan kauden päätteeksi varastoissa 206 milj. tn, mikä tarkoittaisi vain 1 prosentin pudotusta viime kauden loppuvarastotilanteeseen. Maissin sadonkorjuu on alkanut Argentiinassa ja Brasiliassa, missä tuotantonäkymät ovat aiemmin odotettua paremmat. 

Maissin loppuvarastojen suuruus pysytteli USDA:n arvioissa 209 milj. tn kieppeillä. Kiinan maissin kulutuksen ennustetaan nyt nousevan, kun valtavia maissivarastoja pyritään kuluttamaan pois. Myös USDA nosti Brasilian ja Argentiinan maissin tuotantomääriä tammikuun arviostaan. Brasiliassa toisen sadon tuotantoalaennustetta nostettiin ja ensimmäinen sato näytti tuottavan hyviä keskisatoja.

Stock-to-use

Katso myös: Taseet taulukkona

Valkuainen matalalla argentiinalaisessa vehnässä

IGC nosti arviotaan suuren vehnämaan Argentiinan vehnän tuotannosta 11,0 milj. tonniin. Viime kaudella Argentiinassa tuotettiin vehnää reilusti enemmän, yhteensä 13,9 milj. tonnia. 

Argentiinassa vehnän puinnit on juuri saatu päätökseen ja IGC:n arvion mukaan hehtaarisadot asettuivat viime vuosien 2,9 tonnin tasolle. Laadun sen sijaan arvellaan olevan tavanomaista heikompaa, etenkin valkuaisen on arvioitu jäävän matalaksi.  

USA:n vehnäala pienin 46-vuoteen

IGC:n ennusteissa vehnää tuotettaisiin ensi kaudella 711 milj. tonnia, mikä on noin 21 milj. tonnia vähemmän kuin tällä kaudella. IGC ennusti sekä kylvöalaan (-0,9 %) että hehtaarisatoihin pientä pudotusta verrattuna viime vuoteen verrattuna. Hyvä kuitenkin pitää mielessä, että kuluvan kauden päätteeksi vehnää on vielä runsaasti varastoissa. 

USDA:n Toronton konttori ennusti puolestaan Kanadan vehnän kylvöalan tippuvan tänä vuonna alimmilleen viiteen vuoteen. Arvion mukaan vehnää kylvetään 340 000 hehtaaria viime vuotta vähemmän eli yhteensä 9,26 milj. hehtaaria. 

USA:n maatalousministeriö (USDA) kertoi viime viikolla USA:n vehnän tuotantoalan tippuvan alimmilleen 46-vuoteen. Kevätvehnää arvioidaan kylvettävän 5 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna. Kylvöpäätösten taustalla ovat vehnän heikot hintanäkymät kaudelle 2016/17.

Sen sijaan maissi koetaan houkuttelevampana vaihtoehtona ja sen kylvöalan uskotaan lisääntyvän ensimmäistä kertaa neljään vuoteen. Maissi on panosintensiivinen kasvi ja sen viljely kiinnostaa nyt, kun tuotantopanosten (polttoaine ja lannoitteet) hinnat ovat halventuneet.

IGC arvioi ohran kylvöalan pysyvän globaalisti lähes muuttumattomana (+0,1 %), pientä kasvua tuotantoalaan voi olla odotettavissa mm. Euroopassa (+1,2 %). Ohran keskisatojen ennustetaan tippuvan, mikä johtaisi kokonaistuotannon tippuvan 3 prosenttia verrattuna kuluvaan kauteen, tasolle 143 milj. tn. 

FOB hinnat

Futuurihinnat Chicagon pörssissä

Vehnän hintanoteeraus Chicagon pörssissä on tullut tasaisesti alaspäin helmikuun ajan. Alkukuusta lähin futuurinoteeraus oli 188 $/tn kieppeillä, kun taas helmikuun viimeisellä viikolla se oli laskenut 175 $/tn tasolle. Toukokuun noteeraus oli hieman korkeammalla ja asettui viime viikolla 177 $/tn tasolle. 


Öljykasvien hintaindeksit jatkavat laskua

Tammikuussa FAO:n öljykasvien hintaindeksit laskivat vain maltillisesti verrattuna tilanteeseen joulukuussa. Öljykasvien ja kasviöljyjen hintaindeksit tippuivat kumpikin 2 prosenttiyksikköä, kun taas kasvivalkuaisen indeksi tippui alle 1 prosenttiyksikön. Verrattuna viime vuoden tilanteeseen olivat öljykasvien ja kasviöljyjen hintaindeksit kumpikin 11 prosenttia alemmalla tasolla, valkuaisrehun indeksi sen sijaan jopa 26 prosenttia. 

Öljykasvien hintaindeksin laskun takana on suurimmalta osin soijapavun hintojen tippuminen alimmilleen moneen vuoteen. Hinnat ovat tippuneet, sillä kauden 2015/16 tuotantoennusteet ovat pysytelleet huippulukemissa. Hintoja painavat alas myös Kiinan talouskasvun hiipuminen, minkä oletetaan näkyvän globaaleilla vientimarkkinoilla. Näiden lisäksi Brasiliassa on päätuotantoalueille vihdoin saatu kauan kaivattuja sateita ja huolet satovahingoistakin alkavat olla kuitattuja.  

Valkuaisrehun hintaindeksiä painavat alas runsaat varastot ja heikko tuontikysyntä. Vaikutuksensa on myös runsailla rehuviljavarastoilla. 

FAO oilseed index

Soijan tuotanto ja kulutus huipputasoilla

Kansainvälisen viljaneuvoston (IGC) arviot soijan tuotannosta kaudella 2015/16 eivät juurikaan muuttuneet tammikuisesta. Tuotanto arvioidaan edelleen tasolle 321 milj. tn pysytellen viime kauden huipputasoilla. Kulutus on arvioitu kaikkein aikojen suurimmaksi 321 milj. tn, mikä tarkoittaa sitä, että varastot kasvaisivat vain hiukan viime kauden loppuvarastoista ja pysyttelevät ennätystasolla 44 milj. tonnissa.  

Suurten viejämaiden varastoihin ennakoidaan neljänneksen verran kasvua. Kiinan puolestaan arvioidaan purkavan soijavarastojaan. 

Katso myös: Soijatase taulukkona