UUTISIA VILJAKETJUSTA

Kiinnostaako erikoiskasvien viljely – kokeile öljypellavaa

Päivi Tähtinen (paivi.tahtinen a vyr.fi), 23.3.2016

Öljypellavalla on varma kysyntä: kaikki sopimusviljelty öljypellava on ostettu jalostukseen ja lisäksi on jouduttu tuomaan vielä toinen puoli lisää ulkomailta. Erikoiskasvien viljelystä kiinnostuneiden viljelijöiden toivotaan ottavan viimeistään huhtikuussa yhteyttä suoraan yrityksiin viljelyalan lisäämiseksi.

Harkitsetko erikoiskasvien viljelyä? Öljypellavalla on varma kysyntä: kaikki sopimusviljelty öljypellava on ostettu jalostukseen ja lisäksi on jouduttu tuomaan vielä toinen puoli lisää ulkomailta. Erikoiskasvien viljelystä kiinnostuneiden viljelijöiden toivotaan ottavan viimeistään huhtikuussa yhteyttä suoraan yrityksiin viljelyalan lisäämiseksi. Kysyntä ja tarjonta kohtaavat parhaiten, kun viljelijä tietää, minkälaista satoa jalostukseen halutaan. Lähellä viljellyllä öljypellavalla on selkeä lisäarvo ja parempi öljyn laatu.

 Elixi Oil ja Sini-Pellava Oy jalostavat öljypellavan siemenistä elintarvikkeita ja puunkäsittelyaineita Lounais-Suomessa. Sopimusviljelyn lisäetuna on varmuus. Hinta ei heilahtele pörssihinnan mukaan kuten viljan hinta. Yritykset tekevät mielellään viljelysopimuksia, joissa ehdot sovitaan etukäteen.

- Myös luomupellavaa tarvitaan, kertoo viljelypäällikkö Heikki Lahti-Kala Linseed Oy:stä ja toivoo sekä tavanomaisia että luomuviljelijöitä etenkin Pohjanmaalta ja Etelä-Suomesta. 

Helppolukuinen, selkeä öljypellavan viljelyopas taustoittaa hyvät viljelykäytännöt. www.hyvinvointiapellavasta.fi/tiedostot/pellavaopas.pdf

Miksi kannattaa harkita öljypellavan viljelyä? 1. Pienellä työmäärällä on mahdollista saada hyvä tuotto. 2. Etuna on viljelykiertoa parantava vaikutus. 3. Viljan viljelyä pienemmät kulut eli vaatimaton öljypellava vaatii lannoitteita puolet vähemmän ja kasvinsuojeluaineiden tarvekin on selkeästi pienempi kuin viljalla.

Viljelytietoa ja kylvösiemeniä saa öljypellavaa jalostavista yrityksistä, joissa viljelypäälliköt kertovat samalla miten pellavan viljelyssä onnistuu parhaiten. Muiden ammattilaisten kokemuksia kannattaa hyödyntää ja osallistua myös viljelijätilaisuuksiin.

Öljypellavan siemenistä valmistetuille elintarvikkeille ja luontaistuotteille on Suomessa kasvava kysyntä. Omega-3 ja omega-6 rasvahappojen suhde on pellavaöljyssä jopa parempi kuin rypsiöljyssä eli 4:1. Pellavaöljy on terveellinen ja lisäksi ekologinen vaihtoehto kalaöljyille.

Kaksi teelusikallista öljyä päivässä sisältää tärkeää alfalinoleenihappoa (omega-3) niin paljon, että se auttaa alentamaan veren kolesterolipitoisuutta. Lisäksi proteiinin laatu on hyvä ja kuituakin on runsaasti.

 Toimialapäällikkö Elisa Piesala 
Öljypellavayhdistys
Lisätietoja:www.pellava.fi 

Öljypellavayhdistys on Vilja-alan yhteistyöryhmä VYR:n jäsen. Öljykasvien viljelyn lisääminen on yksi VYR:n toiminnan tavoitteista. Yhdistyksen jäseninä ovat: Elixi Oil Oy, Oy Linseed Protein Finland Ltd ja Sini-Pellava Oy. Öljypellavayhdistys on myös Elintarviketeollisuusliitto ry:n toimialayhdistys, joka toimii alan yhteistyöfoorumina ja luo jäsenyrityksilleen lisäarvoa parantamalla niiden toimintaedellytyksiä.