UUTISIA VILJAKETJUSTA

Ajankohtaista tietoa öljykasvinviljelijän kevätpäiviltä

Päivi Tähtinen (paivi.tahtinen a vyr.fi), 24.3.2016

Rypsin ja rapsin viljelyalan toivotaan nousevan tänä vuonna 100 000 hehtaariin. Tänä keväänä viljelijöiden on poikkeusluvan myötä mahdollista käyttää peitattua siementä. Noin 150 rypsin ja rapsin viljelijää kokoontui Huittisiin ja Vantaalle 9. ja 10. maaliskuuta öljykasvinviljelijän kevätpäiville. Esitykset videoitiin ja ne löytyvät nyt VYR:n sivuilta.

Noin 150 rypsin ja rapsin viljelijää kokoontui Huittisiin ja Vantaalle 9. ja 10. maaliskuuta öljykasvinviljelijän kevätpäiville. Tilaisuudet olivat järjestäneet Vilja-alan yhteistyöryhmä ja rapsi.fi-projekti. Esitykset videoitiin Vantaalla ja ne löytyvät nyt VYR:n sivuilta.

Kaija Viljanen Avena Nordic Grainilta kertoi avauspuheenvuorossaan Huittisissa, että kotimainen rypsi on tärkein raaka-aine Avenan Kirkkonummella sijaitsevalla öljynpuristamolla. ”Toiveenamme on, että rypsin ja rapsin viljelyala nousee tänä vuonna 100 000 hehtaariin, tai ainakin lähemmäs sitä”, Viljanen kertoi. ”Tänä keväänä viljelijöiden on poikkeusluvan myötä mahdollista käyttää peitattua siementä”, Viljanen muistutti ja tämä tilaisuus kannattaa hyödyntää. Vantaan tilaisuuden avasi MTK:n vilja-asiamies Max Schulman, joka myös kannusti viljelijöitä hyödyntämään lupaa käyttää peitattua siementä.

MIssä mennään maailmalla - viljely, jalostus, kasvinsuojelu Adrian Cottey, Bayer CropScience ja Lars Ipsen, Monsanto 

Adrian Cottey Bayer CropSciencelta ja Lars Ipsen Monsantolta toivat viljelijöille ja muille osallistujille viljelyterveiset Euroopasta. Siellä syysrapsin viljelyala on selvästi kevätrapsia suurempi. Lars Ipsenin esitelmässä käytiin tarkemmin läpi syysrapsin viljelytekniikkaa. Cottey kertoi laajemmin tulevaisuuden jalostustavoitteista. Satoisuuden lisäksi pyritään parantamaan mm. rapsin laon ja varisemisen kestävyyttä sekä kasvitautien kestävyyttä.

Katso Cotteyn esitys
Katso Ipsenin esitys

Nykyisten öljykasvilajikkeiden lannoitussuositukset Anne Kerminen, Yara Suomi Oy

Anne Kerminen Yaralta kävi läpi tuloksia kevätrapsin lannoituskokeista. ”Lannoituksen voi hyvin jakaa, mutta lisälannoitus pitää antaa ruusukevaiheessa, ennen varren pituuskasvuvaiheen alkua”, Kerminen muistutti. Uusien lajikkeiden on todettu vastaavan hyvin lannoitemäärän kasvattamiseen ja tämä on näkynyt myös sadossa. Yara Megalab tuloksista viime kesältä selvisi, että myös öljykasveilla on ollut aika paljon ravinnepuutoksia. Ravinteiden riittävästä saatavuudesta on huolehdittava.

Katso Kermisen esitys

Rapsi.fi - havaintoja ja kokemuksia Petri Lintukangas, rapsi.fi -projekti

Petri Lintukangas rapsi.fi-projektista kertoi mm. erilaisista muokkaustavoista ennen rypsin tai rapsin kylvöä. Lintukangas kannusti sekä kevät- että syysöljykasvien viljelyyn ja kävi läpi myös muita viljelytekniikkaan liittyviä asioita. Mikäli suunnitelmissa on kylvää syysrapsia, kannattaa jo keväällä ottaa tämä huomioon esikasvin ja käytettävien kasvinsuojeluaineiden valinnoissa.

Katso Lintukankaan esitys

Mehiläiset, kimalaiset ja öljykasvien pölytys Unto Tulisalo, Helsingin yliopisto

Kahdessa viimeisessä esityksessä keskityttiin pölyttäjiin. Unto Tulisalo Helsingin yliopistolta kertoi luonnonpölyttäjien muuttuneista elinympäristöistä. Luonnon niityt, ojanpientareet ja avo-ojien penkereet ovat lähes kadonneet nykyisestä maatalousmaisemasta ja siten pölyttäjien mahdollisuudet ravinnon saantiin ovat kaventuneet merkittävästi. Rypsi ja rapsi ovat hyviä ja tärkeitä ravinnonlähteitä mehiläisille, kimalaisille ja muille luonnonpölyttäjille ja tehokas pölytys lisää satoa.

Katso Tulisalon esitys

Lisää satoa pölytyspalvelun avulla Tuula Lehtonen, Suomen Mehiläishoitajain Liitto ry

Tuula Lehtonen Suomen Mehiläishoitajain liitosta kertoi pölytyspalveluista. Viljelijät voivat vuokrata tarhaajilta mehiläispesiä pellon laitaan. Yksityiskohdista pitää sopia juuri nyt tarhaajien kanssa. Tarhaaja hoitaa pääasiallisesti kaiken mehiläisten hoitoon liittyvän työn ja hunaja kuuluu hänelle. Hyötyä pölytyspalveluista saavat niin viljelijät kuin tarhaajat. Lisätietoa pölytyspalveluista löytyy mm. www.pölytys.fi  -sivustolta.

Katso Lehtosen esitys

Päivän päätteeksi kuultiin viljelijöiden kommenttipuheenvuorot. Ilkka Kouvo kertoi Huittisissa ja Erik Perklén Vantaalla omista kokemuksistaan syysrapsin viljelyssä.
Uutisjutun kirjoitti Kati Lassi Avenalta.

Lue lisää: Ajankohtaista asiaa rypsin ja rapsin viljelijöille on kerätty www.rapsi.fi   -sivustolle.