UUTISIA VILJAKETJUSTA

Viljelijätukien hakuaika jatkuu 15.6. asti, Mavi tiedottaa

Katri Popov (katri.popov a vyr.fi), 5.2.2016

Viljelijällä on tänä keväänä mahdollisuus hakea viljelijätukia pidempään kuin aiemmin. Päätukihaku on auki 15.6.2016 asti. Tukien hakeminen samalla yksinkertaistuu, sillä erillinen kylvöalojen muutosilmoitusvaihe ja muutoslomake 117 poistuvat käytöstä.

Maaseutuviraston tavoitteena on avata tämän vuoden päätukihaku huhtikuun puolivälissä. Tukien hakeminen samalla yksinkertaistuu, sillä erillinen kylvöalojen muutosilmoitusvaihe ja muutoslomake 117 poistuvat käytöstä. Koska erillistä kylvöalojen muutosvaihetta ei enää ole, viljelijä pystyy tekemään tukihakemuksen kerralla valmiiksi.

Tukien hakeminen sujuu helpoiten viljelijöiden verkkoasiointipalvelu Vipussa. Viljelijän kannattaa tehdä lohkomuutokset eli peruslohkojen jakamiset ja yhdistämiset hyvissä ajoin valmiiksi, jotta kuntien maaseutuelinkeinoviranomaiset ehtivät käsitellä muutokset. Tällöin viljelijällä on päätukihakua varten käytössään oikeat peruslohkot.

Myöhäisemmän hakuajan etuna on yhteensovittaminen kevään kylvöjen kanssa. Viljelijä voi jättää tukihakemuksen vasta tietäessään, mitä aikoo kylvää pelloille. Kaikkia tukihakemuksen tietoja voi silti tarvittaessa muuttaa viimeiseen hakupäivään 15.6. asti. Aiempaa joustavampi hakuaika helpottaa myös neuvojia, jotka täyttävät useiden viljelijöiden tukihakemuksia.

Viljelijöiden päätukihaku on päättynyt aiempina vuosina huhti–toukokuun vaihteessa. 15.6. on viimeinen EU:n sallima hakupäivämäärä. Ajankohta voidaan ottaa käyttöön Suomessa nyt, kun viljelijät ovat siirtyneet pääosin sähköiseen asiointiin. Viime keväänä 86 prosenttia viljelijöistä haki tuet sähköisesti.
 
Lisätietoja Maaseutuvirastosta:

Tukihaku, Mirva Kauppinen, erityisasiantuntija p. 0295 31 2428

Tietojärjestelmät, Jani Alkava, tietohallintopäällikkö p. 0295 31 2314

Sähköposti: etunimi.sukunimi a mavi.fi

Tekstin lähde: Mavin tiedote 3.2.2016