UUTISIA VILJAKETJUSTA

Maailman viljamarkkinakatsaus: 1/2016

Katri Popov (katri.popov a vyr.fi), 29.1.2016

Kansainvälinen viljaneuvosto ennusti maailman viljavarstojen kasvavan kauden päätteeksi suurimmilleen 29 vuoteen. Taustalla epäilys rehukysynnän laskusta.

Huom. Kuvaajia klikkaamalla ne aukeavat suurempina uudelle välilehdelle

Viljaa varastossa enemmän kuin lähes 30 vuoteen

Kansainvälinen viljaneuvosto (IGC) ennusti viime viikolla ilmestyneessä raportissaan viljojen kokonaistuotannon asettuvan tällä kaudella tasolle 1 992 milj. tn (- 2% verrattuna viime vuoteen). Samalla IGC laski arviota viljojen kokonaiskysynnästä, mikä paisutti viljojen varastoarvion tasolle 455 milj. tn. Tämän arvion mukaan viljojen loppuvarasto olisi suurin 29 vuoteen. Kokonaiskysynnän laskun taustalla on osittain epäilys viljojen rehukysynnän laskusta, mikä vaikuttaisi merkittävästi vehnän kokonaiskulutukseen.

Vastaavanalaisia arvioita rehukysynnän hidastumisesta esitti USA:n maatalousministeriö kuun alussa julkaisemassaan raportissaan. USDA arvioi rehukysynnän kasvavan tällä kaudella merkittävästi aiempia vuosia vähemmän. Myös brittiläinen AHDB muistutti kuluneella viikolla siitä, että sikasektorin heikot hinnat heijastuvat myös viljojen kulutukseen. 

Raportissaan IGC laski maissin tuotantoennustetta 8 milj. tonnilla ja vehnän tuotantoennustetta puolestaan nostettiin 5 milj. tonnia.

Maailman viljatase

Aiemmin tässä kuussa USA:n maatalousministeriö (USDA) arvioi maailman maissintuotannon tasolle 968 milj. tonnia, mikä on 6 milj. tonnia pienempi kuin joulukuussa annettu arvio. Tuotantoennusteita laskettiin merkittävästi Etelä-Afrikan ja hieman myös USA:n osalta. USA:lle ennustettu 345 milj. tn maissisato on siitä huolimatta historian kolmanneksi suurin ja maailman maissivarastot pysyttelevät USDA:n arvion mukaan runsaina 209 milj. tn tasolla. 

USDA:n arvion mukaan maailman vehnän loppuvarastot asettuvat kauden päätteeksi tasolle 232 milj. tn, mikä tarkoittaisi 9 prosenttia kasvua viime vuoteen.

Stock-to-use

Eri tahojen tasearvioihin voi tutustua VYR:n kotisivuilla: 

Katso myös kuvaajat:

Tuotetaanko ensi vuonna vähemmän vehnää?

IGC arvioi raportissaan, että kaudella 2016/17 vehnän tuotanto tippuisi 3 % nykyisestä. Tuotannon supistuminen johtuu pienemmästä kylvöalasta ja heikommista hehtaarisadoista. Hyvä kuitenkin muistaa myös kulutuspuolen kehitysennusteet sekä se, että alla on suurimmat varastot lähes 30 vuoteen.

USDA puolestaan ennusti tammikuun alkupuolella julkaisemassaan raportissaan USA:n syysvehnän kylvöalaan notkahdusta. Arvion mukaan syysvehnää olisi kylvetty USA:ssa 14,8 milj. hehtaaria, mikä on jopa 7 % vähemmän kuin edellisenä vuonna. Arvioitu kylvöala on pienin sitten vuoden 2010.

Hintakehitys maailmalla


FOB hinnat

Katso myös kuvaaja: FOB hintojen kehitys 2015-2016

Myllyvehnän hintanoteeraus Pariisin pörssissä (NYSE Euronext) on laskenut tasaisesti koko tammikuun. Lähin noteeraus oli vuoden alkajaisiksi tasolla 171 euroa/tonni, mutta laski viime viikon päätteeksi tasolle 164,25 euroa/tn. Samalla kaavalla on kehittynyt myös toukokuun futuurinoteeraus, mikä laski tasolta 176,75 euroa/tn tasolle 169,5 euroa/tn.

Leipävehnä Matif

Katso myös kuvaaja: Myllyvehnän lähimmän futuurinoteerauksen kehitys (NYSE Euronext) 2014-2016

Chicagon pörssissä (CME) vehnän lähin futuurinoteeraus kävi korkeimmillaan tammikuun puolivälissä (189,46 $/tn), mutta laskeutui sieltä viime viikon päätteeksi tasolle 187 $/tn. Toukokuun noteeraus oli viime viikon päätteeksi hieman korkeampi 189 $/tn. 

Maissin futuurinoteerauksia Chicagon pörssissä piristivät kansainväliset tuotantoennusteiden leikkaukset. Viime viikon päättyessä maissin lähin futuurinoteeraus oli tasolla 146 $/tn, kun vuoden vaihtuessa se oli 138,38 $/tn. Toukokuun noteeraus oli muutaman dollarin korkeampi (148 $/tn) viime viikon päättyessä.

Futuurinoteeraukset CBOT pitkä aikaväli

Katso myös kuvaajat: