UUTISIA VILJAKETJUSTA

Euroopan viljamarkkinakatsaus: 1/2016

Katri Popov (katri.popov a vyr.fi), 29.1.2016

Pienempi vehnäsato ja mahdollisesti pirteämpi EU:n vienti voivat analyytikkojen mukaan johtaa jopa siihen, että EU:n vehnävarastot tulisivatkin kaudella 2016/17 pienenemään.

Huom. Kuvaajia klikkaamalla ne aukeavat suurempina uudelle välilehdelle

EU:n vehnän vienti piristyi

Viime viikolla Egypti osti 120 000 tonnia eurooppalaista vehnää, josta puolet Ranskasta ja puolet Romaniasta. Samaan aikaan hieman pienempi vehnäerä (115 000 tn) myytiin Egyptiin Venäjältä. Erän keskihinta asettui tasolle 189,17 $/tn + rahti. 

Joulukuussa Egypti osti vehnänsä ainoastaan Argentiinasta, hieman tätä korkeammalla hinnalla. Argentiinasta on myyty vehnää viime aikoina runsaasti ja se on aiheuttanut huolta Ranskan vehnän viennin sujumisesta. Tällä erää ei kuitenkaan argentiinalaista tavaraa ollut edes tarjolla. Tästä intoutuneena eri analyytikkotahot alkoivatkin spekuloimaan myllykelpoisen vehnän loppuneen maasta. Argentiinasta myytiin kuitenkin rehulaatua Pohjois-Koreaan

Katso myös: EU:n vienti- ja tuontitodistukset (tilanne 20.1.)

Syyskasvustot koetuksella etenkin itäisessä Euroopassa

Viime joulukuun normaalia lämpimämmät säät ovat saattaneet heikentää syysviljojen talvenkestävyyttä Euroopassa. Sää oli normaalia lämpimämpää etenkin Euroopan länsi-, keski- ja lounaisosissa, kertoo Euroopan komission sääkatsaus. Joulu-tammikuun vaiheessa iskenyt parin viikon erittäin kylmä jakso on voinut aiheuttaa talvituhoja syyskasvustoille Puolassa, Ukrainassa ja Venäjän länsiosissa. Mahdollisia talvituhoja on ennustettu myös Liettuan, Latvian ja Puolan alueelle, syynä liian vähäinen lumipeite. Tässä vaiheessa on kuitenkin muistettava, että on vielä liian aikaista arvioida talvituhojen tarkkoja määriä.

EU komission laatima arvio talvituhojen tasoista Euroopan alueella. (Kuva: EU komissio/JRC).

EU:n vientinäkymät kaudelle 2016/17 

Ranskalainen analyytikkofirma Strategie Grains arvioi viime viikolla julkaisemassaan raportissa EU:n vehnän viennin vauhdittuvan markkinointikaudella 2016/17. Arvion mukaan kaudella 2016/17 EU vie yhteensä 28,9 milj. tonnia vehnää, mikä on noin 800 000 tonnia enemmän kuin kuluvan kauden ennuste. Markkinointikaudella 2014/15 vehnää vietiin ennätykselliset 33,34 milj. tonnia.

EU:n viennin arvellaan vauhdittuvan, sillä Mustanmeren alueella ei vientiin välttämättä riitä vehnää samassa määrin kuin nyt. Etenkin Ukrainassa syyskylvöala jäi kuivien sääolojen vuoksi aiempaa pienemmäksi ja paikallisten analyytikkojen mukaan vehnän kokonaissato voi tippua merkittävästi. Nähtäväksi jää paikataanko syysvehnäaloja kevätkylvöillä, vai laitetaanko maahan sen sijaan maissia tai auringonkukkaa.

Vehnävarastot voivat tasoittua 2016/17

Vehnävarastot ovat EU:ssakin tällä kaudella runsaat, mutta saattavat tasoittua tulevalla markkinointikaudella. Analyytikot ovat laskeneet, että EU:ssa korjattaisiin tänä vuonna vehnää yhteensä 143,1 milj. tonnia, mikä on yli 7 milj. tonnia vähemmän kuin vuonna 2015. Tällä arviolla tulossa olisi heikoin sato sitten 2013.

Joka tapauksessa EU:n vehnävarastot ovat runsaat ja analyytikot arvioivat loppuvarastojen kasvavan tällä kaudella 16,9 milj. tonnia. Arviota on kuitenkin alennettu viime kuussa annetusta ennusteesta noin 1,5 milj. tonnilla lisääntyneen rehukysynnän ansiosta. 

Pienempi sato ja mahdollisesti pirteämpi vienti voivat analyytikkojen mukaan johtaa jopa siihen, että EU:n vehnävarastot tulisivatkin kaudella 2016/17 pienenemään. 

Katso myösEU:n komission laatima viljatasearvio (viimeisin päivitys 17.12.)

Heikkenevä rupla vauhditti Venäjän vientiä

Venäjällä paikalliset maatalouskonsultit kertoivat alkuviikolla maan vieneen joulukuussa yhteensä ennätykselliset 3,8 milj. tonnia viljoja. Vientiä on tukenut heikko rupla suhteessa dollariin. Ruplan arvo on laskenut yhdessä raakaöljyn kanssa ja joulukuun alkuun verrattuna tiputusta on tullut 15 %. 

Venäjän vehnän tuotantoennuste on nyt asetettu 61,8 milj. tonniin, mikä viittaisi maan pysyvän vahvasti mukana vehnän vientikilpailuissa myös kaudella 2016/17. 

Hintakehitys EU:ssa


EU:n hintaseuranta siirtyi joulukuussa uuteen järjestelmään, mikä on tuottanut vaikeuksia Ranskan hintojen tilastoinnille.

Leipävehnän hinta Saksassa (dlvd Hampuri) viikolla 3 oli 162,5 euroa/tn, ensimmäisellä viikolla hintanoteeraus oli 172 euroa/tn. Rehuohran hinta Saksassa (dvld Hampuri) viikolla 3 oli 150 euroa/tn, ensimmäisellä viikolla hinta sinnitteli vielä tasolla 157 euroa/tn. 

EU vientihinnat

Katso myös kuvaaja: Leipävehnän hintakehitys Ranskan Roeunissa 2014-2016