UUTISIA VILJAKETJUSTA

Viljaviesti 10/2015 julkaistu

Katri Popov (katri.popov a vyr.fi), 4.12.2015

Poimintoja Viljaviestistä 10/2015

Kansainvälinen viljaneuvosto (IGC) arvioi marraskuun lopulla ilmestyneessä kuukausiraportissaan maailman viljan tuotannon asettuvan tasolle 1 996 milj. tonnia. Arvio on noin 2 prosenttia pienempi kuin viime vuoden viljojen ennätyssato, johtuen pääosin viime vuotta pienemmästä maissisadosta.

Eri tahot ovat marraskuussa päivittäneet satoarvioitaan EU viljasadosta 2015/16 satokaudella. Tässä vaiheessa kautta arviot ovat jo aika tarkkoja, joskin pieniä korjauksia tehdään pitkin talvea, kun kansalliset tilastot valmistuvat. Arviot EU viljasadosta liikkuivat marraskuussa 305 - 308 miljoonan tonnin välillä (EU-28). Viljasato on noin 20 miljoonaa tonnia pienempi kuin viime vuonna, johtuen pääosin heikosta maissisadosta.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on antanut poikkeusluvan käyttää Elado FS 480- ja Cruise OSR -valmisteita öljykasvien siementen peittaukseen. Lupa koskee keväällä 2016 kylvettäviä siemeniä.

Kotimaassa leipävehnän hinta on ollut marraskuussa vahvistumaan päin. Lokakuun lopussa leipävehnän hinta (Raisio) oli 166 euroa/tonni, kun taas marraskuun viimeisellä viikolla (vko 48) leipävehnän hintanoteeraus oli noussut tasolle 170 euroa/tonni. Myös rukiin hinta lähti marraskuun aikana nousuun ja oli marraskuun viimeisellä viikolla 173 euroa/tonni. Nousua lokakuun loppuun tuli 3 euroa/tonni.

Tilaa Viljaviesti