UUTISIA VILJAKETJUSTA

Analyytikot ennustavat EU:n vehnäntuotantoon laskua

Katri Popov (katri.popov a vyr.fi), 21.12.2015

Ranskalainen analyytikkofirma Strategie Grains ennusti viime viikolla EU:n vehnän kokonaistuotannon tippuvan tulevalla kaudella tasolle 143,6 milj. tonnia. Mikäli arvio toteutuu, laskee EU:n vehnän kokonaistuotanto ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2012.

Ranskalainen analyytikkofirma Strategie Grains ennusti viime viikolla EU:n vehnän kokonaistuotannon tippuvan tulevalla kaudella tasolle 143,6 milj. tonnia, mikä on huomattavasti vähemmän kuin tämän vuoden ennätyksellinen 150 milj. tonnin vehnäsato. Mikäli arvio toteutuu, laskee EU:n vehnän kokonaistuotanto ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2012.

EU:n vehnän kokonaistuotannon supistuminen johtuu sekä pienemmästä ennustetusta tuotantoalasta (- 0,1 milj. ha) että heikommista hehtaarisadoista. Mikäli ennuste toteutuu, pienenee EU:n vehnäala nyt jo toista vuotta peräkkäin.

Tänä vuonna analyytikkojen laskujen mukaan EU:ssa tuotettiin vehnää keskimäärin 6,2 tn/hehtaari, kun taas ensi vuonna keskisatojen arvioidaan laskevan tasolle 6,0 tn/hehtaari. Keskisatojen uskotaan laskevan ainakin Ranskassa, Englannissa, Saksassa, Romaniassa, Irlannissa ja Baltian maissa. Sen sijaan Suomen, Puolan ja Espanjan arvioidaan kasvattavan vehnän tuotantoaan tulevalla kaudella.

Joulukuun alussa USA:n maatalousministeriö (USDA) arvioi USA:n, Venäjä, Ukrainan ja Intian tuotantoennusteiden laskevan tulevalla kaudella 2016/17. Kaikesta huolimatta vehnää on runsaasti varastoissa kuluvan kauden päätteeksi.

Vientiin odotetaan piristystä

Strategie Grains ennusti myös pientä piristystä EU:n viljan vientiin ja nosti arviotaan vehnän kokonaisviennistä tällä markkinointikaudella tasolle 27,6 milj. tonnia. Tällä hetkellä vehnän vienti on noin 20 % jäljessä vastaavasta ajankohdasta viime vuonna, mutta nyt annettu vientiarvio tarkoittaisi kuitenkin sitä, että viime vuodesta jäätäisiin huomattavasti vähemmän. Viime viikkoina euron heikennyttyä etenkin Ranska on saanutkin vietyä vehnää myös muihin erikoisempiin kohteisiin, kuten Meksikoon ja Indonesiaan. Vientitoimintaa ovat tukeneet myös verrattain edulliset rahtihinnat. 

Analyytikot alensivat samalla arviotaan EU:n vehnän kauden 2015/16 loppuvarastoista ja tuonnista. Tuonnin arvioidaan hiljentyvän etenkin Ukrainan suunnalta, vaikka viljaa onkin viime viikkoina viety ahkerasti maailmalle Mustanmeren suunnalta. Venäjä vei vehnälasteja viime viikolla ainakin Turkkiin ja Ukraina Etelä-Aasian alueelle. Toisin kuin Ukrainasta, Venäjältä lähti viime viikolla myös ohraa vientiin.

Komission viimeiset arviot tuotannosta ja sääolosuhteista

Komissio arvioi joulukuussa EU:n maissintuotantoa jälleen alaspäin, nyt arvio on 56,6 milj. tonnissa (marraskuun arvio 57,6 milj. tn). EU:n kehno maissisato on ylläpitänyt maissin tuontia Venäjältä ja Ukrainasta. Komissio ei joulukuussa muuttanut rapsin tuotantonäkymiä ja arvio pysyy edelleen 21,3 milj. tonnissa, mikä on kerittävästi vähemmän kuin viime vuonna (24,3 milj. tn). Myös komission arvio vehnän tuotannosta pysyy joulukuussa muuttumattomana 149,15 milj. tonnissa.

Komission (JRC) joulukuussa julkaiseman sääkehityskatsauksen mukaan leudot alkutalven säät ovat olleen suotuisia syyskasvustojen kehitykselle, mutta samalla altistaa herkästi pakkasvaurioille. Keskilämpötilat ovat olleet merkittävästi (2-4 astetta) keskiarvoa korkeammat suuressa osassa Eurooppaa, alueellisesti on mitattu jopa korkeampia tuloksia. Runsaita sateita on saatu Pohjanmeren alueella sekä Venäjän etelä- ja keskiosissa. Tavanomaista kuivempaa on sen sijaan ollut eteläisessä Euroopassa, Ranskassa, Alppien alueella ja Turkissa.

EU saailmiot

).).).

Argentiinassa uusi hallinto päätti vientiveroista

USA teki viime viikolla päätöksen ohjauskoron nostosta ja samoihin aikoihin Argentiinan uusi hallinto teki päätöksen maissin ja vehnän vientiveron poistosta. Samalla Argentiinan peso irrotettiin dollarin kurssista, mikä merkitsi käytännössä reipasta valuutan arvon alenemista. Maanviljelijän näkökulmasta halpa valuutta ja sen kautta lisääntynyt vientipotentiaali tarkoittaa varastossa olevan sadon arvon lisääntymistä. Argentiinassa maanviljelijät ovatkin pidättäytyneet myymästä satoaan parempien hintojen toiveissa, nähtäväksi jää nyt tuleeko markkinoille argentiinalaista maissia ja vehnää.

Viime viikon päätteeksi rapsin hinnat lähtivät Pariisin pörssissäkin nousuun. Hintanousun takana vaikuttaa huoli mahdollisista kuivuuden aiheuttamista satotappioista Brasilian soijan päätuotantoalueilla. Vielä viime kuussa Brasilian soijantuotannon arveltiin ylittävän 100 milj. tn kaudella 2015/16, mutta huolestuttavien sääolosuhteiden vuoksi on ennusteita korjattu huomattavasti alaspäin 97,9 milj. tonniin. Suurempia markkinavaikutuksia voi kuitenkin odotella vasta siinä vaiheessa, kun edessä on merkittäviä sato-ongelmia. 

Tekstin lähde: Agritel